Je Metod Dragonja res lagal predsedniku vlade Miru Cerarju?

Datum:

Ena največjih afer lanskega leta. Kadrovski cunami, ki si ga je privoščila vlada na slabi banki, operativno pa ga je izpeljal Metod Dragonja in izgnal nadležne tujce. Afera, v kateri je Metod Dragonja brez sramu lagal, da na tujce niso pritiskali, v nadaljevanju pa očitno lagal tudi predsedniku vlade.

Kot smo decembra razkrili, je Metod Dragonja namreč raziskoval, kdo vodi kampanjo proti njemu. V prvem pismu je obtožil novinarko Financ Petro Sovdat ter agencijo Pristop, v naslednjem pismu, ki so ga objavili na spletni strani Financ, pa je obtožil kar poslanca Andreja Širclja.

On je pripeljal Švede v Slovenijo, na DUTB je zaposlenih nekaj njegovih kadrov še iz časov, ko je bil državni sekretar,”  je zapisal v pismu. Prepričan je, da vse služi Šircljevim političnim interesom.

Je Dragonja predsedniku vlade lagal?
Metoda Dragonjo smo prav zaradi tega pisma predsedniku vlade Miru Cerarju vprašali, na podlagi česa je sklepal, da Andrej Šircelj vodi kampanjo zoper njega. Prav tako nas je zanimalo, kateri so tisti “njegovi” kadri, ki jih omenja v pismu. Povprašali smo tudi o ukrepih glede na ugotovitve, ki jih je posredoval predsedniku vlade.

Odgovor z ministrstva za finance pa je bil kratek: “Vaših vprašanj ne želimo komentirati.”

Pismo predsedniku vlade, ki ga je po pisanju Financ tokrat poslal Dragonja:

“Spoštovani g. predsednik,

uspel sem identificirati, da se kampanja vodi iz štaba SDS, vodi pa jo Andrej Šircelj. On je pripeljal Švede v Slovenijo, na DUTB je zaposlenih nekaj njegovih kadrov iz časov, ko je bil Šircelj državni sekretar. Bil je razrešen kot neizvršni direktor DUTB zaradi konflikta interesov. Seveda pa vse služi dnevnim političnim ciljem.”

Šircelj navedbe ne more razumeti kot dobronamerne
Malo bolj zgovoren pa je bil Andrej Šircelj. Trditev, da naj bi SDS oblikoval nek štab ter vodil kampanjo proti Metodu Dragonji, kategorično zavrača. “Takšnega štaba nikoli ni bilo niti ga nisem vodil,” zagotavlja Šircelj.

“Prav tako ne obstajajo kadri na DUTB, ki naj bi bili “moji”, in niti nisem pripeljal Švedov v Slovenijo, kot trdi državni sekretar Dragonja,” je pojasnil Šircelj. Prav tako zagotavlja, da so vse navedbe, ki jih je Dragonja navajal v povezavi z njegovo vlogo in delovanjem v povezavi z DUTB, neresnične in jih ne more razumeti kot dobronamerne.

In kako je v zvezi z vsem tem ukrepal Cerar? Ta ima očitno pripravljen univerzalni odgovor. Ne glede na vsa različna vprašanja pa iz njegovega kabineta pošiljajo vedno enake odgovore.

In sicer odgovore, ki so nam jih poslali na vprašanje glede prvega dopisa Dragonje:
Predsednik vlade dr. Miro Cerar na svoj elektronski naslov med drugim prejme veliko mnenj različnih pošiljateljev, s katerimi ti podrobneje izražajo svoje poglede na aktualne dogodke. Premier se na posamična mnenja praviloma ne odziva. Tako se ne odziva tudi v tem primeru.
Navedeno elektronsko sporočilo izraža individualno mnenje in v ničemer ne kaže na kakršno koli poseganje vlade v delo Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Kot je premier  po razrešitvi predsednika upravnega odbora DUTB Larsa Nyberga že večkrat povedal, mora DUTB tudi naprej delovati neodvisno, samostojno in strokovno, vlada pa se v njegovo delo ne bo vmešavala in ne sme vmešavati. Kot je že takrat poudarjal, pa mora DUTB pri svojem delovanju spoštovati predpise in kjer je zaradi strategije upravljanja premoženja potrebno, mora sodelovati tudi s Slovenskim državnim holdingom.

Obtožbe Dragonje so očitno razlog za preiskave pri Širclju in na sedežu SDS
Korespondenca med predsednikom vlade in državnim sekretarjem Dragonjo bi lahko pojasnila decembrska dogajanja pri Širclju in na sedežu SDS, ko so potekale hišne preiskave. Besede Metoda Dragonje, da mu je uspelo identificirati, da se kampanja zoper njega in vlado vodi iz štaba SDS in da jo vodi Andrej Šircelj, lahko namreč razumemo kot poziv predsedniku vlade in organom pregona, da je treba pri njem in SDS ukrepati – in tako so začeli s hišnimi preiskavami. “To pa bi lahko bil zelo nevaren precedens,” je prepričan Šircelj.

Kriminalisti “ne vedo ničesar”
Na Generalno policijsko upravo smo naslovili vprašanje, ali so z omenjenim dopisom seznanjeni in zakaj so preiskavo pri Širclju začeli dva meseca po preiskavi na slabi banki. “Vrsta, obseg in dinamika operativnih opravil, ki jih je potrebno opraviti v posamezni kriminalistični preiskavi, je odvisna od vsebine in okoliščin vsakega primera posebej,” so pojasnili.

Nina Knapič

Sorodno

Zadnji prispevki

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...