Ustanovili prvo vaško stražo za migrante v Sloveniji: “Enkrat je stražar v zrak sprožil rafal nabojev z mitraljezom, da so se od strahu razbežali daleč nazaj na Hrvaško”

Datum:

Incidenti, ki se v zadnjem času na naši južni meji s Hrvaško kar vrstijo, je ob neukrepanju vlade Marjana Šarca pustilo dolgotrajne posledice na prebivalcih obmejnih vasic, ki so praktično dnevno priča ilegalnim prehodom meje. Naši bralci nam pišejo, da se migranti sprehajajo po gozdovih, mimo njihovih hiš, dogajajo se vdori v vikende, kraje avtomobilov, skrunjenja krščanskih simbolov, kamenjanje otrok in ugrabitve domačinov ter celo napadi na policiste. Če Šarec in njegov minister Boštjan Poklukar ves čas trdita, da je Slovenija varna država in da ima policija razmere pod kontrolo, imajo domačini povedati popolnoma drugačno resnico. Le redko jih sicer kdo sliši, saj je medijska cenzura velikih mainstream medijev premočna, na cedilu jih ni pustila zgolj Nova24TV. A naše poročanje o incidentih na meji pač ni dovolj, da bi tamkajšnji prebivalci mirneje spali. Ravno zato je skupina ljudi v Beli krajini stvari vzela v svoje roke. Ustanovili so prvo pravo vaško stražo v Sloveniji, ki že nekaj tednov od trikrat do štirikrat na teden opravlja obhode ob meji, beleži nahajališča migrantskih taborišč in smetišč – ter prišleke od daleč preganja nazaj na hrvaško stran meje. Skratka, opravljajo delo, ki bi ga morala vlada Marjana Šarca. Pa ga seveda ne.

V Beli krajini je skupina lokalnih prebivalcev iz Radovice in okoliških vasi ustanovila prvo pravo vaško stražo v Sloveniji, ki tedensko patruljira ob slovensko-hrvaški meji. “Na začetku nas je bilo okrog deset, a ljudje nimajo vedno časa biti zraven, zdaj lahko rečem, da nas res redno mejo nadzira okrog pet,” nam pove domoljub Blaž Zidar. Kot poudarja, mejo neustrašno nadzirajo z golimi rokami, praviloma nimajo orožja, čeprav se vsake toliko časa zgodi, da je treba migrante prestrašiti tudi na drugačen način, ne samo z ustnimi opozorili, da v naših koncih nimajo česa iskati in da bodo poklicali policijo.

cijo

Včasih so torej primorani poseči po radikalnejših ukrepih. Eden izmed članov vaške straže, tako pravi naš sogovornik, je pred tedni migrante pričakal sredi noči v zasedi v lovski opazovalnici. Njegove identitete niso pripravljeni razkriti, saj se bojijo, da bi ga preganjala policija. “Pregnal jih je je z rafalom, streljanja v zrak so se tako ustrašili, da so se razbežali nazaj na Hrvaško,” nam o dogodku ve povedati Zidar, ki pa sam zase pravi, da orožja ne potrebuje, saj se ilegalcev ne boji. “Če bi bil strahopetec, se na začetku devetdesetih let ne bi pridružil Slovenski vojski,” pravi naš sogovornik, javnosti znan tudi po tem, da se je moral na sodišču zagovarjati, ker je na verandi svoje hiše izobesil zastavo dežele Kranjske.

Domačini zaspanih vasic v Beli krajini si želijo živeti življenje, kot so ga poznali doslej. Njihov namen je pomagati policiji in opravljati delo, ki ga ni sposobna vlada Marjana Šarca. (Foto: FB)

Migrante zasledujejo tudi več deset kilometrov daleč, čez mejo nazaj na Hrvaško
Osnovni namen vaške straže, ki je nastala v tej majhni, zaspani vasici v Beli Krajini, je povečati občutek varnosti med prebivalci, ki jih vse bolj skrbi za majhne otroke, ki so se prej leta in leta lahko brez strahu igrali v gozdu, se lovili, opazovali živali, gradili “bunkerje”. A časi so se spremenili, pravi Blaž Zidar. “Praktično ne mine dan, da ne bi naleteli na skupino migrantov ali vsaj kakšnega posameznika,” pravi. Seveda gre za same mlade moške, jezi ga, ker se v slovenskih medijih še vedno uporabljata izraza “begunci” in “prebežniki”. Ljudje, ki živijo v mestih, daleč od meje, zato nimajo realne predstave o tem, s kakšnimi ljudmi imajo v Beli krajini v resnici opravka. “Za njimi pobiramo smeti, za lokacije taborišč sporočamo oblastem, ko jih srečamo, pokličemo policijo,” pravi Zidar, ki je idejni vodja vaške straže.

Imajo več relacij ob meji, ki jih pregledujejo, nadzirajo gozdne poti, kjer so v zadnjem času opazili največ migrantov. Vaška straža je tako najbolj aktivna na relacijah Radovica-Drašiči, Drašiči-Krmačina, Krmačina-Rakovac, Rakovac-Božakovo, Božakovo-Metlika,  Žuniči-Vinica, Krašnji vrh-Trdinov vrh in Radovica-Radoši-Vinomer. “Ni nam vedno lahko, saj je teren včasih težko prehoden,” pravi Blaž Zidar, ki mu pri razkrinkavanju novih migrantskih poti pomagata tudi žena in sin. “Oblastem sporočamo, katere nove poti si izbirajo, saj jim zanje ponavadi javljajo tihotapci,” dodaja. S tem, ko policijo pošiljajo na nove gozdne poti, kjer so opazili avtomobile čudnih registrskih oznak in kolone migrantov, pri poslu onemogočajo tudi tihotapce. Za marsikoga v tem delu države so Zidar in njegovi člani vaške straže pravi nacionalni heroji.

“Zadnjič smo skupino migrantov zasledovali vse do Trdinovega vrha. Hodijo po hrvaški in slovenski strani meje,” pravi Zidar. Migranti predvsem iščejo primerno lokacijo, kjer se bodo lahko za kakšen dan na skrivaj utaborili in počakali na prevoz proti Italiji. Kot je znano, s tihotapci večinoma komunicirajo prek socialnega omrežja Facebook. Tja ponavadi tudi dobijo točne koordinate, kje morajo čakati na prevoz.

Vaške straže imajo v mainstream medijih izrazito negativno konotacijo 
Čeprav je Zidarjeva vaška straža edina, ki je trenutno v Sloveniji aktivna, o podobnih formacijah razmišljajo tudi drugod v obmejnih krajih. In morebitne kritike, ki bi jih lahko bili samoorganizirani braniki slovenske južne meje deležni? S tem se ne obremenjujejo, kot pravijo. Večina naših sogovornikov torej samo pomaga slovenski državi varovati mejo, ker se udeležujejo protestov proti migrantskim domovom, saj se zavedajo, koliko dodatnih preglavic bi jim to ob obstoječih problemih še nakopalo, pa so pogosto s strani zagovornikov migracij, nevladnikov in celo medijev deležni zgražanja in odkritih napadov, da so nestrpni, da so skrajni desničarji in da niso humani. To jih ne moti več. Hkrati pa so jasni, da jih njihovo levičarsko motivirano pisanje nikoli ne bo ustavilo pri branjenju svoje domovine.

T. F.

 

 

 

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...

Za Zahod še kar nismo “Centralna Evropa”

Financial Times-ov Sifted, ki pravi, da je "vodilna medijska...

[Video] Arhitekt o kanalu C0: Katastrofi se ni mogoče izogniti

Na seji parlamentarne preiskovalne komisije o nezakonitostih in zlorabah...