RTV podprla Milosavljevića, namesto da bi podprla svoje novinarje

Datum:

RTV Slovenija se je v sporu Marka Milosavljevića in njenih novinarjev nekdanje Panorame postavila v bran prvemu proti lastnim novinarjem. S to bizarno odločitvijo se je obrnila proti lastnim zaposlenim.

17. februarja letos je profesor Marko Milosavljević za ameriški medij Voice of America namreč izrekel sporne obtožbe, da se je v obdobju prejšnjega vodstva RTV Slovenija v različnih programih, med drugim tudi v nekdanji oddaji Panorama, zaposlilo več novinarjev zaradi »političnih interesov« oziroma da bi poročali o vladi Janeza Janše. Njegove besede so sprožile burne odzive, saj so novinarji RTV Slovenija, ki so delali na oddaji Panorama, v skupni izjavi v Spletnem časopisu njegove izjave označili za »podle laži«. Zapisali so tudi, da v svojih rubrikah in oddajah Panorama ni objavila nobenega prispevka, ki bi kritiziral ali hvalil določeno politično stranko ali vlado ter da je bila oddaja nepolitična.

Preberite tudi: Tudi snovalci Panorame označili Milosavljevića za lažnivca | Nova24TV

Marku Milosavljeviću so po tej izjavi stopili v bran katedra za novinarstvo Fakultete za družbene vede in vodstvo same fakultete ter Društvo novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije, ki sta se pridružila izjavi FDV-ja, v kateri so trditve, da Milosavljević laže, označili za blatenje dobrega imena Milosavljevića in fakultete. Na Milosavljevićevo stran pa je stopila celo RTV Slovenija in aktiv Multimedijskega centra RTV Slovenija skupaj z aktivom novinarjev informativnega programa TV Slovenija. S tem se je RTV Slovenija pravzaprav obrnila proti lastnim novinarjem.

V sporočilu za javnost so pri RTV Slovenija zapisali, da obsojajo verbalne napade nekaterih svojih uslužbencev na prof. dr. Milosavljevića. Imajo ga namreč za »izjemnega strokovnjaka za medijska vprašanja in novinarstvo«. Njihovi zaposleni, ki sodelujejo pri napadih nanj, pa naj bi s tem sodelovali kar pri splošni diskreditaciji celotne novinarske stroke. Kdor napada Milosavljevića, naj bi, tako menijo, napadal novinarstvo kot takšno. Prav tako so hiteli poudarjati, da mnenja določenih zaposlenih niso mnenja Javnega zavoda RTV Slovenija, ki se kot medijska hiša od njih »močno ograjuje«. Še več, v svoji izjavi je RTV Slovenija, namesto da bi branila svoje novinarje, videla njihovo izjavo celo kot posredni napad nase in blatenje svojega imena in kredibilnosti.

Vsekakor je to precej nenavaden in bizaren primer, ki odraža trenutno stanje slovenskih osrednjih medijev, kjer so določeni levičarski ugledneži nedotakljivi do te mere, da se ustanova, kakršna je RTV Slovenija, postavi na stran profesorja iz neke druge ustanove, namesto da bi branila svoje novinarje.

A. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Soteska Vintgar v petek odpira svoja vrata

Soteska Vintgar, ena najbolj prepoznavnih in obiskanih naravnih vrednot...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Prihaja izrazita hladna fronta in sneg do 700 metrov nadmorske višine

V torek nas bo prešla izrazita hladna fronta. Dež...

Judovski rabin šokiran nad grožnjami s smrtjo, ki jih dobiva od Slovencev

Judovski rabin David Belman, ki deluje v Sloveniji, je...