Spremenjena taktika levice: “Ne hvalijo več Putina, ampak napadajo tiste, ki želijo pomagati Ukrajini”

Datum:

“Rusofili so spremenili taktiko: sedaj več ne hvalijo kremeljskega samodržca, ampak napadajo tiste, ki želijo pomagati Ukrajini,” je na Twitterju zapisal politični komentator Tomšič. 

V nadaljevanju je sociolog, univerzitetni predavatelj in publicist Matevž Tomšič zapisano pojasnil: “Še pred nekaj tedni je bilo na raznih družbenih omrežjih in v splošnem kar veliko zagovornikov Vladimirja Putina.” Tega je sedaj precej manj, kar pa ne pomeni, da teh ljudi ni več, so pa spremenili svojo taktiko, torej da ne hvalijo Putina, ampak napadajo njegove nasprotnike. Pri nas pa je prav vlada tista, ki je odločno podprla Ukrajino, kar se je posledično združilo še z odporom do premierja Janeza Janše. Treba je vedeti, da večina “putinofilov” sodi na levico. Nekdanji predsednik Milan Kučan je leta 2017 “žural” skupaj s Putinom. Tokrat pa je podal izjavo, ki jo lahko razumemo tudi kot opravičevanje ruskega predsednika.

Kučan je namreč dejal, da so določeni razlogi Putina pripravili do te akcije, da je ravnal, kot je ravnal, torej, da je Zahod tisti, ki je kriv. Na vprašanje, zakaj je v Sloveniji takšno število rusofilov, pa je Tomšič odvrnil, da Slovenija po eni strani ni bila nikdar neposredno okupirana s strani Sovjetske zveze (Rusije), razen manjši del v Prekmurju. Imeli smo relativno malo izkušenj s tem, kaj prinese sovjetska okupacija. Je pa dejstvo, da je Rusija v čislih pri levičarjih – gre za povezavo s komunizmom. Sovjetska zveza je namreč veljala za matico komunizma. In nekateri Rusijo vidijo kot njegovega naslednika. Putin sam ima do tega malce dvoumen odnos, sicer pa vemo, da gre za nekdanjega oficirja KGB, ki ima precej specifično miselnost, ki je precej podobna boljševiški miselnosti.

Putina je danes v luči vojnih zločinov v Ukrajini težko zagovarjati, zato levi rusofili spreminjajo svojo propagandno taktiko. (Foto: epa)

Večina simpatij na Slovenskem je povezana s tem. Tudi diskurz je precej podoben. Putin sedaj pomiluje svojo agresijo na Ukrajino, rekoč, da tam vlada nacističen režim, kar je precej podobno temu, kar razlagajo naši levičarji, da imamo pri nas neko fašistično oblast. Gre za zelo podobno logiko. V tem so si sorodni. Tako v Rusiji kot pri nas gre zaznati nek “antifašizem”, za katerega pa vemo, v kaj se je izrodil v Rusiji in pri nas. Svoj čas sta bila prostora tudi neposredno povezana. Pozneje je bila zadeva z Informbirojem leta 1948 sicer presekana, vendar pa je mentaliteta enih in drugih komunistov še vedno ostala precej podobna. Nekih bistvenih razlik med njimi ni. Ob aktualnih razmerah pa se je na levici pojavila tudi velika bojazen: denimo Marjan Šarec je nedavno izjavil nekaj v smislu, da “napačni ljudje iz teh razmer kujejo dobiček”. Očitno se bojijo, da bi vladajoča politična opcija, na volitvah profitirala.

Rusofili so danes v stiski: Zagovarjati poskušajo nekaj, česar ni mogoče zagovarjati
Za mnenje glede uvodne Tomšičeve izjave smo prosili tudi profesorja in političnega analitika Mateja Makaroviča: “Gre za realno oceno stanja. Dejstvo je, da zaradi nekih kombinacij med ideološkimi in geopolitičnimi tradicijami imamo v Sloveniji precej tovrstnih rusofilskih nagnjenj. In na nek način so nosilci teh idej danes v neki določeni stiski, kajti, zagovarjati poskušajo nekaj, česar ni mogoče zagovarjati.” Danes zagovarjati Putinov režim dejansko ni mogoče. Zato je razumljivo, da je njihovo glavno orožje nek poskus relativizacije oziroma nenehno opominjanje, rekoč, da so tudi tisti, ki so danes na strani Ukrajine – niso brez grehov, in da tudi Ukrajina ni brez grehov. Ta retorika je vsekakor lažniva in umazana, ampak na žalost do neke mere lahko tudi uspešna oblika proputinovske propagande. Gre za relativizacijo vsega in vseh, ki posledično lahko zmanjša težo Putinovih zločinov v Ukrajini.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...