fbpx

Mitja Okorn je postal hollywoodski režiser: Posnel je film z naslovom Life in a Year z igralci svetovnega slovesa!

Mitja Okorn je posnel nov angleškojezični film z naslovom Life in a Year. (Foto: Instagram)

Priznani slovenski režiser, ki je svojo prvo večjo prepoznavnost dočakal šele na Poljskem, je tokrat posnel angleškojezični film z naslovom Life in a Year. Ta bo od petka dalje dostopen na spletni platformi Amazon Prime. Glavni vlogi v filmu sta pripadli znanima igralcema Cari Delevingne in Jadenu Smithu. Ob tej priložnosti je Okorn dejal, da si je od nekdaj želel postati Hollywoodski režiser. 

Slovenski režiser Mitja Okorn, ki si je pot do slave najprej utiral na Poljskem, je tokrat postregel kar s Hollywoodskim prvencem z naslovom Life in a Year (Leto življenja). Ob tej priložnosti je povedal, da je bil scenarij za ta film prvi, ki mu je bil zaupan, in ko je podpisal pogodbo za sodelovanje z agencijo za talente iz ZDA Gersh. Sicer se je poglobil še v okoli 100 drugih scenarijev, vendar pa se ga niti eden izmed njih ni tako močno dotaknil. “Četudi smo Vzhodnoevropejci morda znani kot trdni in hladni posamezniki, ki jemo krompir in pijemo vodko, me ni sram priznati, da sem po prvem branju scenarija jokal. In ko se ti to zgodi, je odločitev za režijo predloge jasna,” je bil vzhičen uspešni režiser. Zgodba v filmu govori o namenu resnične ljubezni, poroča STA.

Igralka Cara Delevingne se je vživela v vlogo mlade in spontane Isabelle, ki pa ji je preostalo samo še leto dni življenja. Drugi glavni lik zgodbe je Jaden Smith, ki se je vživel v vlogo zaljubljenega mladega fanta Daryna. Ta se zaobljubi, da bosta v zadnjem letu njenega življenja, skupaj doživela toliko pomembnih življenjskih mejnikov, kot bi jih tudi sicer, če bi skupaj preživela življenje. Okorn je v svoji pisni objavi na spletnem portalu Backstage zapisal, da scenarija ni spreminjal, si ga pa je kot režiser želel nadgraditi. Scenarij je najprej dve leti pilil skupaj z avtorjema Jeffreyjem Addissom in Willom Matthewsom, vendar pa je skupaj z avtorjema spoznal, da ne bodo veliko dosegli, če za svojo produkcijo ne bodo pridobili pravih igralcev. V projekt je bil od vsega začetka vključen Smith, medtem ko je bilo primerno žensko igralko bistveno težje najti, prav Okornov asistent Jan Belcl pa je dal režiserju predlog, da bi se vlogo v filmu ponudilo igralki Delevingnejevi.

To, da je za filmsko vlogo zares primerna so ga med drugim sicer prepričali tudi njeni zabavni posnetki na Youtubu. “Njena energija v teh videih je bila tako čista, iskrena, nora, posebna in zabavna. Mislim, igra kitaro in bobne in povrhu vsega beatboxa. Pomislil sem, da je to ena najbolj karizmatičnih in edinstvenih oseb tam zunaj, in prav ta vidik sem želel raziskati in prikazati v Life In A Year,” je svojo odločitev pojasnil Okorn, ki je bil presrečen, da je igralka v ponudbo privolila. Po njegovem je Life in a Year najboljša ameriška produkcija pod katero bi se lahko podpisal, ob tem pa še dodal, da obožuje svoje igralce in producente. Želi si tudi, da bi gledalci ob filmu tako jokali kot je tudi sam, ko mu je v roke prišel scenarij. Izvršni producenti so: Will Smith, Jada Pinkett in James Lassiter.

Mitja Okorn ne špara jezika na račun zavožene slovenske filmske produkcije

Okorn se vedno rad vrača v Slovenijo, da domači publiki pokaže svoj film. Slovenska filmska elita sicer njegovega prihoda ni najbolj vesela, saj se zaveda, da bo začel naštevati imena, zaradi katerih je zapustil Slovenijo. Med njimi je bila tudi nekdanja ministrica Majda Širca. “Zaradi nje sem jaz šel, se znašel in, hvala bogu, da me je na takšen način zavrnila. Hvala bogu za mene osebno, škoda za Slovenijo,” je pojasnil Okorn, ki ga je iz Slovenije pot najprej peljala na Poljsko. Najbolj uspešen slovenski režiser ni zdržal v delovnem okolju, kjer lahko uspeš le, če si na pravi strani. Po njegovem v odboru in nadzornem svetu Slovenskega filmskega centra sedijo “največji kriminalci”. Okorn rešitev slovenske filmske scene vidi v tem, da bi direktor Slovenskega filmskega centra nosil osebno odgovornost pri uspešnosti filmov, ki jih izbere. “In potem bi bil on kriv, če bi zanič izbral. Po drugi strani bi bil nagrajen, če bi bil film dober. Če bi pa ‘zafural’ veliko filmov, bi bil pa že minister odgovoren, ki je takšnega cepca nastavil,” je pojasnil v intervjuju za Novo24TV.

Domen Mezeg