fbpx

Zmaga Ukrajine: Čestital ji je tudi predsednik države, Rusi pa …

Zmagovalka Jamala (Foto: epa)

Včeraj je v Stockholmu potekal že 61. izbor za pesem Evrovizije, na katerem je slavila ukrajinska pevka Jamala s skladbo 1944. Močan umetniški performans je bil začinjen z globoko, sicer politično zgodbo o izgonu krimskih Tatarov s strani Sovjetov po 2. svetovni vojni. 

Ko je že vse kazalo, da bo Evrovizija poskrbela za še en šok in da bo slavila predstavnica Avstralije – Korejka, so glasovi občinstva le pretehtali in je zmagovalka postala Ukrajina. Kar nekaj zmede med gledalci je povzročil nov način glasovanja, ki je sicer poskrbel za eno najbolj napetih končnic tekmovanja v zadnjih nekaj letih.

Sprva kazalo na veliko presenečenje – Avstralija zmagovalka Evrovizije?
Najprej so, kot je že v navadi, svoje glasove predstavile posamezne države – a tokrat nekoliko drugače, kot smo bili vajeni doslej. Predstavniki držav so v živo povedali le prejemnike 12 točk, ostale podeljene točke so se izpisale na ekranu. Z velikim naskokom je vodila Avstralija in vse je že kazalo, da bo Evrovizija poskrbela za še eno presenečenje.

A to so bili zgolj glasovi žirije. Glasovi gledalcev pa so se sešteli skupaj, nato pa sta voditelja počasi oznanila, kakšno število točk je prejela posamezna država. V bitki za zmago so tako do konca ostali predstavniki Ukrajine, Rusije in Avstralije. Na koncu je slavila Ukrajina, ki je skupaj prejela kar 534 glasov.

Močna zgodba za zmagovalno pesmijo
Zmagovalna pesem z naslovom 1944 ima poleg zelo izrazitega odrskega nastopa tudi močno zgodovinsko sporočilo. Pesem govori o izgonu Tatarov s Krima, ki so ga po 2. svetovni vojni nasilno opravili Sovjeti pod Stalinovim vodstvom. Kot je povedala pevka Jamala, je navdih za pesem dobila v zgodbah svoje babice, ki je bila ena od 250.000 Tatarov, ki so jih Sovjeti izgnali. Tragedijo krimskih Tatarov je ukrajinska vlada pred časom označila za genocid, poroča The Time.

Prav zaradi sporočila pesmi in ironije, da sta na koncu za prvo mesto tekmovali prav Rusija in Ukrajina, pa se mnogi analitiki sprašujejo, kako političen je pravzaprav postal ta šov. O političnosti Evrovizije se sicer govori že nekaj let, posebej takrat ko spremljamo podeljevanje glasov med državami.

Zmagovalki je čestital tudi ukrajinski predsednik Petro Porošenko. “Neverjetna izvedba in zmaga! Vsi Ukrajinci se ti zahvaljujemo iz srca,” se ji je zahvalil na socialnem omrežju. Pesem pa je veliko prahu dvignila tudi v Rusiji, kjer so zahtevali celo njeno diskvalifikacijo. Kljub vsemu so ruski komentatorji danes Jamali čestitali, v opisu pesmi pa so navedli le, da pesem govori o njeni družini. Seveda niso pozabili dodati, da je po glasovih publike zmagala Rusija.

Ognjemeti, zastavice in Justin Timberlake
Šov je sicer kot vsako leto minil v znamenju ognjemetov, kratkih kril in nešteto zastavic, letos pa ga je popestril tudi nastop Justina Timberlaka, ki je zapel dve izmed svojih velikih uspešnic. Slovenske predstavnice na odru včeraj ni bilo, saj se ni uvrstila v finale.

M. G.