fbpx

Pozabite na vedeževalce, Simon Gregorčič je napovedal tudi tujce, lačne naše zemlje

Foto: osebni arhiv Giannija Rijavca

Po povratku iz nadvse uspešne turneje po Argentini, kjer je imel Gianni Rijavec številne solistične koncerte s klavirjem za tamkaj živeče Slovence in argentinsko publiko, se mu je porodila ideja o pop-simfo koncertu.

V eter pa je te dni poslal njegovo prenovljeno balado Soča. Razlog, zakaj prav v tem času, je 110. obletnica smrti pesnika Simona Gregorčiča, za katerega Gianni pravi, da ga naravnost obožuje. Pesem lahko poslušate tukaj: GIANNI RIJAVEC: SOČA

Prva v novi preobleki
Prva pesem, ki doživlja novo preobleko in jo glasbenik daja v poslušanje, je prekrasna balada Soča. Pesem je nosilka 110. obletnice smrti velikana slovenske poezije Simona Gregorčiča, ki jo praznujemo letos. V sredinskem delu Giannijeve Soče je recitacija, ki je vzeta iz kultne Gregorčičeve pesmi Soči. Pesnik je bil takrat prerok časa, saj je z znamenitim verzom “in ti mi boš krvava tekla” napovedal 1. svetovno vojno in znamenito krvavo Soško fronto. Gianni je tokrat uporabil zadnjih pet vrstic znamenite pesmi, v katerih čisto na koncu Simon Gregorčič pomenljivo pravi: “Ter tujce, zemlje-lačne, vtopi na dno razpenjenih valov!” Gianni na to pravi: “Kakšna simbolika časa, ki ga trenutno živimo! Bo Simon Gregorčič tudi danes prerok časa? Zgodovina se ponavlja in upajmo, da se napovedi ne bodo uresničile.”

K sodelovanju za omenjeno jubilejno pesem Soča je Gianni Rijavec pritegnil tudi oktet Simon Gregorčič iz Kobarida. Že prvi koncert z novim glasbenim projektom Gianni Rijavec & godalni kvartet pa se bo zgodil 26. novembra v Kobaridu na zaključni prireditvi ob 110. obletnici praznovanja smrti velikega slovenskega pesnika Simona Gregorčiča.

Marjanca Scheicher