Robert Redford, nekoč lomilec ženskih src, danes praznuje 80 let

Robert Redford (foto: epa).

Vse najboljše Robert Redford. Znani ameriški filmski ustvarjalec, eden najbolj priljubljenih svoje generacije, praznuje 80. rojstni dan. Redford se je v zgodovino filmske industrije vpisal kot odličen igralec, pa tudi kot režiser. Za film Navadni ljudje je leta 1980 prejel oskarja.

Igralec s polnim imenom Charles Robert Redford mlajši se je rodil v Santa Monici v Kaliforniji staršem britanskega in irskega porekla. Mama je umrla, ko je končal srednjo šolo, z očetom pa ni bil nikoli v dobrih odnosih. Pozneje je študiral slikarstvo in umetnostno zgodovino v Firencah in Parizu, v New Yorku pa se je vpisal na Ameriško akademijo dramskih umetnosti. Leta 1959 je debitiral na Broadwayu, prvi večji filmski uspeh pa je doživel leta 1967 v komediji Bosonoga v parku.

Uspešen igralec in režiser
Pozneje se je proslavil z vlogo v avanturistični kriminalki Butch Cassidy in Sundance Kid s Paulom Newmanom, naslednji večji uspeh je doživel leta 1972 s komično dramo Kandidat. Za zelo uspešno leta velja 1973, ko je ob Barbri Streisand zaigral v romantični drami Dekle, ki sem jo ljubil in nato še v kriminalni komični drami Želo. Leta 1985 je z Meryl Streep zaigral v biografski romantični drami Moja Afrika.

Še danes je zelo priljubljen film Reka poje mi, v katerem je glavno vlogo prevzel Brad Pitt, režiral pa ga je prav Robert Redford.

Oskarja za življenjsko delo prejel leta 2002
Med drugim je dobil vlogo v romantični drami Veliki Gatsby, zaigral pa je tudi v uspešnicah Veliki Waldo Pepper in Trije kondorjevi dnevi. Z vlogo v filmu Vsi predsednikovi možje iz leta 1976 je potrdil status enega največjih hollywoodskih imen, čeprav oskarja za igranje v posameznem filmu ni nikoli prejel. Se pa lahko pohvali z oskarjem za življenjsko delo, ki ga je prejel leta 2002.

Med zadnjimi uspehi velja omeniti vlogo v drami Vse je izgubljeno, za katero je bil leta 2014 nominiran za oskarja, med zadnjimi filmi pa politično dramo Truth (2015), v kateri je zaigral s Cate Blanchett.

Okoljevarstvenik, mož in oče
Redford, znan tudi kot goreč okoljevarstvenik, je bil dvakrat poročen. Leta 1958 se je oženil z okoljevarstveno aktivistko Lolo Van Wagenen, s katero sta v 27 letih zakona imela širi otroke, od katerih je prvorojenec po dveh mesecih umrl. Po ločitvi je imel več razmerij, leta 2009 se je poročil s Sibylle Szaggars.

Robert Redford je med drugim ustanovil lastno producentsko podjetje in pomagal pri uveljavljanju mladih režiserjev. Konec 70. let je ustanovil danes že tradicionalni filmski festival Sundance, s katerim je želel ponuditi priložnost manj znanim filmarjem mimo velikih hollywoodskih studiev.

V. V., STA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!