fbpx

To so zadnji ‘jamski ljudje’ v Iranu

slikovni vir: http://www.istockphoto.com/photo/david-gareja-caves-gm521807403-50450812

V ostrih zimah se številni prebivalci na najrazličnejših koncih sveta zatečejo v jame – tako tudi prebivalcem Irana podzemni rovi in jame pogosto nudijo zatočišče, ki ga v hudih razmerah še kako potrebujejo.

Starodavno iransko naselje Maymand, ki je locirano 900 kilometrov južno od prestolnice Teheran, sestavljajo številni rovi in jame, narejeni iz kamna. Glede na kamenje je mogoče presoditi, kako stara so domovanja, zatorej je odkritje zares presenetljivo – po ocenah naj bi bila namreč stara več kot 10.000 let!

Lučaj stran neznosna vročina
Le nekaj kilometrov stran od Maymanda – med sušnimi gorskimi predeli – se prebivalci pokrajine soočajo s hudo vročino. Da bi se izognili ostrim zimam in (pre)vročim poletjem, se je bilo potrebno prilagoditi; tako Iranci med poletjem in zgodnjo jesenjo živijo v domovih s travnato streho, ki ublaži vročino, pozimi pa se premaknejo ‘pod zemljo’ – v jame.

Jame ostale nedotaknjene
Od 400 jam, ki so stare več tisoč let, jih je 90 ostalo nedotaknjenih še danes. Jame, v katerih ljudje še vedno živijo, imajo do največ sedem prostorov, ki v višino merijo do največ dveh metrov, površina posamezne jame pa obsega največ 20 kvadratnih metrov. Specifikacije med jamami seveda nekoliko variirajo.

Moderno življenje
Prebivalci so se zares potrudili, da bi bilo njihovo življenje kar se da udobno in prijetno – v jame so zato napeljali elektriko – hladilniki, moderne televizije in ostale električne naprave tako niso več nobena novost. Kljub vsemu pa v jamah še vedno ni tekoče vode, prav tako je zares šibka tudi ventilacija, zato je pri kuhanju in peki potrebna dodatna previdnost.

S. E.