Sramota za Cerarjevo vlado: Slovenija padla za sedem mest pri pogojih poslovanja

Datum:

Slovenija je letos na lestvici Svetovne banke o pogojih poslovanja med 190 državami na svetu zasedla 37. mesto, potem ko je bila lani 30. Na prvih treh mestih so ostali Nova Zelandija, Singapur in Danska, kaže danes objavljena raziskava Doing Business 2018. Slovenija se je najslabše odrezala na področju izdaje gradbenih dovoljenj in pri uveljavljanju pogodb, kjer smo pristali med “banana republikami”.

                   

Kako Slovenija nazaduje zaradi neoperativne vlade Mira Cerarja, je razvidno na podlagi raziskav uglednih mednarodnih institucij. Slovenija se je med desetimi kategorijami, ki jih ocenjuje banka, tudi letos najbolje, na prvo mesto, skupaj z več državami uvrstila v čezmejnem poslovanju. Pri reševanju insolvenčnih postopkov je pridobila dve mesti in je letos deseta. Pri oskrbi z elektriko je letos na 19. mestu, potem ko je bila lani na 16. Pri zaščiti malih delničarjev je padla z devetega na 24. mesto, slabše kot lani je uvrščena tudi pri prepisu lastništva, kjer je izgubila dve mesti in je 36.

Izboljšala je uvrstitev glede zagotavljanja pogojev za ustanovitev podjetja, kjer je 46., potem ko je bila lani na 49. mestu. Precejšen padec je zabeležila pri plačevanju davkov, kjer je bila lani 24., letos pa je na 58. mestu.

Na področju izdaje gradbenih dovoljenj je na 100. mestu, potem ko je bila lani na 80. Bolje kot lani se je odrezala pri pridobivanju kreditov, kjer je z lanskega 133. mesta napredovala na 105. Najslabše se je odrezala pri uveljavljanju pogodb, kjer je bila letos na 122. mestu, potem ko se je lani uvrstila na 119. mesto.

V skupnem seštevku je Slovenija močno nazadovala
Svetovna banka pri Sloveniji izpostavlja reformo insolvenčnih postopkov iz leta 2013, ki je prinesla postopek preventivnega prestrukturiranja za velika in srednje velika podjetja ter spremembe glede prisilne poravnave. Pozitivni učinki so bili vidni tudi širše v gospodarstvu, ocenjuje Svetovna banka, med drugim pri ustanavljanju novih podjetij in deležu slabih posojil. Svetovna banka pri Sloveniji poudarja tudi izboljšanje dostopa do informacij o posojilih.

Na vrhu lestvice je drugo leto zapored Nova Zelandija, ki se je najbolje odrezala pri pogojih za ustanovitev podjetja, prepisu lastništva in pridobivanju posojil, na drugem mestu je pri zaščiti malih delničarjev, na tretjem pa pri postopkih izdaje gradbenega dovoljenja. V prvi deseterici ji po skupni uvrstitvi sledijo Singapur, Danska, Južna Koreja, Hongkong, ZDA, Velika Britanija, Norveška, Gruzija in Švedska.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...