Da ne bi koga “užalili”, so v znameniti nemški mestni hiši odstranili križ

Datum:

Kot kaže, se v državi tako imenovane jedrne Evrope sramujejo dejstva, da je Evropa nastala na krščanskih temeljih. Da ne bi koga “užalili”, ker so imeli udeleženci različna “kulturna ozadja”, je nemško zunanje ministrstvo zaradi srečanja G7 v znameniti mestni hiši v Münstru zahtevalo odstranitev križa.

Zunanji ministri držav G7, skupine sedmih vodilnih industrijskih držav in demokracij, so v nekoliko urejeni Dvorani miru v nemškem mestu Münster razpravljali o “obnovi in ​​obrambi” oskrbe z elektriko in vodo v Ukrajini. Ker je v konferenčni sobi manjkal 482 let star križ, se je upravičeno usul cel kup kritik.

Ni povsem jasno, kdo točno se je odločil odstraniti križ na srečanje zunanjih ministrov G7, ki je v zgodovinski mestni hiši v Münstru potekalo 3. in 4. novembra. Prva poročila so nakazovala, da je zunanja ministrica Annalena Baerbock tista, ki je o tem sama sprejela odločitev. Drugi viri pa navajajo, da je šlo za klic z njenega ministrstva.

Še posebej kristjani so dejanje ostro obsodili. Predsednica sveta Evangeličanske cerkve v Nemčiji (EKD) Annette Kurschus je korak zunanjega ministrstva označila za popolnoma nerazumljiv, ki je celo na meji grotesknega. Škofija Münster je odstranitev križa označila za nerazumljivo. Napovedala je, da se namerava pritožiti zvezni vladi, poroča CNE News.

Kulturna vojna
Medtem ko krščanske tiskovna agencija Idea izpostavlja, da gre za “vojno zelene kulture proti križu in krščanstvu”, katoliški dnevnik Die Tagespost izpostavlja, da v tem primeru ne gre konkretno za kulturno vojno, ampak za birokratsko napako. In to je po mnenju časnika še bolj problematično. Ker je bil križ pospravljen kot kos pohištva, celoten incident predstavlja bolj “izraz verske nepismenosti”, še piše časnik. “In to je še bolj problematično. Kaže namreč, da ljudje niso zmožni več ceniti pomena tega križa,”

Vir: Twitter

Baerbockova se je v luči kritik opravičila za odstranitev križa. “To ni bila zavestna odločitev, zagotovo ne politična odločitev, ampak je šlo očitno za organizacijsko odločitev,” je po poročanju krščanske revije PRO dejala ministrica. Ob tem je še dodala, da bi jo veselila, če do te odločitve ne bi prišlo. Vodja poslanske skupine CDU Thorsten Frei je za televizijski kanal Welt v znak kritike dejal, da se s takimi dejanji pozablja na tradicijo in zgodovino. “Kdor odstrani simbole krščanske vere iz sejne sobe, se ne more imeti za svetovljana, ampak za trmoglavca.”

Župan mesta Münster Markus Lewe je povedal, da so križ odstranili na zahtevo zunanjega ministrstva za čas srečanja. “Mesto je naredilo vse, da je konferenca potekala gladko. Ampak mislim, da te odločitve ne bi smeli sprejeti in jo obžalujem. Moj vtis je, da je bila nad tem presenečena tudi zunanja ministrica,” je še dodal.

Dvorana miru v mestni hiši v Münstru je velikega zgodovinskega pomena. Tam je bil namreč sklenjen Vestfalski mir, ki je končal tridesetletno vojno v Evropi. Zgodovinski križ iz 16. stoletja tako predstavlja neločljiv del dvorane. Taka dejanja se ne bi smela več ponavljati, saj se ne smemo sramovati svojih krščanskih temeljev. Če jih ne bomo negovali sami, jih namreč za nas ne bo nihče drug! Povrhu pa je dejstvo, na katerega Evropejci radi pozabljamo:  drugi iz drugih kulturnih ozadij in ver se nam na tak način nedvomno ne bi “prilagajali”. Je to res tako težko razumeti?

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...