Sta plinovoda Severni tok 1 in 2 izgubljena za vedno?

Datum:

Prav lahko bi se zgodilo, da bosta tako Severni tok 1 kot Severni tok 2 kmalu za vedno izgubljena. Po navedbah nemških medijev, ki temeljijo na neimenovanih virih znotraj nemškega uradništva, jima grozi predvsem morska voda. Ta bo kaj kmalu razjedla njuno notranjost do te mere, da bosta obe poškodovani cevi poškodovani nepopravljivi. Družba Severni tok AG, ki upravlja tako s Severnim tokom 1 in 2 ta trenutek zaradi povzročene škode ne more napovedati, kdaj bo plinovod ponovno v delujočem stanju. 

Eksplozije, ki so na ceveh plinovodov povzročile luknje, iz katerih plin še vedno uhaja v Baltik, sicer raziskuje preiskovalna ekipa nemškega zunanjega ministrstva. Po preliminarnih ugotovitvah najverjetneje ne gre za nesrečo, temveč za namerno sabotažo, ki bi jo lahko zaradi kompleksnosti izvedel le “državni akter”. Katera država naj bi bila krivec, še ni znano, Rusija pa vpletenost zanika.

Po enem od scenarijev sabotaže naj bi eksplozije povzročili potapljači, ki so na obe cevi tako Severnega toka 1 in eno cev Severnega toka 2, ki je sicer še neaktivna, namestili eksplozivna sredstva, ki so nato globoko pod vodo odjeknila in jih poškodovala. Nemški Tagesspiegel poroča, da so eksplozije nato povzročile hude izpuste plina in posledično velik padec pritiska v ceveh plinovoda.

Medtem ko je preiskava eksplozij še v teku, pa je očitno dovolj znanega, da so se o dogodku izrekli tudi visoki predstavniki evropske in nemške politike. Josep Borrell, visoki predstavnik EU za zunanje zadeve, je eksplozije in posledične izpuste enoznačno opredelil kot dejanje sabotaže. Predsednica Evropske komisije pa je na Twitterju pozvala k temeljiti preiskavi.

Izpusti plina (Vir: epa)

Nemci so vedeli za možnost sabotaže
Nemške oblasti pa so bile že nekaj tednov nazaj obveščene, da obstaja velika možnost napadov na cevovode v Baltiku, poroča Spiegel. Neimenovane nemške uradnike naj bi obvestile obveščevalne službe Združenih držav Amerike. Doslej še ni povsem jasno, kako so nemške oblasti reagirale na obveščevalne podatke, in tudi ne, ali bi bile zmožne domnevni napad preprečiti s kapacitetami, ki so jim na voljo. Yahoo sicer poroča, da se politično vodstvo zaveda visoke nevarnosti novih sabotaž. Nemška federalna policija je zato zaostrila kontrolo v njihovih obalnih vodah, minister za ekonomijo Robert Habeck pa je javno posvaril, da je v nevarnosti tudi druga  kritična energetska infrastruktura.

Rusi zanikajo vpletenost
V Kremlju so namigovanja, da naj bi bili prav oni v ozadju sabotaže, označili za neumne, saj naj bi imela Rusija od plinovoda v preteklosti velike koristi. Drugačnega prepričanja je Anders Puck Nielsen, raziskovalec Centra za pomorske operacije na Kraljevem danskem obrambnem kolidžu, ki meni, da je bil trenutek sabotaže izbran namerno ali pa vsaj “sumljivo”. V teh dneh namreč prihaja do odprtja nove “Baltske cevi”, sistema, ki bo omogočil dotok norveškega plina na Poljsko. “Morda je nekdo želel poslati signal, da bi se lahko kaj zgodilo tudi norveškemu plinu,” je povedal za Al Jazeero.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Naša vlada jih financira, medtem poteka mednarodna kampanja za ukinitev UNRWA

Dokazov, da je UNRWA prestreljena s teroristi in ideologijo...

Alenka Forte: Minister, ki se ne želi soočiti z javnostjo, ni vreden počenega groša

Nezavedanje resnosti težav in potreb zdravstvenega resorja se je...

[Video] Zakaj Tina Gaber redno uporablja vladno parkirišče za svoje luksuzno vozilo?

Že od samega začetka razmerja s premierjem Robertom Golobom...