Stane Granda: Kučanova moč izvira iz sistematičnega uničevanja konkurentov!

Datum:

“Kučanova moč izvira predvsem iz dejstva, da je vse konkurente sistematično uničil in izničil. “Najprej diskreditacija, nato likvidacija” je temelj njegove politične filozofije in politične prakse. V tem je največji mojster v slovenski zgodovini. Tudi z Demosom je obračunal. Kaj je naredil z Bavčarjem?! Edino Janše ni zlomil,” pojasnjuje zgodovinar Stane Granda. 

Veliko prahu dviguje nedavni odstop Marte Kos od predsedniške kandidature. Spomnimo še, da je lobist iz ozadja Milan Kučan pred časom podprl kandidaturo Nataše Pirc Musarjeve, Kosovo pa tako rekoč potopil, čeprav je uživala podporo vladajočega Gibanja Svoboda in premierja Roberta Goloba. O različnih vidikih razpleta teh dogodkov, zlasti pa o Kučanovi izjemni politični moči, kljub temu, da gre za “dementnega starčka, ki v Murglah pije kavico, in nikomur noče nič žalega”, smo se tokrat pogovarjali z zgodovinarjem Stanetom Grando, ki Stričkovo vlogo v slovenskem prostoru izjemno dobro pozna: “Odstop Marte Kos me je presenetil, saj tovrstne poteze niso značilnost Kosov.”

“Zdi se, da se na Golobovem “dvorišču” nekaj dogaja, kar pa bo pokazal šele čas,” uvodoma pravi. Granda je prepričan, da je podpora Pirc Musarjevi zgolj in samo podpora “antijanšizmu”, saj je znano, da so jo ravno Kučanovi “stresli” z RTVS. Glede na to, da sodi v sam vrh slovenskih bogatašev, je podpora levice moralni samomor. Vsekakor pa je politično manj ranljiva kot Kosova, ki jo bremenijo povezave z UDB-o. “Zanimivo, da zgodbe o Dunaju in tamkajšnjemu lovljenju albanskih disidentov ni še nihče ponatisnil,” začuden opaža Granda, ki je prepričan, da Kučan lahko Goloba “sne prej kot mačka”. Žal pa nima protikandidatov, saj je one iz vrst nekdanje partije … Gre za krog Igorja Lukšiča in Boruta Pahorja.

Dr. Stane Granda (Foto: Demokracija)

Nikoli v zgodovini slovenske partije, ta ni bila ta intelektualno tako šibka. Že dejstvo, da so na vlado postavili Marjana Šarca, je dovolj zgovorna. S tem, da je njena glavna zvezda prihodnosti Matjaž Nemec, je dovolj povedno. “Kučanova moč izvira predvsem iz dejstva, da je vse konkurente sistematično uničil in izničil. “Najprej diskreditacija, nato likvidacija” je temelj njegove politične filozofije in politične prakse. V tem je največji mojster v slovenski zgodovini. Tudi z Demosom je obračunal. Kaj je naredil z Bavčarjem?! Edino Janše ni zlomil. Kučanov antijanšizem je že bolj ali manj brez zob,” še pojasnjuje Granda. Zato lahko uporablja predvsem mase kot so bili petkovi kolesarji in njihovo ozadje, ki sega vse do ZRC SAZU! V njenih prostorih so številni naenkrat videli poglavitne organizatorje in usmerjevalce dolgotrajnih demonstracij.

Kučan je tranzicijo tako mojstrsko izpeljal, da je nekdanja partija obdržala realno oblast skoraj nedotaknjeno
“Ne samo denar za kulturo, tudi denar za znanost je bil uporabljen,” opozarja Granda. “Kdo je založil publikacijo Sramota?” Prepričan je, da se vse bolj zateka v fizično in ideološko – politično nasilje. V njem vse pomembnejše postaja gibanje Resni.ca, ki grozi postati nov igralec na slovenskem političnem odru. Ni dobila poslancev, pač pa se je zelo okrepila finančno. Njen voditelj je bistveno bolj sposoben, predvsem pa taktično močnejši kot Jenull & company. “Kučan nima karizme, pač pa je med pristaše vcepil strah, kaj bo, ko njega ne bo,” še meni Granda, ki je prepričan, da je nekdanji partijski šef politično in ekonomsko tranzicijo tako mojstrsko izpeljal, da je nekdanja komunistična partija obdržala realno oblast skoraj nedotaknjeno. “Zato mu je kapital neskončno zvest.” Obvladuje policijo, sodstvo, šolstvo, kulturo in preko srbskih navez v slovenskem gospodarstvu tudi kapital.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump ob koncu konvencije RNC napovedal deportacijo nezakonitih priseljencev in podpornikov Hamasa

Donald Trump je tudi uradno republikanski predsedniški kandidat. Nominacijo...

Ministrica se še naprej trudi razdeliti neuporabne Linux računalnike

Ministrica za digitalno preobrazbo  Emilija Stojmenova Duh bi morala...

Vlada želi davčno uničiti še eno priljubljeno obliko podjetništva

Vlada Roberta Goloba pripravlja nov predlog zakona o dohodku...

Ni služb: Švarc Pipanova, Škoficeva in Kaja Širok ostajajo na nadomestilih

Robert Golob je ta mesec prejel 6726 bruto ali...