Starši se upirajo Jankovićevemu ukinjanju subvencioniranja zasebnih vrtcev

Datum:

“Žal se je potrdilo to, kar smo sicer že vedeli, in sicer, da je prav župan Ljubljane tisti, ki se osebno zelo aktivno zavzema za ukinitev sofinanciranja otrok v zasebnih vrtcih. Na sestanku je to tudi jasno izpostavil in pri tem poudaril, da si bo za to prizadeval še naprej. Ne glede na naše pozive in prošnje, argumente in opozorila, da je to diskriminacija, je žal ostal trdno pri svojem stališču,” sporoča Iniciativa staršev otrok v zasebnih vrtcih. 

Ljubljanski župan Zoran Janković že vleče naslednjo samovoljno in škodljivo potezo. Po kanalu C0 in potencialni zastrupitvi ljubljanske podtalnice se loteva zasebnih vrtcev. Rad bi ukinil subvencioniranje otrok v zasebnih vrtcih, kar pomeni, da bi močno okrnil delovanje teh ustanov, številne pa celo zbankrotiral, čeprav mnoge med njimi ponujajo kakovosten program, ki je obenem osvobojen kvarne ideologije LGBTQ+. Kot pravi neimenovani poznavalec, se tukaj kaže Jankovićev občutek moči, saj trenutno vseh vrtcev še nima 100-odstotno pod nadzorom. Ta občutek moči raste iz mandatov neprekinjenega vladanja in zarado očitno nedelujočega sodnega sistema. Prav tako je v ozadju zmotno in napačno prepričanje, da so zasebni vrtci slabi.

Želi nadzor nad vsako stavbo v Ljubljani
Janković je prepričan je, da so zgolj javni vrtci kakovostni. A resnica je takšna, da zasebnih vrtcev v resnici sploh ne pozna (zanje namreč veljajo enaki predpisi kot za javne vrtce, pravi naš sogovornik). Žalostna resnica je, da želi imeti Janković nad vsako stavbo v “njegovi” Ljubljani nadzor in zadnjo besedo. S svojim obnašanjem spominja na pravcatega “ljubljanskega diktatorja”. Obenem nam je sogovorec zaupal, da želi župan za vrtce podeljevati koncesije, vendar pa je to področje že sedaj slabo urejeno. Koncesije bi verjetno prejeli predvsem Jankovićevi prijatelji oziroma osebe iz njegovega kroga. Zadeva zelo skrbi številne starše z otroki v zasebnih vrtcih, zato so se povezali v Iniciativo staršev otrok v zasebnih vrtcih.

Številni zasebni vrtci nudijo kakovosten program za otroke. (Foto: STA)

Arogantno in odkrito priznava, da si prizadeva za ukinitev subvencij
Kot pravijo, so bili predstavniki iniciative prejšnji teden na sestanku pri Jankoviću, vendar je bila komunikacija v pretežni meri enosmerna, oblastniška. Iniciativa: “Odločno smo mu predstavili naša stališča in se trdno zavzeli za ohranitev subvencije za otroke v zasebnih vrtcih. Se je pa žal potrdilo to, kar smo sicer že vedeli, in sicer, da je prav župan Ljubljane tisti, ki se osebno zelo aktivno zavzema za ukinitev sofinanciranja otrok v zasebnih vrtcih, kar je na sestanku tudi jasno izpostavil in poudaril, da si bo za to trdno prizadeval še naprej.” Kot še opozarjajo, je ne glede na njihove pozive in prošnje, argumente in opozorila žal neomajno vztrajal pri svojem stališču. To pa tudi pomeni, da borba za pravice njihovih otrok še zdaleč ni zaključena in da bodo morali resnično “pristopiti na ves glas”, da se ta škodljiva in diskriminatorna sprememba zakona o vrtcih ne uveljavi.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Tanja Fajon razočarana nad zavrnitvijo resolucije o priznanju Palestine

"Aktivistična" zunanja ministrica Tanja Fajon obžaluje, da Varnostni svet...

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...