Home Sproščeno Jajčnih lupin ne mečite stran. Lahko jih uporabite za …

Jajčnih lupin ne mečite stran. Lahko jih uporabite za …

2
Jajčnih lupin ne mečite stran. Lahko jih uporabite za …
Foto: Pixabay

Jajca so izvrsten vir beljakovin in v povprečnem gospodinjstvu jih uporabljamo skoraj vsak dan. A le malokdo ve, da vsebina jajca ni edina uporabna stvar v kuhinji. Z jajčno lupino si lahko pomagate pri vsakodnevnih opravilih v kuhinji, kopalnici in na vrtu. 

Ob besedi jajce večina pomisli na slasten zajtrk, peko peciva ali pa morda na veliko noč. Toda jajca so lahko uporabljena za veliko več kot samo za prehrano. Jajčne lupine lahko recikliramo in jih uporabimo na veliko različnih načinov, predvsem pa so odličen pripomoček v kuhinji, kopalnici in na vrtu. Ko boste naslednjič v kuhinji uporabili jajca, lupino shranite, saj vam bo morda prišla še kako prav.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Odstranjevanje madežev
Jajčne lupine so odlične za odstranjevanje madežev s perila. Zdrobljene jajčne lupine zavijte v tanko vrečko iz prepustnega blaga in jo pri naslednjem pranju dodajte v boben vašega pralnega stroja. Jajčne lupine bodo pomagale odstraniti trdovratne madeže in naredile vaše perilo še bolj belo.

Odganjanje polžev z vrta
Lupine so odlične tudi na vrtu, še posebej, če želite svoje rože in zelenjavo zaščititi pred napadom polžev. Zdrobite jajčne lupine in jih potresite okoli rož in zelenjave. Ostra lupina bo odgnala polže stran in pričeli se bodo izogibati vašega vrta. Jajčne lupine so dobre tudi zaradi velike vsebnosti kalcija, kar izboljša rodovitost zemlje, poroča Večernji list.

 

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Čiščenje vodnega kamna in cevi
Zdrobljene jajčne lupine pomešajte s kisom ter s tem pripravkom sčistite madeže vodnega kamna z vašega umivalnika. Na tak način lahko očistite tudi vaše cevi. Spustite pripravek v cevi in skozi spustite curek vode.

Čiščenje vaz in posode
Jajčne lupine so odličen pripomoček za čiščenje. Z vaše najljubše steklene vaze boste lahko brez težav sčistili bele madeže vodnega kamna. Preprosto jih stresite na dno posode in pri čiščenju vam bodo v veliko pomoč.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Jajčne lupine so zelo dobre za vaše balkonske rože
Ko boste naslednjič sadili rože, zemlji dodajte jajčne lupine. Te jo bodo obogatile s kalcijem in vaše rože bodo še lepše. Ob močnem deževju bodo lupine preprečile umazanijo, kar boste dosegli tako, da lupine posujete še okoli rož.

 

 

M. G.