Število političnih zapornikov v Belorusiji narašča iz dneva v dan in se približuje številu 500!

Datum:

Število političnih zapornikov v Belorusiji vsak dan narašča. Po zadnjih podatkih beloruskih aktivistov jih je 478, sedem so jih zaprli le v enem dnevu. Sodišča jih obsojajo na leta zapora na podlagi izmišljenih obtožb. V teh zaporih jih mučijo, ponižujejo pa tudi umorijo.

                   

Od začetka predsedniške volilne kampanje maja 2020, ko je že šesti mandat na podlagi nepoštenih volitev dobil Aleksander Lukašenko, se je število političnih zapornikov v Belorusiji povečalo s treh na 190 (januarja 2021), do danes pa je zaprtih že kar 478 oseb. Zaporniki so obtoženi vohunjenja, žalitev predsednika, huliganstva, poškodovanja tuje lastnine (na protestih), nasilja nad policisti.

Eden izmed zapornikov, ki se je udeležil protesta, je pričal, da so mu prepovedali vse obiske in ga obtožili “ekstremizma”. Bil je namreč eden izmed 35 tisoč aretiranih na protestu proti šestemu mandatu Lukašenka. Zgornja slika prikazuje politične zapornike do januarja 2021, ko jih je bilo še 190. Poleg zapornikov so tudi “razlogi”, za kaj so aretirani. Večina teh je izmišljenih, saj so zaporniki le zato, ker se upirajo diktatorju Lukašenku.

190 političnih zapornikov do januarja 2021. Sedaj jih je že skoraj 500.

Le v dveh dneh so v Belorusiji zaprli še sedem oseb. Kot politične zapornike so prepoznali Mihaila Firaho, Vjačaslava Papuja, Vitala Šicikava, Valjancina Kolba, Vadzima Čapaljeviča in Iharja Harčanjuka. Obsodili so jih za kršenje javnega miru na podlagi protesta. Prav tako so aretirali 19-letnega študenta kemije Artjoma Bajarskega zaradi udeležbe na mirnem shodu. Zadržan je bil na podlagi videoposnetka, ki ga je objavil zloglasni beloruski propagandist Rihor Azaronak, kjer Bajarski “prizna”, da vodi skupino na družbenem omrežju, a v ozadju je popolnoma drugačna zgodba. Aretirani je svojemu odvetniku povedal, da so ga policisti med aretacijo na shodu s palicami udarjali po hrbtu in ga mučili zato, da bi posnel video, kjer prizna “zločin”. To pa je na žalost je le ena zgodba izmed mnogih, ki se dogajajo v Belorusiji, medtem ko celotna evropska skupnost nima nobene moči zoper diktaturo Aleksandra Lukašenka v Belorusiji.

Anita Gužvič

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...