Kako so mediji zmanipulirali “podporo” neodvisnih institucij v Veselovi “Skupni izjavi za javnost”

Datum:

STA je imela v torek, 8. junija 2021, še enega svojih, v zadnjih časih že kar pogostih primerov zavajanja javnosti. Glede neslavnega pisma predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela, ki je širšo podporo iskal pri skupini neodvisnih institucij, so namreč pri STA zapisali, da so po poročanju Siola “izjavo podpisali predstavniki informacijskega pooblaščenca, komisije za preprečevanje korupcije, varuha človekovih pravic, ustavnega sodišča in drugi”, kar pa ne drži. Tega na Siolu niso zapisali, ravno tako pa smo na Nova24TV tudi objavili odgovor varuha človekovih pravic, ki je jasno povedal, da ne vidi razloga, da bi se pridružil Veselovemu pismu. Manipulacijo STA so povzemali tudi drugi mediji.

                   

Priča smo še enemu eklatantnemu primeru zavajanja slovenske javnosti. STA te dni vse pogosteje kaže, da je v službi zavajanja in ne obveščanja javnosti.

Na zavajanje STA glede podpisa “Skupne izjave za javnost”, ki jo po poročanju STA koordiniral ravno predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel, je na Twitterju opozoril odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak, ki je STA vprašal, ali so prepričani, da sta izjavo podpisala tudi Ustavno sodišče Republike Slovenije in varuh človekovih pravic. “Si to izmišljujete ali imate kakšne nove info?” je zanimalo Biščaka, ki je ob svoj zapis priložil še posnetke zaslona iz besedil, objavljenih na Nova24TV in Siolu, ki STA postavljajo na laž. Prav tako se je odzval urednik Siola Rajko Gerič, ki je STA odgovoril, da “niti v enem stavku Siol ne navaja, da bi ta pamflet kdo podpisal…je pa res, da smo edini dobili potrditev, da ne gre za nonpaper, ampak to naokrog razpošilja preds. Računskega sodišča.

Kakor smo na Nova24TV že v torek, 8. julija 2021, poročali, je bil odgovor varuha za človekove pravice Petra Svetine jasen: “Z dokumentom, ki ga omenjate, sem seznanjen. Glede na to, da je javno objavljen, za njegovo podpisovanje ne vidim potrebe.” Tudi na Siolu so z ustavnega sodišča prejeli podoben odgovor. “Temu pozivu, kot ga poimenujete, se ustavno sodišče ne bo pridružilo,” so po poročanju Siola sporočili z ustavnega sodišča.

Skupna izjava za javnost v resnici nabiranje političnega kapitala za Vesela
Spomnimo, Vesel je skušal s pismom, ki ga je ponujal v podpis drugim neodvisnim institucijam, dati zagon lastni politični karieri. Gradil je potreben politični kapital, s katerim bi se lahko kasneje javnosti predstavil kot “glas razuma” in “zaskrbljeni funkcionar”, ki se je pripravljen žrtvovati in prevzeti politično breme na svoja ramena. Gre za nov način prodajanja novega obraza, kajti vsi drugi poskusi so na tej točki prerastli v klišeje, na katere ne pada nihče več.

V nadaljevanju sledi Veselovo pismo:

Predstojniki neodvisnih institucij v Republiki Sloveniji z veliko zaskrbljenostjo ugotavljamo, da se v zadnjem obdobju na naše institucije izvajajo ponavljajoči se pritiski politike, ki se odražajo v neposrednih ter pogosto koordiniranih napadih preko medijev in socialnih omrežij.

Zavedamo se, da obsežnost epidemije predstavlja veliko preizkušnjo za vse državljane in da takšna situacija terja tudi prekomerne napore vseh odločevalcev. Ne glede na to, je mogoče opaziti številne poskuse rušenja demokratične ravni, ki neodvisnim institucijam otežujejo korektno opravljanje pooblastil in rušijo dolgo grajen ugled.

Nadzorniki oblasti pomenijo trdno in močno državo, kar je osnova za zagotavljanje uspešnega družbenega razvoja in mora biti v interesu vseh, predvsem pa je odgovornost politikov, da slednje ščitijo kot ključne gradnike pravnega reda. Politika ustavnih pravic in samostojnih in neodvisnih državnih organov, ki bdimo nad njimi, ne more in ne sme dojemati kot nujno zlo, ampak kot civilizacijsko pridobitev. Nedostojne, nekorektne, interesno motivirane in predvsem neutemeljene kritike lahko zamajajo temelje demokracije, kar je skrajno nevarno početje z negativnimi dolgoročnimi učinki.

Podpisniki skupne izjave se zavedamo, da odločitve, ki jih sprejemamo, pogosto naletijo na nestrinjanje obravnavanih posameznikov ali skupin. Naše odločitve so argumentirane in pravno podprte ne glede na morebitne politične posledice, zato je pavšalno zavračanje ali neupoštevanje odločitev, kot tudi očitanje političnega delovanja izrazito neodgovorno, še zlasti če je pospremljeno z nedostojno kulturo javnega izražanja mnenj.

Prišli smo do točke, ki predstavlja skrajni trenutek za dvig standarda komuniciranja in sodelovanja v državi. S skupno izjavo želimo vplivati na izboljšanje stanja po načelu zgledovanja od zgoraj navzdol, kar lahko močno vpliva na ravnanje ljudi ter njihovo zaupanje v javne institucije.

Ob prihajajoči obletnici dneva državnosti javno pozivamo celoten politični prostor, da sledi že doseženim vrednotam in težnjam k razvoju demokracije v Republiki Sloveniji. Potrebno je umiriti razmere in zagotavljati spoštovanje do institucij, ki predstavljajo imunski sitem države.

Upravičeno smo lahko ponosni na dosedanje delo in z vso odgovornostjo bomo zakonsko opredeljene naloge opravljali tudi v prihodnje. Potrebno pa bo zagotoviti pogoje dela, ki bodo povezovalni in konstruktivni ter bodo učinkovito varovali temeljne pravice, ki so zapisane v Ustavi Republike Slovenije.

Zbiranje podpisov za “Skupno izjavo za javnost” je za Siol potrdil tudi Vesel, je pa zanimivo, da se je Vesel v odgovoru za Siol od samega pisma že distanciral. “Mislim, da je logično, da so se obrnili na Računsko sodišče, smo konstantna tarča napadov,” je dejal Vesel. Medtem pa je po informacijah STA ravno Vesel koordiniral med podpisniki pisma.

Na STA so kasneje z zamudo novico popravili. Zapisali so, “da so izjavo po besedah Tomaža Vesela usklajevali (IN NE podpisali) predstavniki Računskega sodišča, informacijskega pooblaščenca, komisije za preprečevanje korupcije, varuha človekovih pravic in drugi. Ustavno sodišče pa je podpis take izjave zavrnilo, je Siolove navedbe potrdil Vesel”.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Kučanova zadrega s Čeferinom, ki ga ni tu

Revizija nakupa razpadajoče stavbe na Litijski v Ljubljani, v...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...

[Poskus atentata] Trump: “Neverjetno je, da se kaj takega lahko zgodi v naši državi”

Včeraj popoldne je na Trumpovem volilnem shodu v Butlerju...