Strašljiva brezbrižnost oblasti, medtem ko je zdravstveni sistem vedno bolj ohromljen: Kdo bo odgovarjal za jesensko ekspanzijo okužb?

Datum:

Število okužb s covidom-19 narašča, maske so ponovno obvezne, vse več zdravstvenih zavodov pa obvešča o okrnjenem delovanju ambulant in nujne medicinske pomoči ostalim zaradi vdora okužb. Na tej točki se nekateri zdravstveni zavodi odločajo celo o zaprtju “do nadaljnjega“, medtem ko premier z nasmehom na obrazu ljudem govori, “naj grejo na morje in se pozdravijo z nastavljanjem soncu“. Priča smo strašljivi brezbrižnost oblasti, medtem ko je zdravstveni sistem vse bolj ohromljen. Kdo bo odgovarjal, ko bodo jeseni eksplodirale okužbe?

Število okužb s koronavirusom je v zadnjih nekaj tednih v Sloveniji naraščalo. Za preprečevanje širjenja okužb so zdravstveni zavodi ponovno uvedli nošenje mask, vendar je zaradi vdora okužb posledično tudi delovanje ambulant in nujne medicinske pomoči okrnjeno. Iz nekaterih zdravstvenih zavodov so že sporočili, da bodo določeni oddelki in ambulante do nadaljnjega zaprti. Izkušnje iz preteklosti bi morale biti dovolj velik razlog, da bi vlada naraščanje okužb vzela resneje. Zdravstveni zavodi so pokali po šivih, medtem ko so se zdravstveni delavci komaj zmogli prenašati vse napore na delovnem mestu. Zaradi zapiranja ambulant bodo mnogi drugi prikrajšani za zdravstveno obravnavo, na kar opozarja tudi zdravstvena organizacija WHO, kar pa je prav malo mar vladi, ki bolnikom z okužbo covid-19 svetuje “sončenje in kopanje v morju”.

V sredo so v Sloveniji ob 825 PCR-testih in 6138 hitrih antigenskih testih potrdili 1829 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v sredo zaradi covida-19 na intenzivni negi 16 bolnikov. Umrlo je pet bolnikov s koronavirusno okužbo. Maske so v zdravstvenih zavodih že nekaj dni ponovno obvezne, delovanje nekaterih ambulant je zaradi vdora okužbe s covidom-19 okrnjeno, medtem ko se do nadaljnjega za zaprtje odloča tudi nekaj zdravstvenih oddelkov v nekaterih bolnišnicah.

Nekateri zdravstveni zavodi že prepovedali obiske ali celo zaprli oddelke
Splošna bolnišnica Celje je do preklica prepovedala obiske na urološkem oddelku in na oddelku za bolezni ledvic in dializo. Tudi bohinjski zdravstveni dom je uporabnike obvestil o okrnjenem delovanju ambulant zaradi okužb zdravstvenih delavcev in naročil, naj prihajajo samo v nujnih primerih, saj začasno dela samo ena ambulanta. Na pomoč zaradi kadrovske zagate so jim priskočili splošni zdravniki iz blejskega zdravstvenega doma, nošenje mask pa so ponovno uvedli v celotni gorenjski regiji.

Oddelek za travmatologijo in ortopedijo je zaradi vdora okužbe v belo cono do preklica popolnoma zaprt za obiskovalce, so sporočili svojim uporabnikom iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, obiske pa je začasno prepovedala tudi Splošna bolnišnica Jesenice, pri čemer so obiski izjemoma dovoljeni pri kritično bolnih, paliativnih bolnikih, vendar izključno po predhodnem dogovoru s predstojnikom internistične službe.

Stanje v bolnišnicah je zaskrbljujoče, ne vemo, kaj nas čaka jeseni
Čeprav je član posvetovalne skupine za covid-19 pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Janez Žibert na Twitterju napovedal, da se bo poletni epidemični val počasi umiril, po poročanju STA tudi sam priznava, da ne ve, kaj se bo zgodilo, ko dosežemo vrh. Da je veliko odvisno od splošne imunosti prebivalstva, meni predsednica Zdravniške zbornice Slovenije in infektologinja Bojana Beović, ki je za STA povedala, da so simptomi okužbe sicer blažji kot v preteklosti, vendar je ob poslabšanju stanja še vedno potrebna zdravniška pomoč. Ker je že več zdravstvenih zavodov obvestilo o okrnjenem delovanju ali zapiranju oddelkov zaradi vdora okužb, je stanje zaskrbljujoče, kar je poudarila tudi Beovičeva, saj je veliko tudi takih bolnikov, ki se zdravijo zaradi drugih zdravstvenih težav in jih je težko ločiti od ostalih v bolnišnici. Pri nekaterih bolnikih covid-19 poslabša osnovne kronične težave, manjši delež pa jih še vedno zboleva tudi za covidnimi pljučnicami, ki so bile sicer pogostejše pri prejšnjih različicah virusa.

Oddelek za anesteziologijo, intenzivno terapijo in terapijo bolečin UKC Maribor, kjer zdravijo bolnike s covidom-19. (Foto: STA)

Svetovna zdravstvena organizacija WHO svari, da se je treba pripraviti na jesen
O naraščanju okužb v regiji pa poroča tudi evropski urad Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je za medije povedal, da se je v zadnjih šestih tednih število primerov okužb z novim koronavirusom v regiji potrojilo, kar kaže na velik izziv, ki čaka evropske zdravstvene sisteme v prihodnjih mesecih. Ob tem so pozvali k takojšnjemu ukrepanju in odpravljanju pomanjkljivosti pri spremljanju pandemije in odzivanju nanjo. “Z naraščanjem števila primerov okužb se povečuje tudi število hospitalizacij, ki se bo v jesenskih in zimskih mesecih še dodatno povečalo, saj se ponovno odpirajo šole, ljudje se vračajo z dopustov, z nastopom hladnejšega vremena pa se druženje preseli v zaprte prostore,” opozarja WHO. Direktor WHO za Evropo Hans Henri P. Kluge je na Twitterju zapisal, da smo v zelo podobni situaciji kot lansko leto, le da letos novi val okužb poganjajo predvsem virusne podrazličice omikrona, ki se zelo hitro širijo.

Če bodo zdravstveni organi ukrepali takoj, lahko pomagajo zmanjšati pričakovane motnje v družbi vključno z odsotnostjo zdravstvenih delavcev in preobremenjenimi zdravstvenimi sistemi, težavami v podjetjih in kaosom pri potovanjih,” je še dodal Kluge, piše WHO. Po njegovih besedah morajo države med drugim ponovno okrepiti cepljenje proti covidu, podpirati nošenje mask in zračenje zaprtih prostorov, okrepiti testiranje in identifikacijo stikov okuženih ter povečati nadzor nad okužbami v zdravstvenih ustanovah.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarska vlada preplavlja Avstralijo z migranti

Dolga leta je Avstralija vejala za državo s pametno...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

Incident: Podporniki Hamasa napadli Ruparja, ki je za evropsko poslanko podprl Zalo Tomašič

Na današnji tiskovni konferenci ljudske iniciative Glas ljudstva in...