Švedska ob slabšanju epidemiološkega stanja v državi spoznava svoje zmote in tudi sama zaostruje ukrepe za zajezitev epidemije!

Datum:

Švedski prvotni model boja z epidemijo novega koronavirusa se sesuva. Kot kaže se tudi njim počasi odpirajo oči in so pričeli uvajati ostrejše ukrepe. Zdravstveno stanje v tej liberalni državi je vse bolj alarmantno, kar tamkajšnje oblasti sili k spreminjanju taktike boja z grozečo zdravstveno nevarnostjo. “Vidimo, da se razmere razvijajo v napačno smer – razmere so zelo resne,” je ob tem zgroženo dejal tamkajšnji premier. 

                   

Epidemiološko stanje se na Švedskem drastično slabša, prav zato se tamkajšnja oblast postopoma šele sedaj odloča za spremembe na področju boja z aktualno pretečo zdravstveno grožnjo – pandemijo novega koronavirusa. Tako bo odslej lahko v kavarnah in restavracijah za eno mizo skupaj sedelo zgolj osem oseb. Ob tem so bila na nove regije razširjena priporočila glede medsebojnega druženja. Tamkajšnji predsednik vlade Stefan Löfven je ob tem izpostavil resnost razmer v tej državi. “Vidimo, da se razmere razvijajo v napačno smer – razmere so zelo resne,” je ob poraznem zdravstvenem stanju končno priznal že omenjeni državnik. Ob tem je Löfven še dejal, da se na intenzivni negi zdravi vse več obolelih za hudo obliko covida-19, število smrtnih žrtev pa naj bi po predvidevanjih močno narastlo. Oglasila se je tudi zdravstvena ministrica Lena Hallengren, ki je ob tem sporočila, da so kar ena petina od vseh bolnikov na intenzivni negi bolniki s covidom-19, poroča STA.

Prav zato se je ta skandinavska država odločila, da bo ukrepe zaostrila in tako skušala zajeziti napredujočo epidemijo. Tamkajšnje oblasti pa so poleg tega še kar za tri regije izdale priporočila, da naj se ljudje izogibajo stikom s člani iz drugih gospodinjstev, poleg tega pa jim oblast priporoča še izogibanje javnemu potniškemu prometu. Obenem jim je oblast še priporočila, da naj se izogibajo vsakršnim srečanjem in dogodkom kulturne narave pa tudi javnim prostorom zaprtega tipa. Med slednjimi so navedeni: trgovine, muzeji, knjižnice in fitnes klubi. Priporočila pa niso pravno zavezujoča in sicer veljajo za večino, to je za okoli 70 odstotkov švedske populacije. “Pred nami je dolga in težka zima. Nujno je, da vsi naredimo vse, kar lahko, da zajezimo širjenje okužb,” pa je za švedsko javnost sporočil vodja lokalnega inštituta za javno zdravje Johan Carlson. Uradna statistika sicer navaja, da je bilo doslej v državi z 10,3 milijonov prebivalcev, potrjenih malo manj kot 135 tisoč primerov okužb z novim koronavirusom ter malo manj kot šest tisoč smrtnih žrtev, kot posledice obolelosti za covidom-19.

Javni prevoz na Švedskem. (Foto: epa)

V zadnjem času, ko se v nebo povzdiguje Švedski model boja z epidemijo novega koronavirusa, je za javnost spregovorila tudi švedska strokovnjakinja s področja medicine, higiene ter epidemiologije Nele Brusselaers, ki je prepričana, da je Švedska pri svojem spopadanju z epidemijo novega koronavirusa, ravnala napačno. Ob tem je pomenljivo pojasnila: “Mislim, da je čredna imunost brez cepiva le fantazija. Ne vemo, kako dolgo bo imunost trajala, kar vidimo tudi pri preizkušanju cepiva. Cepijo vsaj dvakrat, da dosežejo ustrezno imunost. Pri večini cepiv en odmerek ne bo rešitev, v življenju se boste morali večkrat ponovno cepiti.”  

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Izginila brez sledu, nazadnje so jo videli v nedeljo ob Kolpi

Od nedelje, od 16. ure, je pogrešana Nuša Krhin...

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...