Združenje za odpadno embalažo podpira Vizjakov nov zakon o varstvu okolja, ki ureja področje odpadkov

Datum:

Člani Gospodarskega interesnega združenja za odpadno embalažo (ODEM GIZ*) pozdravljamo potrditev predloga ZVO-2 kot prvi pomemben korak v procesu urejanja področja proizvajalčeve razširjene odgovornosti in odnosov med deležniki s tega področja. Predvsem pa ocenjujemo, da bi sprejetje predloga ZVO-2 omogočilo postopno izgradnjo transparentnega sistema proizvajalčeve razširjene odgovornosti, ki temelji na enakopravni obravnavi vseh gospodarskih subjektov,” so zapisali v združenju ODEM GIZ.

Vlada RS je na seji 4. novembra 2021 potrdila predlog Zakona o varstvu okolja (ZVO-2) in ga predložila v obravnavo državnemu zboru RS. ZVO-2 prenaša določene direktive EU v slovensko zakonodajo, ureja razmere na področju odpadkov in uvaja proizvajalčevo razširjeno odgovornost. Združenje ODEM GIZ podpira sistemske rešitev ravnanja z embalažo in odpadno embalažo, ki jih uvaja novi zakon.

Člani Gospodarskega interesnega združenja za odpadno embalažo tako pozdravljajo potrditev predloga zakona kot prvi pomembni korak v procesu urejanja področja proizvajalčeve razširjene odgovornosti in odnosov med deležniki s tega področja. Predvsem pa ocenjujemo, da bi sprejetje predloga novega zakona omogočilo postopno izgradnjo transparentnega sistema proizvajalčeve razširjene odgovornosti, ki temelji na enakopravni obravnavi vseh gospodarskih subjektov.

Člani ODEM GIZ želimo postati aktivni soustvarjalci in upravljavci sistema ravnanja z odpadno embalažo v Sloveniji, zato je pomembno, da imajo proizvajalci (zavezanci), ki so plačniki stroškov, možnost sooblikovati sistem ravnanja z odpadno embalažo v Sloveniji na način, ki bo omogočal doseganje zastavljenih okoljskih ciljev in zagotavljal finančno vzdržnost sistema. V ODEM GIZ si želimo, da se vzpostavi stabilen, transparenten in finančno vzdržen sistem, ki bo zagotavljal konkurenčnost gospodarskih družb, ki so ključni deležniki in plačniki sistema ravnanja z odpadno embalažo v Sloveniji. Menimo, da ZVO-2 postavlja dobre temelje za vzpostavitev takšnega sistema,” so še sporočili.

Sara Kovač

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Ali vlado vodi kar generalna sekretarka Svobode?!

V javnosti že dlje časa krožijo ugibanja o dejanski...

Tajkuni Alenke Bratušek lupijo Slovence – do kdaj še?

"Ona igra ključno vlogo. Če bi ona dala usmeritev,...

Bo nova tehnologija ustavila Sorosovo vplivanje na predsedniške volitve v ZDA?

AllSides Technologies, Inc., podjetje za tehnološke rešitve, ponuja rešitev...

V čem je razlika?

Že zelo zgodaj v mojem ne ravno kratkem življenju,...