Švedski premier: Sem nas je pripeljala neodgovorna politika priseljevanja

Datum:

Danes zjutraj je v bližini Stockholma znova odjeknila eksplozija in zadela hišo. To je že 134. bombni napad tolp letos. Kot je napovedal švedski premier Ulf Kristersson, bo pri boju proti tolpam od sedaj naprej pomagala tudi vojska. Prvič se je to zgodilo danes, saj je bila na območje poslana vojaška policija, pregledala je avtomobile in celotno območje. Kot poroča Visegrad24, ni bil v bombnem napadu nihče poškodovan, saj je stanovalec pobegnil v tujino, ker ga iščejo zaradi umora.

Švedski premier Ulf Kristersson je prejšnji teden dejal, da bo zaprosil vojsko za pomoč, potem ko se je v dveh tednih zgodilo dvanajst skupinskih umorov. Vojske niso uporabili za policijske naloge od streljanja v Ådalenu leta 1931, ko jo je policija poklicala na pomoč med spopadom s stavkajočimi delavci. A tokrat ne gre drugače, pravi premier. Pri tem je vrhovni poveljnik švedske vojske Micael Byden povedal, da je pripravljen pomagati policiji.

Člani tolp so začeli bombardirati domove družin in znancev drug drugega, a se pri tem počutijo ogroženi tudi ostali. Bombardirajo namreč tudi stanovanjske bloke, posamezne hiše, ki so v bližini šol, zdravstvenih domov. Ker so kriminalne tople vse bolj nasilne, je Kristersson napovedal, da bodo oborožene sile pomagale policiji v boju proti tolpam.

Eksplozija na Švedskem (Foto: X)

Kriminalne tolpe, ki se med drugim ukvarjajo s trgovino z orožjem in mamili, so na Švedskem dejavne že leta, v zadnjem času pa so vse bolj nasilne. Večstanovanjske stavbe in hiše po vsej državi pogosto pretresajo eksplozije, streljanje na javnih mestih pa je v nekoč mirni državi postalo stalnica. Žrtve obračunov med tolpami so tudi naključni mimoidoči in ljudje, ki niso povezani s kriminalnimi združbami.

“Preganjali bomo tolpe. Gangsterje bomo premagali,” je dejal Kristersson v televizijskem nagovoru narodu, potem ko so bili v streljanju in eksplozijah v noči na sredo ubiti trije ljudje. Med mrtvimi sta bila 18-letni moški na prepolnem nogometnem igrišču in 25-letna ženska, za katero ni znano, da bi bila povezana z tolpami. Premier je poudaril, da skrajno nasilje prizadene vse več otrok in povsem nedolžnih ljudi. Priznal je, da Švedska še nikoli ni doživela česa podobnega, pa tudi nobena druga država v Evropi ne doživlja česa podobnega.

Ulf Kristersson (foto: epa)

“Sem nas je pripeljala neodgovorna politika priseljevanja in neuspešna integracija,” je ocenil Kristersson. Dejal je še, da švedska zakonodaja ni bila zasnovana za obračune med tolpami. “Vendar to zdaj spreminjamo,” je poudaril.

A.G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...