Švedski socialisti se soočajo s političnimi posledicami koronakatastrofe

Datum:

Model švedskih socialistov za boj z epidemijo koronavirusa je doživel totalen poraz, saj je tam okuženih že skoraj 40 tisoč ljudi, umrlo pa jih je že skoraj 4.500. Švedska je namreč kot edina skandinavska država ves čas ostajala odprta. Trgovine, šole in podjetja so med epidemijo še naprej obratovale. Ravnanje tamkajšnjih vladajočih socialistov je že ves čas vzbujalo veliko kritik tako domače kot tuje javnosti. Sedaj je končno nastopil čas, da se tamkajšnja vlada sooči s posledicami svojega zgrešenega pristopa, ki je povzročil številne smrti, ljudje pa bodo končno spregledali popolno zgrešenost politike vladajočih glede epidemije. 

                   

Švedski socialisti so s svojim neučinkovitim modelom spopadanja z epidemijo koronavirusa zakuhali pravo koronakatastrofo, v kateri je po uradnih podatkih že vsaj 37.500 potrjenih primerov okužbe in 4.400 smrtnih žrtev. Švedski socialisti so namreč računali na to, da bodo situacijo rešili s pridobitvijo čredne imunosti, kar pa se nikakor ni obneslo. Ta skandinavska država je bila ves čas edina še odprta, kar je terjalo katastrofalen davek. Tam so namreč šole, restavracije in podjetja še naprej obratovala, medtem ko se je preostala Evropa krčevito spopadala s pandemijo novega koronavirusa. Ravnanje švedskih oblasti je že pred časom poželo veliko kritik tako domače kot tudi svetovne javnosti, a je vse do zadnjega ostajal kanček upanja, da bo Švedom uspelo, saj je znano, da tamkajšnja družba deluje precej drugače kot tiste na jugu Evrope. Ljudje v gospodinjstvih pogosto prebivajo sami, gostota poselitve pa je nizka. A sedaj je jasno, da je švedski model totalna polomija. Večina umrlih je bila sicer starejša od 80 let, poroča Sputnik.

Zaupanje v švedske oblasti je močno okrnjeno, odkar se je izkazalo, da je socialistični model boja s covidom-19 doživel popoln poraz. Po zadnjih raziskavah o priljubljenosti tamkajšnje vlade se beleži padec za 11 odstotkov, zaupanje v švedsko socialistično vlado pa je tako padlo pod 50 odstotkov. Obenem je padlo tudi zaupanje v švedsko javno zdravstvo, kar kaže na to, da z oči Švedov končno pada tudi mrena slepote. Švedska socialdemokratska stranka namreč močno izgublja na popularnosti. V začetnem stadiju koronakrize se je zaupanje v tamkajšnjo vlado najprej sicer podvojilo in je poskočilo od 30 na 60 odstotkov, zdravstvu je zaupalo kar 80 odstotkov Švedov, enako so zaupali tudi v državnega epidemiologa Andersa Tegnella.

Testiranje na covid-19 na Švedskem Foto: epa

Vendar pa se obdobje “medenih tednov” za švedske socialiste končuje, oblasti pa se bodo morale resno soočiti z odgovornostjo za svoje lahkomiselno ravnanje. Posebne težave na Švedskem sicer beležijo na področju oskrbe ostarelih. Zaskrbljujoče je tudi majhno število testiranj. Tudi zato je do danes na Švedskem umrlo več ljudi kot v vseh ostalih nordijskih državah skupaj. V preteklem tednu je bil švedski smrtni davek najvišji na svetu, če vzamemo povprečje zadnjih sedmih dni. Ob koncu aprila pa je Švedska beležila svojo najvišjo stopnjo smrtnosti v celotnem stoletju.

Nekdanja glavna švedska epidemiologinja je v intervjuju že kritizirala delo svojega naslednika Andersa Tegnella, ki je od vsega začetka zagovarjal princip prekužbe v boju s covidom-19. Rezultati so namreč katastrofalni. Tegnell je bil prepričan, da bo stopnja čredne imunosti na novi koronavirus v nekaj mesecih upravičila njegov pristop. Rezultati so bili porazni, stopnja prekuženosti pa šele okoli sedem odstotkov. Tegnellova predhodnica, 72-letna Annika Linde, ki je bila na čelu švedskih epidemiologov od 2005 do 2013, je zdaj spregovorila za Guardian. “Mislim, da bi rabili čas za pripravo. Če bi vse takoj zaprli … v tem času bi lahko zagotovili nujno zaščito za ogrožene,” je povedala Lindejeva.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Koalicija s posebnim zakonom zaščitila Golobove rabote

Stranka SDS nasprotuje noveli zakona o parlamentarni preiskavi, ki...

Nemška vlada se je spravila na svobodo tiska

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je prepovedala revijo Compact,...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

KLS Ljubno se pobira kljub 100-milijonski škodi po poplavah

Podjetje KLS Ljubno, ki je specializirano za proizvodnjo zobatih...