[21. dan vojne] Brutalno: Putinova vojska v kraju Černigov ubila deset civilistov, ki so čakali na kruh

Janez Janša, Petr Fiala in Mateusz Morawiecki so po obisku Kijeva poklicali predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela o rezultatih misije.

Že 21 dni vihra vojna v Ukrajini. Medtem ko je državo zapustilo že več kot tri milijone ljudi, se pogovori med Kijevom in Moskvo danes nadaljujejo. Ukrajina je danes sporočila, da zavrača koncept nevtralnosti po avstrijskem ali švedskem zgledu, ki ga predlaga Rusija, in zahteva trdna mednarodna zagotovila glede njene varnosti v odnosu do Rusije. Po vrnitvi na Poljsko so premierji Janša, Morawiecki in Fiala po telefonu govorili s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in poudarili, da je treba v odgovoru na rusko invazijo nujno sprejeti omejitvene ukrepe. 

20.20 V ruskem obstreljevanju v mestu Černigiv na severu Ukrajine je bilo ubitih deset ljudi, ki so v vrsti čakali na kruh. Življenja civilistov, vključno z otroki, je danes terjal tudi ruski raketni napad na konvoj, ki je bežal iz obleganega mesta Mariupolj, so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočile ukrajinske oblasti. Lokalni mediji so že pred tem poročali, da se je napad zgodil okoli 10. ure dopoldne, objavili so tudi fotografije trupel, vendar pa navedb ni bilo mogoče neodvisno preveriti. Mesto Černigiv leži blizu meje z Rusijo in je od začetka vojne stalno tarča napadov ruske vojske. Prav tako je ukrajinska vojska sporočila, da so danes ruski okupatorji obstreljevali kolono civilistov tekom njihove evakuacije iz Mariupolja v Zaporožje, in dodala, da točno število žrtev še ni znano.

20.10 Rusko bombardiranje je prizadelo tudi gledališče v Mariupolju, ki ga je več sto civilistov uporabljalo kot zatočišče, je sporočil ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, pri čemer število žrtev in poškodovanih prav tako ni znano.

18.50 Ruski okupatorji naj bi po poročanju ukrajinskih medijev iz ujetništva izpustili župana Melitopola Ivana Fedorova. Ta naj bi se kmalu vrnil na mesto župana tega obleganega mesta.

мер Мелітополя Іван Федоров полон

17.20 “Pridite v Smolensk, kjer se bomo pogovarjali” je nekdanji podpredsednik ruske vlade Dimitrij Rogozin odgovoril v tvitu poljskemu podpredsedniku Jaroslawu Kačinskemu. V letalskem strmoglavljenju je leta 2010 umrl njegov brat dvojček Lech Kačinski. Tvit je Rogozin kasneje izbrisal.

Image

17.10 Rusija mora nemudoma ustaviti invazijo na Ukrajino, je danes sporočilo Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ), ki je odločalo glede tožbe Ukrajine proti Rusiji zaradi kršitev konvencije o preprečevanju in kaznovanju genocida. Sodniki so izrazili tudi zaskrbljenost zaradi ruske uporabe sile, poročajo tuje tiskovne agencije.

17.05 Ruski diktator Vladimir Putin je priznal, da je Zahod zamrznil za okoli 300 milijard dolarjev ruskih finančnih rezerv v tujini.

17.00 Cene zemeljskega plina v Evropi danes padajo. Po zadnjih podatkih je na londonski borzi ICE za zemeljski plin z nizozemskega vozlišča TTF za dobavo aprila treba odšteti 103,8 evra za megavatno uro, kar je najmanj v zadnjih dveh tednih. Od začetka dneva se je plin pocenil za 10,08 odstotka.

16.00 Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je danes ruskega kolega, generala Nikolaja Petruševa, posvaril pred posledicami, če bo Rusija v Ukrajini uporabila kemično ali biološko orožje. Ob neprvemu stiku med ZDA in Rusijo na tako visoki ravni je izrazil tudi jasno in trdno nasprotovanje ZDA neizzvani in neupravičeni invaziji na Ukrajino.

15.55 Ukrajinsko prenosno električno omrežje, ki je od začetka ruske agresije na državo delovalo izolirano, je bilo danes dopoldne priklopljeno na evropski elektroenergetski sistem, je na Twitterju sporočila francoska ministrica za okoljski prehod Barbara Pompili. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je EU za ta korak že zahvalil.

15.40 Odbor ministrov Sveta Evrope je danes na izredni seji po 26 letih članstva Rusijo izključil iz Sveta Evrope (SE), so sporočili iz te organizacije. Parlamentarna skupščina SE, ki se je v ponedeljek sestala na izrednem zasedanju, je od sveta ministrov organizacije zahtevala, naj Rusijo izključi zaradi agresije nad Ukrajino. Danes pa so Rusijo uradno izključili iz SE v okviru postopka, začetega v skladu z 8. členom statuta organizacije. Rusija, ki se je SE pridružila 28. februarja 1996, je sicer 15. marca obvestila generalnega sekretarja o svojem izstopu iz organizacije ter obtožila Nato in EU, da sta iz organizacije naredila instrument za njuno vojaško-politično ekspanzijo na Vzhod.

Foto: epa

15.35 Število beguncev, ki so zaradi ruske invazije zapustili Ukrajino, se je po podatkih Združenih narodov v zadnjih 24 urah povečalo za več kot 90 tisoč. Agencija ZN za migracije (IOM) ocenjuje, da je v državi še vedno na milijone ljudi, ki so tam obtičali, in opozarja, “da bo prizadetih še več milijonov ljudi, če se vojna ne bo končala“. Od začetka vojne je čez mejo pobegnilo 3.063.095 Ukrajincev.

Foto: epa

15.10 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes v videonagovoru obeh domov ameriškega kongresa dejal, da je njegova država hvaležna za vso pomoč, a je potrebuje še več. Znova je tudi pozival k vzpostavitvi območja prepovedi poletov nad Ukrajino. Zelenski je bil pred začetkom govora deležen stoječih ovacij kongresnikov.

13.55 Ruski medijski regulator Roskomnadzor je blokiral spletne strani še 15 medijev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med njimi so preiskovalni medij Bellingcat, več lokalnih medijev ter mediji v ruščini, ki imajo sicer sedež v Izraelu, Estoniji oziroma Ukrajini.

13.52 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da se bodo poslej vsak dan z minuto molka spomnili žrtev ruske agresije na Ukrajino. “Vsako jutro ob devetih se bomo spomnili Ukrajincev, ki so dali življenje,” je dejal v videosporočilu, ki ga je danes objavil na družbenih omrežjih.

13.50 Po vrnitvi na Poljsko so premierji Janša, Morawiecki in Fiala po telefonu govorili s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. V pogovoru so poudarili, da je treba v odgovoru na rusko invazijo nujno sprejeti omejitvene ukrepe. Izrazili pa so še prepričanje, da imajo “vse države EU pomembno vlogo pri tem“, so tvitnili pri slovenski vladi.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1504073906608644096?s=20&t=9QJyw9cCc1Q3HVddrx7LMA

13.45 Ukrajina je danes sporočila, da zavrača koncept nevtralnosti po avstrijskem ali švedskem zgledu, ki ga predlaga Rusija, in zahteva trdna mednarodna zagotovila glede njene varnosti v odnosu do Rusije. Ukrajinska stran želi zagotovila o “absolutni varnosti” v odnosu do Rusije, skladno s katerimi bi se podpisnice dogovora zavezale k posredovanju na ukrajinski strani v primeru napada. “To pomeni, da podpisnice zagotovil o varnosti v primeru novega napada na Ukrajino ne bi stale ob strani kot zdaj, temveč bi prevzele aktivno vlogo v konfliktu na strani Ukrajine in ji takoj dobavile potrebno orožje,” je pojasnil svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Mihajlo Podoljak. Dodal je, da Kijev zahteva tudi vzpostavitev območja prepovedi poletov nad Ukrajino v primeru napada na njeno ozemlje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Moskvi so pred tem namreč omenili, da se pogovarjajo o statusu nevtralnosti Ukrajine po vzoru Avstrije ali Švedske. Pogajanja med rusko in ukrajinsko stranjo naj bi se danes nadaljevala. Četrti krog se je začel v ponedeljek in nadaljeval v torek, poteka pa v obliki videokonference. Obe strani sta danes pred nadaljevanjem dali vedeti, da obstaja možnost za dosego kompromisa.

12.05 Ruska vojska je svoje tanke v Buči “skrila” med hiše v naseljenem območju. S tem je civilno prebivalstvo vzela za “živi ščit”, da bi se izognila zračnim napadom.

12.01 Ukrajinska vojska je uspešno izvedla napad na letališče v Hersonu in uničila več ruskih helikopterjev.

Image

12.00 Ukrajinskim silam so se pridružili francoski vojaki.

Image

11.55 Iz svojega doma v Harkovu se je morala izseliti 86-letna Aleksandra Trofimovna. Kot deklica je doživela nacistična bombardiranja, sedaj ji je hišo uničila ruska vojska.

11.00 Premierji Slovenije, Poljske in Češke, Janez Janša, Mateusz Morawiecki in Petr Fiala so danes varno prispeli iz Kijeva na Poljsko, je tvitnil tiskovni predstavnik poljskega premierja Piotr Müller. Janša pa se je na Twitterju zahvalil za gostoljubje v Kijevu in vpogled v razmere na terenu. Premierji so se v torek v Kijevu srečali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom. To je bil prvi obisk tujih voditeljev v Kijevu od začetka ruske invazije 24. februarja.

Foto: epa

Janša se je danes na Twitterju zahvalil Šmihalu za gostoljubje v teh težkih časih. “In za globok vpogled v to zelo kompleksno situacijo na raznolikih bojiščih,” je zapisal. Dodatno se je zahvalil poljski ekipi, ki je kljub številnim oviram omogočila to pot.

Morawiecki je medtem danes tvitnil, da so Ukrajinci spomnili Evropo, kaj je boj za svobodo in pogum. Zavzel se je za to, da je treba dati Ukrajini upanje.

10.20 Ukrajinski premier Denis Šmihal vztraja, da bi morala Rusija po končani vojni Ukrajini plačati odškodnino. Zaenkrat gre za škodo v višini več kot 500 milijard dolarjev, je povedal v torek na srečanju s premierji Slovenije, Poljske in Češke, Janezom Janšo, Mateuszom Morawieckim in Petrom Fialo. Kot je na Twitterju pojasnil Šmihal, je bila mednarodna pomoč Ukrajini in obnova po vojni na prvem mestu pogovorov. Med drugim so govorili o tem, kako bi lahko zagotovili, da bo Rusija plačala Ukrajini sredstva za plačilo škode, povzročene s strani agresorja. Šmihal ob tem ni pojasnil, kako bi lahko to dosegli. Omenil pa je možnost zasega ruske lastnine v tujini, poroča britanski BBC.

8.50 Cene nafte so se danes, po torkovih velikih padcih, nekoliko zvišale, a ostajajo okoli 100 dolarjev za sod. S tem so le malo nad ravnijo, ki so jo dosegale pred napadom Rusije na Ukrajino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

8.30 Jaroslav Kacinski, podpredsednik poljske vlade za varnost in vodja vladajoče stranke Pravo in pravičnost, je po poročanju tujih medijev predlagal, da se v Ukrajino pošlje mirovno in humanitarno misijo pod vodstvom Nata ali drugih organizacij. Kacinski meni, da je mirovna misija potrebna in da mora biti strukturirana tako, da se bo lahko branila in delovala na ukrajinskem ozemlju.

8.00 Hekerska skupina Anonymus je na Twitterju zapisala, da je v odgovor na zaseg ukrajinske jedrske elektrarne Zaporožje s strani ruskih napadalcev uničila spletno stran Rosatoma ruskega operaterja jedrske energije in njegovih hčerinskih družb in se dokopala do varnostnih podatkov podjetja.

7.00 V Zaporožju so poročali o eksplozijah, sekretar mestnega sveta Zaporožja Anatolij Kurtev pa je potrdil poročila o eksploziji na mestni železniški postaji. Državna služba za nujne primere pa je na Facebooku zapisala, da je šrapnel zadel stanovanjsko stavbo v Kijevu, dve osebi sta bili poškodovani, 37 pa je bilo evakuiranih. Osebje bolnišnice in bolnike so ruske sile v Mariopolju vzele za talce, je potrdil mestni podžupan Sergej Orlov, ki je za medije povedal, da so iz glavne mestne travmatološke bolnišnice (regionalna bolnišnica za intenzivno nego Mariopolj) vzeli približno 400 ljudi.

Mariopolj spominja na Stalingrad po nekaj tednih ruskega bombardiranja, vendar se ukrajinski marinci borijo (Foto: Twitter)

6.00 Vojaški poveljniki bodo dobili navodila s strani Nata za nove načrte za odvračanje Rusije po invaziji na Ukrajino. V novih načrtih bo v ospredju večja vojaška moč in protiraketna obramba v vzhodni Evropi. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je poudaril pomembnost nove vojaške drže in napovedal razpravo o konkretnih ukrepih za dolgoročno krepitev naše varnosti na vseh področjih.

5.15 Nasin sistem požarnih informacij za upravljanje virov (FIRMS), ki spremlja velike požare po vsem svetu, je posnel uničene ruske vojaške helikopterje na mednarodnem letališču Herson v vasi Čornobaivka pri Hersonu.

Ukrajinci uničili ruske helikopterje. (Foto: Twitter)

4.30 Ameriški senat soglasno sprejel resolucijo, ki obsoja ruskega predsednika Vladimirja Putina kot vojnega zločinca. Resolucijo je predstavil republikanski senator Lindsey Graham, podprli pa so jo senatorji obeh strani, kar je spodbudilo Mednarodno kazensko sodišče (ICC) v Haagu in druge države, da ciljajo na rusko vojsko v vsaki preiskavi vojnih zločinov, storjenih med rusko invazijo na Ukrajino, poroča Reuters.

3.30 Center za strateško komuniciranje in informacijsko politiko v Ukrajini je po poročanju njihovih medijev prejel posnetek z dronom, posredovan s strani nemškega medija ZDF, na katerem naj bi bilo vidno, kako je ruska vojska blizu Kijeva ustrelila civilista, ki je stal z dvignjenimi rokami. Ob videoposnetku so zapisali, da Putin govori o posebni operaciji v Ukrajini, ki ni usmerjena proti civilistom. Toda nekaj kilometrov zahodno od Kijeva je brezpilotno letalo posnelo, kako so ruski vojaki ustrelili civilista.”

2.30 Sirene v Lvivu, mestu na zahodu Ukrajine.

2.09 BBC in ostali svetovni mediji poročajo o obisku predsednika vlade Janeza Janše v Kijevu.

o.45 ZDA pošiljajo še za dodatno milijardo dolarjev vredno vojaško pomoč Ukrajini. Denar bo namenjen protioklepnemu in protiletalskemu orožju.

0.30 Obrambni ministri Nata bodo na današnjem izrednem zasedanju v Bruslju govorili o ruski invaziji na Ukrajino, ki so ji mnoge članice zavezništva po agresiji priskočile na pomoč z orožjem in opremo. Ukrajinska in ruska stran bosta medtem že tretji dan nadaljevali pogovore, ki potekajo v obliki videokonference. Ministri naj bi na zasedanju, ki se ga bo udeležil tudi minister za obrambo Matej Tonin, vojaške oblasti članic zadolžili za pripravo konkretnih predlogov glede dolgoročne zavezniške drže do junijskega vrha zavezništva v Madridu.