Afera, ki pretresa Nemčijo: Ruski investitor prevzema letališče Frankfurt Hahn

Nemški kancler Olaf Scholz (Foto: epa)

Podjetje Nürburgring je kupilo plačilno nesposobno letališče Hunsrück Airport Hahn. Po informacijah tiskovne agencije dpa je bila nedavno podpisana notarska pogodba za okoli 20 milijonov evrov kupnine. Denar je že na tako imenovanem depozitnem računu. Na letališče je tako vstopil Ring holding NR Holding, ki ga vodi Rus Viktor Charitonin. Stečajni upravitelj Jan Markus Plathner prodaje sprva ni komentiral.

Iz NR Holdinga so za dpa sporočili: “Da, sklenili smo pogodbo. Za to pa veljajo različni odložni pogoji.” To pomeni predvsem upniške zbore štirih Hahnovih sestrskih podjetij, ki bodo pred stečajnim sodiščem v Bad Kreuznachu predvideni za prihodnji torek. “Več zaenkrat ne bomo komentirali,” so dodali v holdingu Ring. Zvezno ministrstvo za gospodarstvo bi lahko še vedno preverilo prodajo v skladu z zakonom o zunanjetrgovinskem poslovanju.

Letališče Frankfurt-Hahn (Foto: Wikipedia)

Letališče v stečaju, kupil ga je ruski farmacevt

Letališče Frankfurt-Hahn je jeseni 2021 prijavilo stečaj. V prvem zbiranju ponudb junija 2022 je Swift Conjoy GmbH kupil letališče kot vlagatelj s takrat najvišjo ponudbo – a po informacijah dpa ni nikoli plačal kupnine. V zbiranju ponudb je sodeloval tudi NR Holding, ki pa je ponudil manj denarja kot Swift Conjoy. Zato Nürburgring sprva ni dobil priložnosti, a se je po neplačilu znova pojavil.

Nekdanje državno dirkališče Nürburgring je od leta 2014 v rokah Viktorja Charitonina. Farmacevtsko podjetje ni na nobenem seznamu sankcij EU za Rusijo. Je eden redkih oligarhov, ki še ni bil sankcioniran. Sankcijam se je uspel ogniti tako, da je svoje družbe prestavil na Ciper.

Delež v letališču ima tudi zvezna dežela

Precej oddaljeno letališče Hahn je nekdanje vojaško letališče ZDA. Edino večje letališče v Porenju-Pfalškem nima železniške povezave, ima pa dovoljenje za redke in zaželjene nočne lete. Dežela Hessen je že pred časom pridobila 17,5-odstotni delež v letališču Hahn.

Letališki delavski svet je bil pred kratkim zadovoljen z letalskimi operacijami v insolventnosti: Plathner in vodja operativnega podjetja Hahn Rüdiger Franke sta po njihovem mnenju opravila dobro delo. Potniški posel se je po umiritvi koronske pandemije znova močno okrepil, letališče pa išče dodatne kadre.

Nemci se sprašujejo, kako je mogoče, da je z Rusijo vzpostavljen skoraj popoln trgovinski embargo, ruski milijarderji pa lahko nemoteno kupujejo pomembno nemško infrastrukturo.

Andrej Žitnik