fbpx

Assangeevi podporniki od Trumpa želijo pomilostitev, ker je razkrinkal korupcijo političnih elit v Washingtonu

Foto: epa.

Podporniki ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea od novoizvoljenega predsednika Združenih držav Amerike Donalda Trumpa pričakujejo, da ga bo pomilostil, saj je po njihovem mnenju prav Assange v največji meri zaslužen za zmago na torkovih volitvah. Podporniki Trumpa k drzni odločitvi pozivajo tako na socialnih omrežjih kot tudi prek številnih podpisanih peticij. Assange sicer že od avgusta 2012 prebiva na ekvadorski ambasadi v Londonu, ki mu je zagotovila azil.

Julian Assange je v očeh mnogih Trumpovih podpornikov junak, saj je s pomočjo žvižgaške spletne strani WikiLeaks uspel razkrinkati korupcijo med političnimi elitami v Washingtonu, kar je na koncu demokrate in njihovo kandidatko Hillary Clinton stalo volitev. Več kot 5 tisoč ljudi je že podpisalo peticijo, naslovljeno na Donalda Trumpa, v kateri republikanca pozivajo, naj mu zagotovi t. i. predsedniško pomilostitev in ga tako razreši vseh obtožb, ki jih je ameriška vlada v zadnjih letih usmerila vanj.

Na spletni strani Change.org lahko preberemo naslednjo zahtevo podpisnikov peticije: “Juliana Assangea preganjajo in ga poizkušajo aretirati isti ljudje, katerih laži in zločine zoper človeštvo je Assange javno razkril. Assange je samo razkril korupcijo tistih, ki nam vladajo.” Med podporniki ustanovitelja WikiLeaksa velja splošno prepričanje, da sta njegovi neustrašnost in transparentnost botrovali zlomu umazane demokratske politike in hudemu porazu Clintonove na volitvah. “Assange nas je rešil pred Hillaryjino tretjo svetovno vojno,” je na svojem profilu na Twitterju zapisala ena izmed podpisnic omenjene peticije, Cassandra Fairbanks.

Še dlje je šel Christian McQueen, ki tudi želi predsedniško pomilostitev za žvižgača Edwarda Snowdna, ki z začasnim azilom še vedno prebiva na neznani lokaciji v Moskvi. Z njim se strinja tudi nek drug uporabnik spletne strani Reddit, Samwise Gamgee: “Življenje bi bilo precej lepše, če bi Donald Trump pomilostil Juliana Assangea, Chelsea Manning in Edwarda Snowdna.”

Na Redditu je bilo moč v zadnjih dveh dneh prebrati tudi takšne komentarje: “Julian je zagotovo odločujoče pripomogel k razkrinkanju demokratske zarote in izvolitvi Donalda Trumpa. Novi predsednik je lojalen človek, zato mora oprostiti oba, tudi Edwarda Snowdna. Oba sta napravila veliko uslugo ameriškemu narodu in bi morala biti označena za državna heroja!”

Med tistimi, ki Trumpa javno pozivajo k pomilostitvi, je tudi vodja avstralske desno usmerjene populistične stranke Pauline Hanson, ki je na svojo državo in vlado ZDA naslovila lastno peticijo. “Upam, da bo v luči svojega izjemnega prispevka k bitki za resnico in svobodo Assange deležen predsedniške pomilostitve,” je na svoji spletni strani zapisala Hansonova.

Ne verjamejo pa vsi, da bo Trump res pomilostil avstralskega žvižgača, saj je julija v enem izmed intervjujev za ameriške medije izjavil, da “je Edward Snowden kot nekdanji uslužbenec NSA grozen izdajalec in bi ga bilo potrebno usmrtiti”.

Vse dokler se Trump ne odloči za pomilostitev, bo primoran Julian Assange svoje dneve še naprej preživljati na ekvadorski ambasadi v Londonu, saj z izhodom tvega aretacijo in deportacijo v ZDA, kjer mu želijo soditi. V tem trenutku bi ga najbrž doletela podobna usoda, kot je Bradleyja “Chelsea” Manning, ki je bil zaradi izdaje zaupnih vojaških dokumentov obsojen na 35 let zaporne kazni v strogo varovanem zaporu v Fort Leavenworthu.

L. S.