Avstrija: Le še 80 prosilcev za azil dnevno

Foto: epa

Avstrija bo od petka naprej sprejemala maksimalno 3200 prehodov čez mejo in le še 80 prošenj za azil na dan. Ko bodo ti pogoji izpolnjeni, bo mejo zaprla. Slovenija je že napovedala, da se bomo gibali znotraj avstrijskih kvot, policija pa bo začela zavračati tiste, ki ne bodo upravičeni do azila. 

Migranti, ki bodo hoteli prestopiti mejo, bodo morali izraziti namero o zaprositvi za azil v kateri od sosednjih držav, sporoča Mikl-Leinterjeva. Glede na to, da Avstrija dnevno beleži približno 200 prosilcev za azil, nov dnevni odmerek migrantov predstavlja precejšnje zmanjšanje. Omejitev sicer velja le za mejo, torej bodo tisti, ki so že v državi, lahko vlagali dodatne prošnje. Na osnovi dnevnih kvot bodo uvedli še urne kvote, tovrsten režim pa bo trajal “do nadaljnjega”, poroča STA.

Avstrija je že včeraj sporočila, da bodo na svoji južni meji s Slovenijo uvedli kvote za prehod migrantov in da bodo meje zapečatili, ko bo kvota presežena. Ukrep naj bi zaenkrat veljal le za mejni prehod Šentilj, ne bo pa nobenih ovir za vzpostavitev enakega režima na ostalih mejnih prehodih, če bo prišlo do preusmeritve migrantskega toka.

Tudi Slovenija zaostruje pogoje 
Slovenija skladno z avstrijsko politiko zaostruje pogoje za vstop v državo. Tako bo policija zavračala migrante, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop in niso zaprosili za azil. Ministrica za nortanje zadeve je napovedala, da bo Slovenija sprejemala migrante v okviru kvot, ki jih je postavila Avstrija.

Vlada je danes tudi določila seznam varnih izvornih držav, na katerega je uvrstila Albanijo, Alžirijo, Bangladeš, BiH, Črno goro, Egipt, Kosovo, Makedonijo, Maroko, Srbijo, Tunizijo in Turčijo. Namen sprejema seznama je v tem, da se bo v Sloveniji omogočilo hitrejše odločanje v postopkih mednarodne zaščite, je pojasnila ministrica, čeprav to, da posameznik prihaja iz varne države, še ne pomeni, da njegove prošnje ne bodo obravnavali.

Ali Sloveniji grozi migrantski žep?
Glede na nekatere vire, ki trdijo, da se bliža nov val migrantov z Bližnjega vzhoda, so se v javnosti začela pojavljati ugibanja o tem, da bi lahko v Sloveniji obtičalo večje število migrantov. Zunanji minister Erjavec je pred kratkim povedal, da Sloveniji ni preostalo veliko časa, a da ne verjame, da se bodo pri nas migranti nehote zataknili, saj budno spremljajo vse, kar se dogaja v Avstriji. Da so odnosi med državama zgledni, je zagotovila tudi avstrijska zunanja ministrica Mikl-Leitnerjeva.

Ž. K., STA