fbpx

Avstrijska sodišča oprostila Stracheja

Hans Christian Strache (Foto: epa)

Avstrijska sodišča so nekdanjega avstrijskega podkanclerja Heinza-Christiana Stracheja oprostila suma korupcije v zadevi, v kateri je bil obtožen, da je s svojim vplivom dosegel imenovanje prijatelja v nadzorni svet avstrijskega upravljavca avtocest Asfinag, v zameno za donacije združenju povezanim s stranko avstrijskih svobodnjakov. 

Dunajsko deželno sodišče ga je oprostilo skupaj z omenjenim podjetnikom na podlagi pomanjkanja dokazov, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Oba obtoženca sta se pred sodiščem zagovarjala kot nedolžna.

To sicer ni edino sojenje, ki se ga je moral udeležiti Strache. Lansko leto je bil obsojen na 15 mesec pogojne kazni zaradi podobne situacije, ko naj bi dosegel spremembo zakonodaje in tako ustregel svojemu prijatelju, lastniku zasebne lepotne klinike. Strache se je na razsodbo pritožil.

Afera Ibiza
Strache je sicer najbolj znan po aferi Ibiza, ko je bil posnet, skupaj s strankarskim kolegom Johannom Gudensem, pri dogovarjanju z neko Rusinjo, ki se je predstavljala kot nečakinja milijarderja Igorja Makarova. Dogovorili naj bi se za Strachejevo posredovanje pri dodeljevanju pogodb z državo, tokrat v zameno za ugodno poročanje medijev, na katere naj bi imela Rusinja vpliv. Zaradi škandala je razpadla vladna koalicija med Ljudsko stranko in Svobodnjaki.

Kasneje se je pojavil preostanek posnetka, ki je Stracheja in Gudensa opral krivde, saj oba v videu jasno povesta, da nista zainteresirana za kakršnokoli nezakonite poteze.

Andrej Žitnik