fbpx

Balkanska pot popolnoma zaprta, Madžari razglasili krizne razmere

Foto: epa

Makedonsko-grške meje od ponedeljka zjutraj ni prestopil noben migrant. Grčija namerava zapreti taborišče v Idomeniju. Mejo je zaprla tudi Slovenija. Balkanska pot je torej resnično zaprta, madžarska pa je zaradi tega razglasila krizne razmere in okrepila vojsko na meji.

Makedonska vlada sicer zanika, da bi sprejela odločitev o zaprtju meje, a ni že od ponedeljka zjutraj v državo vstopil noben migrant. “Odločitev oblasti je, da v Makedonijo spustijo toliko migrantov, kolikor jih ozemlje države zapusti,” je povedala makedonska predstavnica. Kot je pojasnila, ni v zadnjih dveh oziroma treh dneh noben migrant zapustil države, zato tudi niso registrirali nobenega novega.

Grčija bo zaprla obmejno migrantsko taborišče
V Grčiji v kraju Idomeni čaka več kot 13.000 migrantov, ki si želijo po balkanski poti v srednjo in zahodno Evropo. Grčija pa namerava sedaj to taborišče zapreti. Oblasti pripravljajo 15 novih centrov za skupno več kot 17.000 beguncev, vključno z vsemi migranti, ki čakajo v kraju Idomeni.

“V interesu migrantov je, da se preselijo v primerna bivališča. Taborišče bomo odstranjevali postopoma, a bomo ob tem dali jasno vedeti, da do nadaljnjega ni možnosti za prehod meje. Da bi ostali tukaj, nima nobenega smisla,”
je poudaril predstavnik grške vlade Giorgos Kiricis. Zaradi zaprtja meja in nevzdržnih razmer ob meji pa je veliko beguncev že odšlo v nasprotno smer od ostalih. Odločili so se, da gredo nazaj v svoje domovine.

Zaradi zaprtja balkanske poti pa je Madžarska danes za celotno državo razglasila krizne razmere oziroma vsedžravno migracijsko krizo. Na mejo bodo poslali okrepitve – za varnost bo skrbelo 1500 dodatnih vojakov –, razglasitev kriznih razmer pa je previdnostni ukrep – kot razlog zanje so navedli nejasnost oziroma nepredvidljivost odziva beguncev oz. ekonomskih migrantov, ki so že v teh državah, ki so sprejele drugačne ukrepe na mejah.

A vzpostavitev novih centrov za begunce in migrante ne bo rešila grškega problema. Več tisoč se jih namreč nahaja še na grških otokih. Večina jih čaka v prenatrpanih čakalnicah v pristaniščih, vedno več pa je tudi šotorov v njihovih okolicah.

M. G., STA