fbpx

Beloruska opozicijska voditeljica proti Lukašenkovemu režimu je po samici pristala na intenzivni negi

Marija Kolesnikova (Foto: Twitter)

Tiskovna služba opozicijskega politika in nekdanjega predsedniškega kandidata Viktorja Babarika je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila, da je Marija Kolesnikova v urgentni bolnišnici v Gomelu na oddelku intenzivne nege. Kolesnikova je po poročanju tujih medijev v težkem, a stabilnem stanju, njena diagnoza in podrobnosti o operaciji niso znane.

Zaprta voditeljica beloruskih protestnikov Marija Kolesnikova je bila v torek po operaciji v stabilnem, a resnem stanju na oddelku za intenzivno nego v bolnišnici, je sporočila njena sestra in opozicijski politik Viktor Babariko na računu Telegram. Kot piše v sporočilu za javnost, so Kolesnikovo najprej odpeljali na kirurški oddelek, od tam pa so jo premestili na intenzivno nego. “Kako strašna novica. Naša draga Maša, vsi upamo, da bo s tabo vse v redu,” je v odzivu na novico izjavila Svetlana Tihanovska, voditeljica beloruske opozicije v izgnanstvu, poroča STA.

Prejšnji teden je Babarikova tiskovna služba sporočila, da so Kolesnikovo zaradi “neprimernega vedenja” zaprli v samico, njenemu odvetniku pa je bil onemogočen dostop do nje. 40-letna Kolesnikova je bila poleg Tihanovske in Cepkalo leta 2020 ena ključnih akterk protestov proti dolgoletnemu beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku, zaradi česar se je znašla v nemilosti oblasti. Te so jo poskušale izgnati iz države, vendar je na meji z Ukrajino raztrgala svoj potni list in to preprečila, zato je pristala v priporu. Rekla je, da so bile obtožbe izmišljene.

Marija Kolesnikova (Foto: Twitter)

Ničesar ne obžalujem,” je leta 2021 povedala za BBC, “in še enkrat bi naredila isto.”

Septembra lani jo je nato sodišče v Minsku skupaj z njenim odvetnikom Maksimom Znakom spoznalo za kriva več kaznivih dejanj vključno z načrtovanjem prevzema oblasti, ogrožanjem nacionalne varnosti in ekstremizmom, ter ju obsodilo na deset in enajstletno zaporno kazen. Oba sta obtožbe zanikala in sojenje označila za prevaro.

Veronika Cepkalo, Svetlana Tihanovska in Marija Kolesnikova (Foto: Twitter)

Kolesnikova, sicer nekdanja flavtistka v filharmoničnem orkestru, je postala simbol beloruskega protestnega gibanja. Kmalu po obsodbi je prejela nagrado Vaclava Havla, eno najvišjih nagrad za človekove pravice, ki jo podeljuje parlamentarna skupščina Sveta Evrope. Kasneje je skupaj s Svetlano Tihanovsko in Veroniko Cepkalo prejela tudi nagrado Karla Velikega, ki jo podeljujejo za posebne zasluge pri evropskem povezovanju. Kolesnikove na podelitev zaradi prestajanja zaporne kazni kakopak ni bilo.

Ana Horvat