fbpx

Bidnovi strokovnjaki za novi koronavirus so večja katastrofa za ZDA od epidemije!

Joe Biden (Foto: epa)

Svetovalci Joea Bidna za spopadanje z epidemijo novega koronavirusa, so za ZDA bolj nevarni od epidemije same. Eden od najpomembnejših strokovnjakov demokratskega kandidata in samooklicanega ameriškega predsednika Bidna po imenu Ezekiel Emanuel je namreč prepričan, da bi morali ZDA povsem zapreti, dokler cepivo za novi koronavirus, ne bo vsesplošno dostopno ameriški javnosti. 

Eden izmed najpomembnejših svetovalcev samooklicanega predsednika ZDA, Joea Bidna, je prepričan, da bi morali državo povsem zapreti za obdobje šestih tednov. Številnim delavcem bi sicer izplačali plače, ob tem pa se močno zadolžili, pri čemer je mislil še zlasti na tiste delavce, ki bodo zaradi nastale situacije izviseli. Še en svetovalec pa pričakuje, da bo država zaprta za kar 18 mesecev. Bidnov svetovalec Michael Osterholm je v sredo dejal, da je ZDA potrebno povsem zapreti za obdobje med štiri in šest tednov, medtem ko čakajo, da se pojavi cepivo. Po poklicu je sicer epidemiolog, vendar pa se zdi, da se ima tudi za eksperta s področja ekonomije. Prepričan je namreč, da čas epidemije prinaša tudi višje prihranke. Po njegovem bi se morale federalne oblasti še bolj zadolžiti, nastradali pa bi davkoplačevalci zaradi ekonomske katastrofe. Meni, da bi lahko vse skupaj plačali že vnaprej, da bi pokrili izgubljene plače za posamezne delavce, izgube malih podjetij, za srednje velika podjetja, mestne, zvezne in okrožne oblasti. Vse to bi lahko naenkrat uredili ter obvladali virus tako kot so to storili v Avstraliji ali na Novi Zelandiji. Vendar pa je v omenjenih dveh država situacija bistveno drugačna, poroča nypost.

Med drugim je potrebno omeniti, da na Novi Zelandiji živi le okoli pet milijonov ljudi, gostota prebivalstva pa znaša 15 ljudi na kvadratni kilometer. In če se dotaknemo Avstralije: ta ima eno najstrožjih omejitev na svetu in je celo lastnim državljanom prepovedala zapustiti državo. Američani absolutno ne bi pristali na tako grobe posege v svojo svobodo. Osterholm se je sicer zavzemal za strogo karanteno že na začetku avgusta, ko število okužb ni bilo v takšnem porastu, kot je sedaj in je tudi soavtor članka v New York Timesu z naslovom “Poglejte kako zatirati virus, dokler ne pride cepivo”, v katerem izraža prepričanje, da bi morali odrediti strogo karanteno za vse, z izjemo delavcev, ki opravljajo najnujnejša dela. Bidnov svetovalec Ezekiel Emanuel pa bi šel še dlje. Že pred meseci je namreč razmišljal o tem, da bi bila država povsem zaprta, in sicer vsaj za leto in pol, dokler ne bi bilo cepivo vsesplošno dostopno. Je pa med drugim izjavil še eno neumnost, in sicer da upa, da bo umrl pri svojih 75 letih, ker meni, da predolgo življenje predstavlja izgubo, saj stari ljudje pač niso tako živahni. Težava je le v tem, da jih ima njegov šef Biden 77. Ob tem lahko samo upamo, da to niso vsi strokovnjaki, ki jih premore morebitni bodoči ameriški predsednik.

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden s svojo ekipo sodelavcev. (Foto: epa)

V sredo, 26. avgusta 2020, je v ZDA potekal tretji dan republikanske konvencije. Na drugi večer konvencije, je spregovoril ameriški podpredsednik Mike Pence. Ob tej priložnosti je izrekel nekaj pomembni besed o dosedanjem ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu in njegovem demokratskem tekmecu na ameriških predsedniških volitvah. “Navkljub nepopustljivem nasprotovanju in metanju polen pod noge s strani washingtonskega močvirja, smo zgradili največjo ekonomijo na svetu. Ameriko smo naredili ponovno veliko!” je poudaril Pence. Po njegovem mnenju, se Amerika nahaja na razpotju. Čas, je da Američani izberejo. “Predsednik Trump je od prvega dne te administracije naš narod vodil po poti svobode in priložnosti. Joe Biden bi nas poslal na pot socializma in propada,” ni okolišil Pence. “Predsednik Trump se je vsak dan boril, da bi zaščitil obljubo Ameriki. Vsak dan se naš predsednik bori, da bi povečal doseg ameriških sanj in vsak dan se je predsednik Donald Trump boril za vas. Zdaj smo na vrsti mi, da se borimo zanj,” je zbrane nagovoril Pence.

Domen Mezeg