fbpx

Bila je preveč razuzdana?!: Starša prosita sodišče, da opusti pregon bratov, ki sta umorila sestro, znano kot “pakistanska Kim Kardashian”

Waseem Baloch, Qandeel Baloch in njun oče (vir: twitter)

Julija 2016 je Waseem Baloch zadavil svojo 26-letno sestro v imenu reševanja “družinske časti”. Mlada ženska iz Pakistana je namreč rada objavljala videoposnetke in fotografije, na katerih je pozirala izzivalno oblečena in v provokativnih položajih. Zdaj starši prosijo sodišče, da opusti pregon morilca t. i. “pakistanske Kim Kardashian”.

26-letna Qandeel Baloch je julija 2016, ko jo je zadavil lastni brat, zato da bi rešil družinsko čast, veljala s 123 tisoč sledilci na Instagramu za zvezdo socialnih omrežij v Pakistanu. Dekle je rado objavljalo fotografije in videoposnetke, na katerih je poziralo pomanjkljivo oblečeno v izzivalnih položajih.

Do slave je prišla leta 2014, ko je objavila video, v katerem je pozirala in se spraševala, kako izgleda. Sprva so jo imeli za pakistansko različico Kim Kardashian, a so jo po pisanju Daily Maila številni mladi v Pakistanu videli kot primer opolnomočene ženske v državi, kjer ženske še vedno niso enakopravne z moškimi.

Sestra bila preveč razuzdana
Skupaj z njenim morilcem, starejšim bratom Waseemom, se je pred sodiščem v Multanu znašel tudi drugi brat Aslam Shaheen. Njihovi starši pa so zdaj vložili na sodišče prošnjo, naj se primer proti bratoma opusti, saj naj bi sama starša svojima sinovoma oprostila za umor hčere.

https://twitter.com/Sam_BTT/status/886267206165778432?

V prošnji se starša sklicujeta na dejstvo, je bila zakonodaja proti umorom iz časti sprejeta šele nekaj mesecev potem, ko je bila Qandeel ubita, zaradi česar naj se ti zakoni ne bi smeli nanašati na njunega sina, ki je umoril svojo sestro. Po pakistanski zakonodaji, ki je veljala pred umorom Balochove, namreč lahko bližnji sorodniki odpustijo zločin morilcu, ki je ravno tako bližnji sorodnik, kar pomeni, da se morilca ne preganja.

Balochova je bila znana po svojih izzivalnih nastopih. Tako je ponudila, da bi plesala striptiz za pakistansko kriket reprezentanco, ravno tako pa je oblekla rdečo obleko za valentinovo, v kateri je migala z boki. Brat jo je zadavil, ker naj njenega obnašanja ne bi bilo več mogoče tolerirati.

Čeprav sta starša sprva trdila, da želita smrtno kazen za svojega sina, sta si pozneje premislila.

Ivan Šokić