fbpx

Britanka zaradi obtožb o varanju svojega muslimanskega moža pristala v zaporu v Bahrajnu

Foto: facebook

Zaradi obtožbe, da je varala moža, je 26-letna mati iz Britanije pristala v zaporu v Bahrajnu. Mož pa uživa na svobodi, čeprav se je nanjo spravil s pestmi, ko je poskusila zapustiti državo.

Hannah James je bila vržena v zapor v Bahrajnu, kjer ji je bilo rečeno, da bo že preživela, če bo na dan dobila tri obroke riža in malo vode. 26-letnica, ki sicer prihaja iz Aberdeenshirea, je bila v Bahrajnu obtožena prešuštva. Tam veljajo stroga konservativna pravila islama. Toda njena družina je prepričana, da je v zaporu po krivici in da ni varala moža. Edino, kar je storila, je, da je zagrozila, da bo zapustila državo, takrat pa je njen mož Jassim Alhaddar postal nasilen.

Njena družina pa je  objavila fotografije, na katerih se jasno vidijo modrice, in sicer po nadlahti in obrazu. Pri tem trdijo, da jih je povzročil njen mož Jassim, s katerim ima Hannah štiri leta starega otroka. Njena družina tudi trdi, da ji je Jassim zažgal potni list, da bi ji preprečil vrnitev v Veliko Britanijo. 

Ko so fotografije modric na Hanninem telesu prišle v javnost, je Jassim priznal, da jo je udaril, vendar pa je hkrati zatrdil, da je to storil v samoobrambi. Prav tako je zanikal, da bi uničil njen potni list, temveč trdi, da je uradni dokument po nesreči uničila kar njegova žena, ki naj bi ga skrila v pečici in pozabila, da je tam.

Daily Mail piše, da je Jassim za Mirror Online priznal, da naj bi ujel Hannah med varanjem in da se je le branil, kar pomeni, da je tudi on utrpel poškodbe in modrice, in ne le žena. Natančneje, rekel je: “Ona ima svetlo polt, zato so se ji takoj pojavile modrice, ko sem jo zgrabil za roko. Zaradi barve njene kože se modrice pojavijo res zlahka.”

Hannah se je z Jassimom poročila lani in se preselila v Bahrajn, toda že decembra jo je 30-letni Jassim prijavil policiji zaradi varanja. 

Pravila v Bahrajnu temeljijo na šeriatskem pravu. Glede na poročilo Unicefa  je minimalna starost za žensko, ki se želi poročiti, 15 let, ta meja pa je bila v zakonodajo zapisana leta 2007. V Bahrajnu lahko moški odslovi svojo ženo iz katerega koli razloga, medtem ko nasilje v družini ni posebej obravnavano v kazenskem zakoniku, prav tako tudi ne posilstvo zakonca, torej se ne šteje za kaznivo dejanje. Posiljevalec se lahko izogne kazni tako, da se poroči s svojo žrtvijo. V nasprotju s tem pa so zelo nagnjeni h kaznovanju zakoncev, ki prešuštvujejo, in sicer je možna celo usmrtitev, kar obrazložijo kot ‘usmrtitev iz časti’, piše Daily Mail.

Najnovejše informacije glede Hannah James pa objavlja Daily Mail, ki pravi, da je bila Hannah izpuščena iz zapora pred nekaj dnevi in da je v ‘varnih rokah’, vendar pa ji še ni dovoljeno zapustiti Bahrajna. Njena mati Shelley je celo začela zbirati sredstva preko javnih prošenj, da bi se njena hči lahko vrnila domov, saj je prepričana, da je situacija v Bahrajnu za Hannah zelo težka, ker trpi zaradi nasilja v družini in ker se to stopnjuje. “Hannah je sprejela dokončno odločitev, da zapusti Bahrajn skupaj s sinom in s pomočjo svoje družine. Trenutno je to zanjo nemogoče, saj je njen potni list zgorel.”

Hannah je sicer v zaporu preživela en mesec, grozi pa ji še med enim letom in petimi leti zaporne kazni zaradi prešuštva.

Marjanca Scheicher