fbpx

Cene igrač, kjer je upodobljena odpuščena zvezdnica Mandaloriana Gina Carano, poskočile v nebo – tisoče oboževalcev že pozivajo Disney, da jo zaposlijo nazaj

Gina Carano (Foto: Facebook)

Še nedolgo se je v javnosti razvnela vest, da so odpustili priljubljeno Disneyevo igralko Gino Carano, ki je igrala v dveh sezonah priljubljene serije Mandalorian zaradi njenih bolj konzervativno naklonjenih objav na družabnih omrežjih. V nadaljevanju naj bi celo ustavili proizvodnjo igrač, ki upodabljajo njen lik, medtem pa so cene omenjenih igrač na “črnem trgu” dosegle kar stokrat višjo vrednost.

Kot se je izkazalo se poskus demokratov, da bi uničil priljubljeno igralko ni izkazal za učinkovitega. Podpora Gini Carano je pričela vse bolj naraščati, saj se igrače, ki upodabljajo njen lik  dosegle rekordno visoke cene. Podjetje Hasbro, ki je izdeloval njeno omenjeno igračo, je že napovedal, da lika Care Dune, ki ga je upodabljala Caranova, več ne bo izdeloval in še razkril, da ne planirajo več nove proizvodnje, vse od dneva, ko so pri Disneyu sporočili, da so jo odpustili.

“Zaradi nedavnih dogodkov Hasbro ni več pooblaščen, da izdeluje nove serije igrač, ki upodabljajo njen lik,” je za Hollywood Reporter dejal predstavnik trgovca BigBadToyStore, česar pa Hasbro uradno še ni komentiral.

Foto: Facebook

Ker izdelka ni več mogoče kupiti v trgovini, pa je izdelek postal zelo iskan na spletnih portalih, kjer posamezniki prodajajo stvari v zasebni lasti – denimo eBay. Cene figur so poskočile v nebo, saj mnogi igračo prodajajo v vrednosti nekje med 250 in 500 dolarjev, medtem ko je celo opaziti izdelek, ki stane rekordnih tisoč dolarjev. Omenjena igrača pa bi v normalnih razmerah stala nekje 25 dolarjev.

Foto: Facebook

Nekdanja umetnica borilnih veščin Caranova je bila iz serije odpuščena, medtem ko se na televizijskih kanalih predvaja druga sezona priljubljene serije Mandalorian, saj so ji očitali nagnjenost h konzervatizmu. Največ pozornosti je pritegnila že izbrisana objava na Instagramu, ki naj bi primerjala trenutno razdeljeno politično klimo v ZDA z nacistično Nemčijo. Pred tem je glavni igralec Pedro Pascal še bolj neposredno primerjal objave, ki kritizirajo Trumpa in ga primerjal celo s Hitlerjem. Ker pa je soigralec bolj levičarsko usmerjen, zaenkrat še ostaja pri LucasFilmu.

Caranova je že zaposlena na novih projektih
Caranova “trenutno ni zaposlena v Lucasfilmu in ne načrtuje, da bi bila v prihodnosti,” so sporočili iz produkcijske družbe. “Kljub temu so njene objave v družabnih omrežjih, ki blatijo ljudi na podlagi njihove kulturne in verske identitete, grozljive in nesprejemljive,” so še dodali. Nasprotno pa podpora Caranovi v javnosti vse bolj raste. Njeni oboževalci so se lotili peticije, s katero zbirajo podpise, da bi se igralka vrnila v omenjeno serijo. V torek jim je uspelo zbrati že 43 tisoč podpisov, njihov cilj pa je 50 tisoč.

Kljub deskriditaciji pa Caranova že ima novo službo, saj je kaj kmalu po odhodu iz Mandaloriana podpisala pogodbo z bolj desno usmerjeno produkcijsko hišo The Daily Wire. Producent Dallas Sonnier je dejal, da je dan po njenem odpustu kontaktiral njeno ekipo. “Vsem, ki živijo v strahu zaradi odpovedi totalitarne mafije, pošiljam neposredno sporočilo upanja,” je dejala v izjavi, v kateri je napovedala dogovor. “Šele zdaj sem začel uporabljati svoj glas, ki je zdaj bolj svoboden kot kdaj koli prej, in upam, da tudi druge navdihuje k temu. Ne morejo nas odpovedati, če jim mi to ne dovolimo. “

Sara Rančigaj