Češka se bo raje soočila s sankcijami, kot sprejela še enega migranta

Foto: STA

Češka ni pripravljena sprejeti niti enega migranta več, kot jih je sicer že sprejela v okviru sistema kvot, ki ga je ustanovila Evropska unija (EU), tudi če to pomeni, da se bo morala soočiti s sankcijami, je dejal češki minister za notranje zadeve Milan Chovanec.

“Tekoči varnostni pregledi kažejo, da država ne more sprejeti nikogar več,” je dejal minister Milan Chovanec, ki ugotavlja, da je Češka republika v skladu s pogoji iz dogovora o kvotah v EU doslej sprejela 12 od 1.600 migrantov.

Stališče češkega ministra je verjetno še en udarec Bruslju, saj je ta že prejšnji teden povedal, da se bosta Madžarska in Poljska soočili s pravnim postopkom, če se bosta njuni populistični vladi še naprej upirali naročilu, da sprejmeta priseljence iz tretjega sveta. Varšava in Budimpešta sta namreč močno nasprotovali shemi, ki si prizadeva, da 160.000 migrantov iz Italije in Grčije premesti v druge države EU. Manj kot 20.000 migrantov je bilo doslej že preseljenih, čeprav program velja še do konca letošnjega septembra.

Nasprotovanje EU jih bo stalo nekaj milijonov evrov
Na vprašanje o ponavljajočih grožnjah iz Bruslja, da bo kaznovali države, ki ne želijo sprejeti migrantov iz tretjega sveta, pa Breibart poroča, da je minister Chovanec odgovoril, da potrjuje, da Češka “nima nadaljnjih načrtov, da sprejme več migrantov” in priznal, da bo to po vsej verjetnosti povzročilo sankcije, ki jih bo izvedel Bruselj in bodo stale “morda v razponu od nekaj milijonov evrov”, je dodal češki minister.

Foto: epa

Varnostno preverjanje migrantov je “zapleteno”, je pojasnil minister in dodal, da “niso bili niti pripravljeni, da migranti ostanejo pri njih – v grških in italijanskih taboriščih, medtem ko varnostni pregledi potekajo”. Če bo prišlo do sankcij, pa mora po mnenju Chovanca vlada oceniti, ali je kazen vredno plačati ali ne. “Po mojem mnenju – ja. Ljudi ne morejo ostati tukaj, ne da bi plačali.”

Češki minister je še povedal, da “če države članice ne povečajo kmalu svojih kapacitet za sprejem migrantov, Komisija ne bo oklevala, da uporabi svoja pooblastila, in to bo veljalo za tiste, ki jih niso izpolnili.”

Italija je bila skupaj z Nemčijo, Švedsko, Avstrijo in Francijo soglasna, naj EU ukine subvencije Madžarski in Poljski, saj tu zavračajo migrante. A Reuters poroča, da so uradniki v Bruslju zaradi naraščujočega evroskepticizma v zvezi z začetkom sodnega postopka zoper Madžarsko in Poljsko razdeljeni.

I. K.