fbpx

Češko gospodarstvo cveti – nekateri gospodarski kazalci so boljši od švicarskih

Foto: iStock

Češko gospodarstvo zaznamuje hiter razvoj, uravnotežen državni proračun in relativno nizek javni dolg. Prav zato so donosi Čeških obveznic v zadnjem dveletnem obdobju padle na najnižjo stopnjo, s čemer je Češka celo prehitela Švico.  

Iz Češke prihaja novica, da je imela ta država za kratek čas najnižje donose obveznic na svetu, saj so v zadnjem dveletnem obdobju padle na – 0,89%, kar je manj od Švice (-0,96%). Večje povpraševanje po čeških obveznicah je posledica rastočega češkega gospodarstva, uravnoteženega državnega proračuna, relativno nizkega javnega dolga in nakupa tujih valut s strani centralne banke, kar daje kroni večjo likvidnost.

Uspeh češkega gospodarstva 
Češka je v primerjavi s Slovenijo vrsto let po letu 1990 veljala za gospodarsko manj razvito kot posledico trdega komunističnega režima, a se je to do današnjih dni že bistveno spremenilo, saj je Češka svoje tranzicijsko obdobje mnogo bolje izkoristila kot Slovenija. Češka sicer velja za najuspešnejšo in najbogatejšo državo Višegrajske skupine. Nedavna gospodarska kriza je sicer zavrla obe državi, a se Češka s posledicami gospodarske krize spopada bolj uspešno kot naša država.

Razlog za uspeh?
Razlog se skriva v tem, da je Češka privabila mnogo več tujih investicij kot Slovenija, poleg tega pa Slovenijo ovirajo tudi druge stvari, ki niso v skladu s tržnim sistemom, med drugim: ekonomska politika, institucionalno okolje in mentalni okvir. To dokazuje, da nismo učinkovito izvedli svoje tranzicije, med drugim lustracije, s čimer se ohranja stare hromeče socialistične okvirje slovenskega gospodarstva.

D. M.