fbpx

Danes potekajo volitve na Madžarskem in v Srbiji

Foto: Matic Štojs Lomovšek

Danes so v Srbiji predsedniške, parlamentarne in lokalne volitve, na Madžarskem pa parlamentarne volitve. V Srbiji je na predsedniških volitvah favorit dosedanji predsednik Aleksandar Vučić, na Madžarskem se po javnomnenjskih raziskavah zmaga obeta Fideszu pod vodstvom premiera Viktorja Orbána, ki se poteguje še za peti zaporedni mandat. 

11.40 Volitve na Madžarskem spremlja tudi slovenska delegacija. Tam so evropski poslanec dr. Milan Zver, njegova soproga dr. Andreja Valič Zver, poslanec SDS Branko Grims in poslanec Dejan Kaloh z ženo dr. Natalio Kaloh.

Image

11.10 Viktor Orbán je na svojem Facebookovem profilu zapisal: “Na današnjih volitvah bo odločeno, ali bo Madžarska ostala izven konflikta ali pa bo vpletena v vojno. Mi smo na strani miru! Samo Fidesz!

11.00 V Srbiji je bilo pri glasovanju zabeleženih nekaj manjših nepravilnosti.

10.55 V Novem Sadu je do 10. ure glasovalo dobrih 11 odstotkov volivcev.

10.45 39.777 srbskih državljanov se je prijavilo na glasovanje iz tujine. Največ jih glasuje v Bosni in Hercegovini, kjer se jih je prijavilo 11.435, najmanj pa na Finskem, kjer jih bo glasovalo le 115.

10.30 Viktor Orbán je skupaj z ženo Aniko Lévai glasoval danes ob 8. uri zjutraj, ob tem pa je novinarjem na vprašanje o trenutni vojni v Ukrajini dejal, da se lahko spopadi spremenijo v dolgotrajno vojno in da se opozicija, ki hoče po njegovem mnenju Madžarsko potegniti v konflikt, ne zaveda resnosti situacije.

10.00 Volitve na Madžarskem spremlja več kot 200 mednarodnih opazovalcev. Volišča se bodo zaprla ob 19.00 uri, na prve rezultate pa bo treba počakati do 23. ure zvečer.

9.58 Srbi iz Kosova prihajajo glasovat predvsem v centralno Srbijo. Organizirani so tudi prevozi, ki peljejo kosovske Srbe na volitve.

9.00 Glede na javnomnenjske ankete se Fideszu obeta zmaga s 50 odstotki glasov.

8.33 Srbska premierka Ana Brnabić je glasovala na volišču v beograjski občini Savski venac.

7.00 Na Madžarskem in v Srbiji so se odprla volišča.

6.55 Levica izvaja največjo volilno goljufijo v zgodovini madžarske demokracije, je v video izjavi, poslani MTI, v četrtek dejal tiskovni predstavnik Krščansko-demokratske ljudske stranke (KDNP) Lőrinc Nacsa. Pojasnil je, da je njegova stranka v torek prejela nešteto poročil, da so mnogi prejeli nezaželena kratka sporočila, v katerih jih pozivajo, naj podprejo levico. Po množičnem pošiljanju sporočil je leva opozicija, ki jo zastopa Péter Márki-Zay, v sredo sprožila telefonske klice kampanje z uporabo baze podatkov, zbrane na nezakonit način, poroča RMX News.

6.45 Politični analitiki in raziskovalci javnega mnenja Aleksandru Vučiću zmago napovedujejo že v 1. krogu, zmagala naj bi tudi njegova Srbska napredna stranka (SNS).

6.33 Volivci na Madžarskem bodo ob parlamentarnih volitvah na referendumu o zakonu za zaščito mladoletnikov pred vsiljevanjem teorije spola odgovarjali na štiri vprašanja:

  1. Ali podpirate učenje o spolni usmerjenosti za mladoletne v javnem izobraževanju brez soglasja staršev?
  2. Ali podpirate promocijo postopkov za spreminjanje spola mladoletnim otrokom?
  3. Ali podpirate izpostavljanje mladoletnih otrok spolno eksplicitnim vsebinam v medijih, ki lahko vplivajo na njihov razvoj?
  4. Ali podpirate prikazovanje homoseksualnih vsebin mladoletnim otrokom?

Zadnje raziskave kažejo, da bo Orbánova vlada na referendumu uspešna.

5.15 Madžarska mavrična opozicija se sooča z veliko neenotnostjo, saj je program “samo da ni Orbán” hkrati tudi edino, o čemer se vse stranka v opoziciji strinjajo. Levičarji imajo očitno povsod po svetu podoben “program”.

5.01 Aleksandar Vučić je prvi srbski voditelj, ki ima tako podporo zahoda kot vzhoda.

4.57 Vse od leta 2010 ima Orbánova vlada v parlamentu dvotretjinsko večino, ki ji je omogočila sprejetje nove ustave ter zakoreninjenje krščanske identitetne politike. Madžarska je v Evropi postala eden od branikov nacionalnih identitet s krščanskimi koreninami, kar je Evropa od nekdaj bila.

4.32 “Nadaljujmo z gradnjo države, z odpiranjem tovarn. Imamo še veliko dela, predvsem pa moramo ohraniti mir in stabilnost,” je dejal predsednik SNS Aleksandar Vučić.

4.07 Volitve na Madžarskem opazuje vsa Evropa. Orbán velja za “problematičnega” voditelja, ker poudarja tradicionalne in konservativne vrednote, kar ni pogodu liberalnodemokratskemu usmerjenemu Bruslju.

3.59 Po SMS kampanji je skupina DatAdat, ki je vodila kampanjo Pétra Márkija-Zaya, izvedla veliko telefonsko akcijo. Podjetja, povezana z Gordonom iz Bajnaija, so uporabila nezakonito pridobljene podatke, da bi poklicala milijon volivcev. Krajo podatkov in vplivanje prek družbenih omrežij brez primere od spremembe režima že primerjajo s škandalom Cambridge Analytica, piše Mediaworks News Center.

Péter Márki-Zay in Gordon Bajnai, posrednik globalistične elite (Foto: Facebook/Márki-Zay Péter)

3.51 Vodilne srbske opozicijske stranke so se v želji, da na aprilskih predsedniških volitvah izzovejo dosedanjega predsednika države Aleksandra Vučića, že v začetku leta dogovorile o skupnem kandidatu. Za glasove volivcev se bo potegoval upokojeni poveljnik vojske Zdravko Ponoš. Opozicijske stranke bodo strnile moči tudi na županskih volitvah v Beogradu.

3.44 Na Madžarskem bo ob parlamentarnih volitvah potekal tudi referendum o zakonu, ki bo zaščitil mladoletne pred propagando LGBTIQ.

3.39 Vučićeva Srbska napredna stranka je na zadnjih volitvah dobila 188 od 250 poslanskih sedežev, njihovi dosedanji koalicijski partnerji, stranka Socialistična partija Srbije (SPS) Ivice Dačića pa 32 sedežev. SNS gre letos na volitve v koaliciji s SPS, Enotno Srbijo (JS), Zvezo vojvodinskih Madžarov (SVM), Gibanjem socialistov in stranko upokojencev PUPS.

3.07 Konec lanskega leta je združena madžarska opozicija izbrala kandidata oziroma izzivalca trenutnega predsednika madžarske vlade Viktorja Orbána na parlamentarnih volitvah. Njihov veliki up je 49-letni Peter Marki-Zay, čigar izjave so nedavno razburile javnost, ko je dejal, da njegovo koalicijo sestavljajo socialisti, konservativci in fašisti. “Liberalce, komuniste, konservativce in fašiste predstavljamo ločeno v zavezništvu. Tako kot človek s hrbtenico lahko vsak ohrani svoj pogled na svet, svoje stališče,” je v svojem govoru dejal Peter Marki-Zay.

2.31 Madžari bodo volili 199 članov parlamenta. Od teh jih bodo 106 izvolili v prav toliko okrožjih po enokrožnem večinskem sistemu (zmaga kandidat, ki dobi vsaj en glas več od tekmecev), preostalih 93 bodo izvolili po proporcionalnem sistemu, pri čemer je celotna država ena volilna enota. Vendar je tu dodatek: pri izračunu deležev po proporcionalnem sistemu stranka dobi še pribitek glasov iz glasovanj v okrožjih.

1.54 Srbi bodo volili predsednika države in 250-članski parlament.

1.24 Na Madžarskem se na parlamentarnih volitvah nasmiha zmaga Fideszu aktualnega predsednika vlade Viktorja Orbána, čeprav je Fidesz po zadnjih raziskavah izenačen s tako imenovano združeno opozicijo. Če zmaga Orbán, bo to njegov četrti zaporedni mandat.

https://twitter.com/HElects/status/1510151146811314176?s=20&t=0nt9ix1M1o2_GM_hTNxm5w

0.55 Javnomnenjske raziskave kažejo, da bo nov (stari) predsednik Aleksandar Vučić, na parlamentarnih se zmaga obeta Listi SNS srbskega predsednika Aleksandra Vučića.