fbpx

Danilo Türk lahko postane generalni sekretar OZN samo s prekupčevanjem glasov – favorit ostaja Portugalec Gutteres

Foto: epa

Varnostni svet Združenih narodov bo pod predsedovanjem Malezije prihodnji ponedeljek opravil tretji krog poskusnih glasovanj o kandidatih za naslednjega generalnega sekretarja te organizacije. Med njimi je tudi nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk, ki je bil najprej presenetljivo drugi, potem pa je zdrsnil na četrto mesto.

Odločitve o naslednjem generalnem sekretarju zagotovo ne bo pred oktobrom, ko Varnostnemu svetu predseduje Rusija, ki si želi, da bi bil izvoljen kandidat iz Vzhodne Evrope. Iz te skupine trenutno najbolje kaže nekdanjemu srbskemu zunanjemu ministru Vuku Jeremiću, šefici Unesca Irini Bokovi in Danilu Türku.

Nič več ni slišati, da bi morala na položaju biti ženska
Na začetku glasovanja se je zelo poudarjalo, da je čas za prvo žensko predsednico Združenih narodov, a so ti glasovi čez poletje nekoliko utihnili. Kandidatke zbranih niso posebno navdušile, nekatere med njimi pa imajo preveč politične prtljage, kot na primer favoritka Helen Clark, ki se sooča z namigi o preveč avtoritarnem vodenju Razvojnega programa ZN.

Po drugem krogu glasovanj se je na tretje mesto prebila argentinska zunanja ministrica in nekdanja šefica Banovega kabineta Susana Malcorra, ki pa se še vedno sooča s problemom stalne članice Varnostnega sveta ZN Velike Britanije zaradi Falklandskih otokov. Obenem se sooča tudi z namigi, da je sodelovala pri zatrtju poročila o spolnih zlorabah francoskih mirovnikov v Afriki uradnika ZN Andresa Kompassa, za katerega je Türk izrazil željo, naj se vrne v ZN.

Še vedno vodi Portugalec Gutteres
Nekdanji visoki komisar ZN za begunce Portugalec Antonio Gutteres je tako v prvem kot tudi v drugem krogu dobil največ podpore, kar je argumenta o kandidatu iz Vzhodne Evrope ali ženski potisnilo na stranski tir. Vendar pa je v drugem dobil že dva glasova proti kandidaturi, pri čemer naj bi bil po govoricah iz ZN tudi en glas stalne članice.

Hrvati izpadli že v prvem krogu
Že v prvem krogu glasovanja pa je slab rezultat odnesel nekdanjo hrvaško zunanjo ministrico Vesno Pusić. Tudi Türk je v drugem krogu dobil le sedem glasov podpore, kar je štiri manj kot v prvem krogu, iz dveh negativnih glasov pa so nastali štirje. Jeremić se je v drugem krogu prebil na drugo mesto, čeprav je tudi on dobil glas podpore manj kot v prvem krogu, ko jih je dobil devet. Popravil pa se je glede negativnih glasov, saj so ti padli s pet na štiri. Naraslo je torej le število neopredeljenih glasov.

Türk lahko uspe samo s prekupčevanjem glasov
Po dveh krogih je sedaj jasno le to, da Portugalec Gutteres ostaja favorit, Türk pa ostaja med kandidati, ki lahko pridejo na vrh v primeru kupčevanja in trgovine med stalnimi članicami kot kompromisni kandidat, saj nima izrazite podpore nobene od stalnih članic.

A. R., STA