fbpx

Danska se je odločila ukrepati proti kriminalnim tolpam, ki ogrožajo varnost v državi

Foto: Printscreen/YouTube

Policija v danskem mestu Odense je okrepila varovanje župana, potem ko je ta užalil člane migrantske skupine Black Army v Odesi. Župan Peter Rahbæk Juel je za TV2 Fyn povedal, da so mu 23. marca pot prekrižali člani skupine Black Army, zato se je policija odločila, da mu dodeli 24-urno varovanje.

Juel je komentiral, da si sicer nihče ne želi 24-urnega nadzora policije, in dodal, da je to nujno za borbo proti kriminalu med tolpami. “Držati moramo skupaj, tudi če je težko.”

Župan je zunaj klubskih prostorov skupine Black Army v Odesi dajal intervju, ko so začeli člani skupine krožiti okrog njega. Po končanem intervjuju se mu je, medtem ko je bil v svojem avtu, približalo 8 članov. Juel je povedal, da so se mu člani pričeli približevati, še preden je sedel v avto. “Kar naenkrat se jih je okrog mene zbralo 8–10, saj naj bi se ti želeli z mano rokovati,” in dodal, da jim je odvrnil, da tega ne želi storiti, saj mu ni všeč, kar počnejo. “Zaradi tega so postali jezni in odločil sem se, da incident prijavim policiji.”

Foto: iStock

Več tednov je župan predstavljal pomembno figuro v debatah o kriminalu med tolpami, kar predstavlja poglavitni razlog, zakaj se je policija odločila za okrepitev njegove varnosti. Medtem pa se poslanci v parlamentu pogajajo o novem paketu ukrepov, ki bi omejil kriminal med tolpami.

Tolpa nadleguje in izsiljuje najbolj ranljive
Mesto Odense ima veliko težav z migrantsko skupino Black Army, ki se poslužuje raznovrstnih metod in jih izvaja nad najbolj ranljivimi prebivalci mesta. Župan mesta je prejšnji teden poudaril, da je nujno jasno pokazati, da skupnost ne bo dovolila, da kdorkoli predstavlja grožnjo za javni red in mir. Prejšnji vikend je minister za pravosodje Søren Pape Poulsen predstavil nov vladni paket ukrepov, ki bo na Danskem poskušal zajeziti nasilje s strani tolp in motoristov.

Poleg uvedbe bolj striktnih kazni lahko lokalne oblasti policiji omogočijo lažji dostop do klubov, kjer se nahajajo problematične tolpe. Lani so v povezavi s kriminalom tolp in motoristov zabeležili 54 incidentov s streljanjem. Po podatkih danskega ministrstva za pravosodje je bilo v streljanju poškodovanih 36 ljudi, trije pa so bili ubiti.

N. Ž.