fbpx

Kandidat desnice za francoskega predsednika Francois Fillon napoveduje evropsko obrambno zavezništvo

Desničarski kandidat za francoskega predsednika Francois Fillon (Foto: STA)

Fillonu se bo glede na javnomnenjske raziskave verjetno uspelo prebiti v drugi krog predsedniških volitev v Franciji, v katerem se bo 7. maja najverjetneje spopadel z vodjo francoske skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen.

Kandidat francoske desnice za predsednika države Francois Fillon se je v pogovoru za francoski Le Monde in nemški Frankfurter Allgemeine Zeitung zavzel za evropsko obrambno zavezništvo. Poudaril je, da mora Evropa zgraditi lastno obrambo, ne glede na novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je zvezo Nato označil za zastarelo. Za omenjena časnika je spregovoril pred obiskom v Berlinu, kjer se bo sešel s kanclerko Angelo Merkel, imel pa bo tudi govor pred Fundacijo Konrad Adenauer, kjer bo predstavil svoje načrte za Francijo in Evropo.

“Ne predlagam integrirane evropske obrambe, temveč evropsko obrambno zavezništvo in skupno zbiranje sredstev ter gradnjo evropske industrije in oblikovanje sklada, ki bo financiral stroške skupne zunanje intervencije,” je pred odhodom v Nemčijo povedal Fillon.

Povedal je, da je to konec povojnega obdobja in začetek izjemno nevarne dobe, saj je potreba po enotnosti evropskih držav občutno večja kot pred 25 leti. Po napadu v Berlinu ima občutek, da se tudi Nemčija zaveda novih tveganj. V zvezi z izjavami ameriškega predsednika Donalda Trumpa na račun Evrope pa je Fillon ocenil, da je Evropa opozorjena in se mora organizirati. Obstoj  transatlantskega obrambnega zavezništva ni zastarel, ampak je celo nujen. Zavezništvo pa ni nikakršna zaščita pred islamskim totalitarizmom, ki skuša destabilizirati ogromno območje od Pakistana do Nigerije. Ob tem je ocenil,  da ameriška politika, ki krmari Nato, v številni primerih ni rešitev za islamski totalitarizem, ampak prej problem. Evropa si mora zgraditi lastno obrambno, je poudaril Fillon. Povedal je tudi, da so za Evropo “absolutno temeljni” francosko-nemški odnosi. Odločil  se je za njihovo krepitev v partnerstvu enakih.

Naša zgodovinska odgovornost je celotni Evropi dati politično moč za soočenje z ZDA, Rusijo, s Kitajsko,” je poudaril desničarski kandidat za francoskega predsednika, Francois Fillon. Pri tem pa je pozval k poglobiti odnosov z Rusijo. Po njegovem mnenju je do tega mogoče priti po rešitvi ukrajinskega vprašanja. Nato pa je treba ustvariti novo ekonomsko partnerstvo z Rusijo.

Nekdanji francoski premier pod predsednikom Nicolasom Sarkozyjem se zavzema za globoke reze v javnih izdatkih, nižanje davkov za gospodarstvo in ohlapnejšo delovno zakonodajo. Z Merklovo, ki jo bo obiskal, sta politično usklajena pri številnih vprašanjih, na primer gospodarskih reformah, imata pa različne poglede, ko gre za migracije in zunanjo politiko. Nemška kanclerka pred francoskimi volitvami najverjetneje Fillona ne bo izrecno podprla. Njen tiskovni predstavnik Steffan Seibert je dejal, da so kanclerkina srečanja s predsedniškimi kandidati obeh glavnih francoskih strank običajna. Soočenje z volivci čaka tudi Angelo Merkel, saj bodo letos jeseni parlamentarne volitve. Kanclerka je nedavno potrdila, da se bo za ta položaj v imenu svoje Krščansko-demokratske unije (CDU) potegovala še četrtič.

Branka Jurhar