Sta zakonca Clinton v težavah? Njuna “dobrodelna fundacija” se je znašla pod drobnogledom FBI

Foto: epa

Pravosodno ministrstvo je začelo z novo preiskavo zaradi obtožb, da je Clintonova fundacija izvajala politiko “plačaj za igro” – lobiranje, ki meji na kriminal – v času, ko je Hillary Clinton opravljala funkcijo zunanje ministrice, poroča Fox News. Vir blizu preiskovalcev je povedal, da preiskavo vodita Urad ameriškega državnega tožilstva in FBI v Little Rocku, v ameriški zvezni državi Arkansas. 

Fox News je še objavil, da preiskovalci preučujejo, ali je fundacija Clintonovih kršila davčno zakonodajo. Glede na obtožbe naj bi fundacija obljubljala usluge v zameno za donacije ali obljube za denar in darila. Prvi je novico sporočil The Hill in navedel, da so agenti FBI prevzeli vodenje preiskave in so v zadnjem mesecu opravili pogovor z vsaj eno od prič.

Foto: epa

V prihajajočih tednih se obetajo dodatne preiskave
Priče so povedale, da so agenti posebej preiskovali donacije entitetam Clintonove in uradne vladne ukrepe, ko je Clintonova vodila ameriško zunanje ministrstvo v času predsedovanja Baracka Obame. Po navedbah Hilla pa se v prihajajočih tednih obetajo dodatne dejavnosti v povezavi s preiskavo.

Tiskovni predstavnik fundacije Clintonovih Craig Minassian je izjavil, da v organizaciji niso naredili nič neprimernega in ob tem dodal, da je bil fundacija že večkrat priča politično motiviranim obtožbam, ki pa so se doslej vedno izkazale kot neresnične. “Nič od tega pa ni otežilo našega poslanstva pomagati ljudem,” je še dejal in dodal, da gre le za delo Trumpove administracije, kako obrniti pozornost javnosti. Po besedah Minassiana so obtožbe lažne, ob tem pa je izpostavil, da gre za filantropijo, katere poslanstvo je spreminjanje življenj, kar so po njegovem prepričanju republikanci skušali spremeniti v politični nogomet.

Sveženj elektronske pošte WikiLeaksa je še pred predsedniškimi volitvami razkril, da je Chelsea Clinton, hčerka Hillary Clinton, uporabila sredstva iz dobrodelne Clintonove fundacije za plačilo svoje poroke z Marcom Mezvinskyjem. Ocenjuje se, da naj bi poroka Chelsea Clinton stala okrog 3 milijone ameriških dolarjev, ni pa natančno jasno, koliko denarja naj bi bilo za financiranje le-te porabljenega iz denarja fundacije, ki je milijone pridobila iz držav, ki podpirajo Islamsko državo. Fox News poroča, da naj bi Hillary Clinton že v preteklosti dejala, da naj bi bila elektronska sporočila, ki jih je zbrisala s svojega zasebnega strežnika, povezana s poroko njene hčerke.

Fundacija Clintonovih povezana s podjetjem Teneo za bogatenje sredstev
Clintonova fundacija se je tekom notranje revizije poskušala distancirati od Tenea, svetovalnega podjetja za investicijsko bančništvo, ki je bilo delno lansirano s strani Banda poleti 2011. V 11 strani dolgem elektronskem sporočilu, ki ga je razkril  WikiLeaks, naj bi Band razkril, da naj bi bil namen podjetja Teneo, da finančno obogati Clintonovo fundacijo.

Foto: Printscreen

Tesno povezani tudi z milijarderjem maroškega rodu
Fox News poroča, da naj bi bila Clintonova fundacija povezana z milijarderjem maroškega rodu Marcom Lasryjem, ki je velikokrat priskočil na pomoč. Tudi takrat, ko so potrebovali za prevoz letalo tako za namene fundacije kot tudi za osebne namene. Prav tako pa je pripomogel pri cenzuri zgodb v Enquirerju, mediju, v katerem ima svoj lastniški delež, ki bi lahko škodile Clintonovim.

Foto: epa

Clintonova fundacija ima 242.000.000 ameriških dolarjev stroškov
Clintonova fundacija, uradno imenovana Bill, Hillary & Chelsea Clinton Foundation, je neprofitna dobrodelna organizacija pod vodstvom družine Clinton. Cilj fundacije naj bi bil izboljšanje globalnega zdravja, povečanje možnosti za ženske in deklice, zmanjšanje debelosti med otroki, obveščanje o posledicah globalnega segrevanja in številni drugi. Ocenjeno je, da naj bi celotni stroški dobrodelne organizacije znašali 242.000.000 ameriških dolarjev.

N. Ž.

 • OrangeHitler

  Navijači, prosim da mi obrazložite, kakšno korist ima od Clintonove fundacije povprečen levi volilec v ZDA in videli boste, da smo si pravzaprav bolj podobni, kot si mislimo.

  • rrrrr

   Razumevanje tvoje podobnosti se izkazuje predvsem v BDP: Slovenija 21.300 USD/kretena, USA 57.500/prebivalca..

   • anzek

    +++++rad bi samo dopolnil: Nemčija, kot najrazvitejša država v EU, bi bila šele na 36 mestu po BDP v ZDA!!

    • freedomfighter

     Te statistike govorijo samo bebci ki niso nikoli bli v zda…california je dalec najbogatejsa drzava zda pa vam povem da ko sem bil tam nisem mogel vrjeti v kaksni revscini zivi velik del ljudi…te miti o ameriskem bogastvu so tocno to miti vse kar imajo je en procent ljudi ki ima v rokah nepredstavljivo bogastvo ljudje pa hodijo po hrano z food stamps in podobno…za vecino prebivalcev je zivljenje v eu dosti bolj lagodno kot za vecino americanov

    • OrangeHitler

     Naj še tebi obrazložim: Ne govorim o podobnostih med slovenijo in zda ampak med povprečnim levim in desnim volilcem.
     Tole z BDP nima nobene veze z ničemer

   • OrangeHitler

    In kaj si hotel s tem povedati?
    Jaz sem mislil na podobnost med teboj in menoj – povprečnim levičarjem in desničarjem.
    Tako da si temo falil totalno….

 • ..

  KILLAry Klinton zločinka je zrežirala to, da so ubili libijskega predsednika Gadafija, ki je blokiral migracijo v Evropo. Sam je povedal v intervjuju, da ko njega ne bo, bo vsa migracija pritiskala proti Evropi. Prav je imel, KILLAry KLinton pa je naročila njegovo ” odstranitev”.

  • freedomfighter

   To je res pa se francoski pajac je pomagal

 • tarantela

  Najnovejši Trumpov dosežek ste pa kar spregledali!!! Prepovedal je uslužbencem uporabljati zasebne mobije v službi, tudi domov ali svojih otrok ne smejo poklicati!!!

  • Morala

   Ali res verjameš temu? :)

   • OrangeHitler

    Temu ravno ne.
    Sigurno pa je res, da mu mora osebje dnevno dostaviti sveženj filtriranih “novic”, ki mu božajo krhki ego. Da se bolje počuti. In da lahko nato ostale zmerja s “fake news”. Ker je otrok.

    • Morala

     Včeraj sem gledala na Planetu…bil je prispevek o knjigi Ogenj in bes, ki je nastala ob razkritju in kritičnih izjavah Trumpovega nekdanjega tesnega sodelavca in stratega Stephana Bannona. Daj, če vse to verjamejo ljudje, kar je napisano v knjigi…odpustil ga je, potem pa se mu ta maščuje s knjigo, ki je polna laži…daj no…

     • OrangeHitler

      Pa veš, da knjige ni napisal Bannon?? Veš, da je Wolf (avtor) bil zraven na vseh sestankih tekom kampanije in še kasneje, in to več kot 18 mesecev??
      Po čem sklepaš, da ni tak, kot se ga prikazuje v knjigi? Predlagam, da si pogledaš kak intervju s Tonyjem Schwartzom, avtorjem Trumpove biografije.

      Še njegov lastni zunanju minister (Tillerson) je Trumpa označil za “kurčevega morona”. Prav vsi, ki so imeli stik s Trumpom so dejali, da je nerealno sebičen in otročji. Ne zaveda se, kako malo vse o čimerkoli, s tem da se dela kot da ve vse.

     • Morala

      Ja Wolf… Pa naj pisarijo kar hočejo…bomo videli, če bo Trumpu uspelo, da knjiga ne izide!

      Saj ne more postati dober politik, če ni imel nič izkušenj, če pa ima slabe svetovalce in ministre, je pa še huje…

     • OrangeHitler

      Ampak svetovalce in ministre si je sam izbral, še neprestano se je hvalil, da ima “najboljše ljudi”. To je v celoti pod njegovo kontrolo.
      Kaj “ja Wolf”?? kaj naj to pomeni?? da novinar, ki je več kot 18 mesecev opazoval dogajanje, ni kredibilen? Trump ga je spustil zraven, ker mu je bil všeč en članek, ki ga je napisal o njemu. To je bilo vse, le ego mu je moral pobožati in takoj je bil zraven. 18 mesecev.

      In to, da se zdaj na vse pretege trudi, da knjiga nebi izšla, le še dodatno povečuje zanimanje in ljudje klikajo na Amazonu ko zmešani….
      Če bi šel pa dejansko v tožbo, bi pa pomenilo, da bi zvedeli še več, preko izjav itd…

     • freedomfighter

      Ja in to je bil njegov zvesti svetovalec…takih kot bannon se na radio nebi smel pustit ne pa v wh

 • if

  Preiskavo prot Hillary vodita Urad ameriškega državnega tožilstva in FBI.

  Preiskavo proti M. Kučanu vodi državna tožika, ki še ni izdala sklepa o zavrženju kazenskih ovadb zoper M. Kučana.

  Razlika med ZDA in RS kaže, da proces v RS deluje v škodo demokracije RS!

  • slabo ti gre logika, Slovenija ni zločinska napadalska mašina kot aMUrika

   • joza joza13

    Tudi tvoja logika ni najboljša. Slovenija je suicidualno motena tvorba z zamegljenim pogledom in umom, sicer bi pri nas bilo marsikaj precej drugače.

 • Morala

  Bomo videli kaj bo pokazala preiskava in če bosta sploh odgovarjala.

 • samsara

  Jejhata kakšna škoda, da Killary ni postala predsednica ZDA.
  Sami humanitarci s Sorosom na čelu. Kako lepo bi bilo, če bi oni vladali kar celemu svetu.

  • OrangeHitler

   ah nehaj. Če bi bila predsednica, bi bili prikrajšani za najbolj komično/groteskno administracijo v zgodovini. Nikoli nebi vedeli, kako je, če 70-letnemu neodgovornemu otroku predaš ključe od največjega jedrskega arzenala v zgodovini človeštva.

   • lokec

    Trumpu je prerokovan tudi drugi mandat, zato ga bomo še dolgo gledali, oziroma spremljali. Izgleda, da je v izjavah res nekoliko ne diplomatski vendar je za svetovni mir.

    • OrangeHitler

     “za svetovni mir”… misliš s tem, ko preko tviterja primerja jedrske gumbe in se spogleduje z nuklearnim holokavstom s S Korejo?
     Ali s tem, ko Savdijcem prodaja rekordne količine orožja?
     S čim točno?

     • lokec

      OrangeHitler
      Nič ne pomaga. Sprijazni se, Trump je pač dober.

     • OrangeHitler

      Hahahaha, daj obriši se ker imaš nos že ves rjav :D

     • OrangeHitler

      Kakšno patetično klečeplazenje. Nihče ne zna povedati nič konkretnega, znate le lezti v rit nekvalificiranemu megalomanu s 4 bankroti.

     • Darth Vader
     • OrangeHitler

      To je tisti govor, ko je v imenu Savdijcev pritiskal na Katar, češ da so teroristi? Katar, ne Savdska Arabija – logično.

     • šmentanamuha

      To je počela Kilary in to še na ves glas, oranžni bumbar.

     • OrangeHitler

      Torej če je to počela Hillary, potem lahko tudi moj Donnie, a takšna je tu logika?? A tako patetični ste navijači???

   • freedomfighter

    Tocno tako pod clintonovo bi bil tak dolgcas pa se prevec je proti rusom in bi kaksno sranje nardila ta trumpek je tako ali tako popolnoma brez moci na ego tripu cel svet se mu pa smeji vsec mi je le to ker nemcija in kitajska pocasi prehitevata drzavo kjer vidijo prihodnost v premogu…to je najvecji joke te administracije coal miners hahaha

   • šmentanamuha

    To je približno tako, kot če tebi dajo dostop do interneta in tipkovnice.

    • OrangeHitler

     Le s to razliko, da jaz ne morem sprožiti jedrskega holokavsta.
     A to je bil drugače poizkus humorja?

 • Olga_10

  Potem naj pa še Obamo malo preiščejo….pa Metko….pa “donatorja” in zločinskega tvorca “socialnega” eksperimenta Sorosa….

  • freedomfighter

   Tooo milan

 • Sadako

  Še svinjska glava, brez prašiča bi bolje vodila ZDA, kot podgani na dveh tacah, ki sta oboroževali IS, da je klal (na halal način) nedolžne Sirske kristjane.
  Killary Hlinton in Barack Hussein Obama. Prva terorista na svetu.

  • freedomfighter

   Vedno pa pozabis busha ki je zacetnik obupne politike na bliznjem v

  • Emy

   Daj prosim, če že, piši pravilno. Ni Killary, temveč Hitlery!

 • freedomfighter

  To clintonovo bi blo treba hit v arest spraut sam da nebi pomislna se enkrat kandidirat ker potem nas caka se en mandat trumpeka

 • Slovenka

  Ah. Koliko časa bomo še gledali ta zločinski par na svobodi?

  • Emy

   Dokler bosta živa. Žal.

   • šmentanamuha

    Zelo možno.

 • xtc

  Tole psihopatsko baburo bi že zdavnaj morali spravit v norošnico,posiljevalca pa v zapor.

 • Asterix in Obelix

  Killary Hlinton in Terorista Husseina Obamo, ki sta oborožila IS bi morali sredi glavnega trga obesiti.