fbpx

Sta zakonca Clinton v težavah? Njuna “dobrodelna fundacija” se je znašla pod drobnogledom FBI

Foto: epa

Pravosodno ministrstvo je začelo z novo preiskavo zaradi obtožb, da je Clintonova fundacija izvajala politiko “plačaj za igro” – lobiranje, ki meji na kriminal – v času, ko je Hillary Clinton opravljala funkcijo zunanje ministrice, poroča Fox News. Vir blizu preiskovalcev je povedal, da preiskavo vodita Urad ameriškega državnega tožilstva in FBI v Little Rocku, v ameriški zvezni državi Arkansas. 

Fox News je še objavil, da preiskovalci preučujejo, ali je fundacija Clintonovih kršila davčno zakonodajo. Glede na obtožbe naj bi fundacija obljubljala usluge v zameno za donacije ali obljube za denar in darila. Prvi je novico sporočil The Hill in navedel, da so agenti FBI prevzeli vodenje preiskave in so v zadnjem mesecu opravili pogovor z vsaj eno od prič.

Foto: epa

V prihajajočih tednih se obetajo dodatne preiskave
Priče so povedale, da so agenti posebej preiskovali donacije entitetam Clintonove in uradne vladne ukrepe, ko je Clintonova vodila ameriško zunanje ministrstvo v času predsedovanja Baracka Obame. Po navedbah Hilla pa se v prihajajočih tednih obetajo dodatne dejavnosti v povezavi s preiskavo.

Tiskovni predstavnik fundacije Clintonovih Craig Minassian je izjavil, da v organizaciji niso naredili nič neprimernega in ob tem dodal, da je bil fundacija že večkrat priča politično motiviranim obtožbam, ki pa so se doslej vedno izkazale kot neresnične. “Nič od tega pa ni otežilo našega poslanstva pomagati ljudem,” je še dejal in dodal, da gre le za delo Trumpove administracije, kako obrniti pozornost javnosti. Po besedah Minassiana so obtožbe lažne, ob tem pa je izpostavil, da gre za filantropijo, katere poslanstvo je spreminjanje življenj, kar so po njegovem prepričanju republikanci skušali spremeniti v politični nogomet.

Sveženj elektronske pošte WikiLeaksa je še pred predsedniškimi volitvami razkril, da je Chelsea Clinton, hčerka Hillary Clinton, uporabila sredstva iz dobrodelne Clintonove fundacije za plačilo svoje poroke z Marcom Mezvinskyjem. Ocenjuje se, da naj bi poroka Chelsea Clinton stala okrog 3 milijone ameriških dolarjev, ni pa natančno jasno, koliko denarja naj bi bilo za financiranje le-te porabljenega iz denarja fundacije, ki je milijone pridobila iz držav, ki podpirajo Islamsko državo. Fox News poroča, da naj bi Hillary Clinton že v preteklosti dejala, da naj bi bila elektronska sporočila, ki jih je zbrisala s svojega zasebnega strežnika, povezana s poroko njene hčerke.

Fundacija Clintonovih povezana s podjetjem Teneo za bogatenje sredstev
Clintonova fundacija se je tekom notranje revizije poskušala distancirati od Tenea, svetovalnega podjetja za investicijsko bančništvo, ki je bilo delno lansirano s strani Banda poleti 2011. V 11 strani dolgem elektronskem sporočilu, ki ga je razkril  WikiLeaks, naj bi Band razkril, da naj bi bil namen podjetja Teneo, da finančno obogati Clintonovo fundacijo.

Foto: Printscreen

Tesno povezani tudi z milijarderjem maroškega rodu
Fox News poroča, da naj bi bila Clintonova fundacija povezana z milijarderjem maroškega rodu Marcom Lasryjem, ki je velikokrat priskočil na pomoč. Tudi takrat, ko so potrebovali za prevoz letalo tako za namene fundacije kot tudi za osebne namene. Prav tako pa je pripomogel pri cenzuri zgodb v Enquirerju, mediju, v katerem ima svoj lastniški delež, ki bi lahko škodile Clintonovim.

Foto: epa

Clintonova fundacija ima 242.000.000 ameriških dolarjev stroškov
Clintonova fundacija, uradno imenovana Bill, Hillary & Chelsea Clinton Foundation, je neprofitna dobrodelna organizacija pod vodstvom družine Clinton. Cilj fundacije naj bi bil izboljšanje globalnega zdravja, povečanje možnosti za ženske in deklice, zmanjšanje debelosti med otroki, obveščanje o posledicah globalnega segrevanja in številni drugi. Ocenjeno je, da naj bi celotni stroški dobrodelne organizacije znašali 242.000.000 ameriških dolarjev.

N. Ž.