Draga nakupovanja Olene Zelenske so lažne novice ruskih propagandistov

Ukrajinska prva dama Olena Zelenska je že večkrat bila tarča ruskih ustvarjalcev lažnih novic. (Foto: epa)

Bolj kot Rusija izgublja vojno na bojišču, bolj se poslužuje starih KGB-jevskih prijemov, da bi spremenila javno mnenje v zvezi z vojno v Ukrajino med prebivalci zahodnih držav. Ena izmed taktik je tudi ta, da očrnijo prvo ukrajinsko damo Eleno Zelenski, češ da živi življenje milijonarke, medtem ko zahodne države Ukrajini pošiljajo čeke s poljubno vsoto.

“Ljudje se sprašujejo, kako podpreti Ukrajino, ko žena Zelenskega med vrhom Združenih narodov pri Cartieru v New Yorku kupi nakit za 1,1 min USD, mož Vladimir Zelenski pa je takrat ravnokar prosil za še več orožja in denarja,” so usklajeno pisali Twitter računi ruskih botov in zahodnih uporabnih idiotov. Objavo je delila celo ruska ambasada v Združenem kraljestvu.

A so zelo slabo opravili svojo nalogo. Kot po navadi gre za rusko propagando, kar so pozorni hitro ugotovili. Temelji na Instagram zgodbi, ki prikazuje račun z dne 22. septembra. Olena Zelenska je bila tisti dan skupaj z možem v Ottawi.

Zahod želijo prepričati, da finančno pomoč Ukrajini zapravljajo za luksuz
Gre pa za zdaj že preverjeno taktiko ruskih spletnih dezinformatorjev, saj ti vedo, da je kar velik del populacije v zahodnih državah preveč neumen, da bi znal filtrirati resnične informacije. Prva dama Ukrajine ni bila na udaru prvič. Lani decembra je objava na Facebooku trdila, da je prva dama Ukrajine Olena Zelenska potovala z zasebnim letalom, potem ko je med obiskom v Parizu zapravila 40.000 evrov za božična darila. Objava vsebuje sliko, ki kaže, da žena ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega sedi sama na letalu, oblečena v Guccijevo trenirko in uro Rolex, poleg nje pa sta dve torbi Louis Vuitton.

Besedilo ob objavi se glasi: “V Parizu je v eni trgovini Olena Zelenska, žena komika Zelenskega, za božična darila zapravila 40 tisoč evrov, medtem ko navadni Ukrajinci trpijo.” Fotografija je očitno ponarejena, saj je bila glava Olene Zelenske slabo fotošopirana na telo nekoga drugega na sliki.

Foto: Twitter

Generično sliko so ukradli kripto-trgovcu
Obratno iskanje slik kaže, da je izvirno fotografijo aprila 2022 objavil ustanovitelj kriptovalute Hex Richard Heart na svojem Instagram računu. Spremenjeno podobo pa je 22. decembra na Facebooku objavil uporabnik, ki pogosto deli pro-Putinove in protiukrajinske vsebine.

Zelenska je med 12. in 14. decembrom odpotovala v Pariz na obisk, namenjen spodbujanju vezi med Ukrajino in Francijo, pridružili pa so se ji tudi drugi ukrajinski uradniki, vključno s premierjem Denysom Čmihalom. Trditve, da je med potovanjem v trgovini zapravila 40.000 evrov, so neutemeljene in se zdi, da izvirajo iz nepreverjenega računa na Twitterju. Newsweek je poročal, da se je trditev močno razširila na Twitterju v dneh po njenem obisku. Članek z dne 15. decembra na spletnem portalu The Gateway Pundit je 13. decembra novico povezal z nepreverjenim uporabnikom iz St Petersburga na Floridi.

V prevodu iz francoščine je tvit pisal: “Žena gospoda Zelenskega, Olena Zelenska, ki je danes na poti skozi Pariz, naj bi med enournim obiskom trgovine na Avenue Montaigne porabila 40.000 € … (Zanesljiv vir: Zaposleni v trgovini).”

Rusija vse bolj obupana
Rusija obupano poskuša spremeniti javno mnenje v zahodnih državah, da bi to zahodne politike prisililo, da prenehajo pošiljati denarno in orožarsko pomoč v Ukrajino. Očitno so tudi strategi v Kremlju spoznali, da imajo kar nekaj možnosti, da to vojno sramotno izgubijo, če ne ustavijo dotoka zahodnega orožja v Ukrajino. Neprestane pošiljke od lanskega leta naprej so iz nekoč komaj operativne ukrajinske vojske naredile eno najmočnejših armad na svetu, ki na bojišču premaguje nemotivirane, slabo plačane ruske vojake. Ker se bližajo tako volitve v Evropski parlament kot tudi ameriške predsedniške volitve, bo takšnih poskusov vse več.

M. I.