fbpx

Erdogan zaradi nesoglasja glede Sirije izgublja prijatelja Vladimirja Putina

Foto: EPA

V Kremlinu so naravnost osupli zaradi nedavne izjave turškega predsednika Recep Tayyip Erdogana glede tega, da naj bi bil njegov cilj v Siriji prekinitev vladavine Bashar Assada. Ruski uradniki trdijo, da je to v nasprotju z njihovimi preteklimi zagotovili in v polnem neskladju z ruskimi prizadevanji v Siriji. 

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitry Peskov je Erdoganovo izjavo ocenil kot zelo resno in kot tako, ki je v popolnem nasprotju z ruskim razumevanjem situacije v Siriji, poroča Russia Today.

Rusija od Turčije pričakuje pojasnila
Peskov je dejal, da upa, da bodo turški partnerji v bližnji prihodnosti podali pojasnila ter poudaril, da je Rusija edina država, čigar oborožene sile so legalno prisotne na sirskih tleh, saj so le to prosile sirske oblasti. Na vprašanje ali je ta izjava vplivala na zaostritev odnosov med Moskvo in Ankaro je Peskov dejal, da bo morala Turčija kot ruski partner pojasniti svoje stališče, preden ruska oblast izreče obsodbe.

Tiskovna služba iz Kremlja je sporočila, da sta v sredo predsednik Erdogan in Vladimir Putin v telefonskem pogovoru debatirala glede situacije v Siriji. Glede sirijskega vprašanja naj bi bila prisotna obsežna izmenjava mnenj, vključno glede situacije v Alepu.

“V obzir so bila vzeta številna nujna vprašanja glede odnosov med Rusijo in Turčijo, vključno s prihodnjimi bilateralnimi odnosi na različnih ravneh,” je dejal Peskov in zavrnil komentar glede tega ali je Erdogan pojasnil svojo izjavo glede sirskega predsednika Bashar Assada.

Erdogan pojasnil namen turške operacije v Siriji
V torek je Erdogan izjavil, da je bila turška operacija v Siriji z imenom Evfratski ščit začeta 24. avgusta z namenom, da se sirskega predsednika strmoglavi z oblasti. “V Sirijo smo vstopili z namenom, da prekinemo teroriziranje tirana al-Assada, ki po državi širi teror. Drugih razlogov za nas poseg ni,” je dejal na medparlamentarnem simpoziju v Istanbulu.

Foto: epa

Foto: epa

Erdogan je izjavil, da Turčija nima nobenih ozemeljskih zahtev v Siriji, temveč zgolj želi predati oblast sirskemu ljudstvu ter dodal, da si Ankara zavzema za pravičnost. Turčija na severnem delu Sirije razporeja oborožene sile na tleh in v zraku, z namenom, da ponovno osvoji ozemlja, ki si jih prisvojila Islamska država in da se bori proti oboroženim kurdskim enotam na severu Sirije, ki naj bi po prepričanju Rusije pripomogle k širjenju upora na turških tleh.

Turško vmešavanje ogroža integriteto sirijskega ozemlja
Vojaška operacija se je pričela v avgustu z osvoboditvijo mejnega sirskega mesta Jarabulus in se nato nadaljevala z ofenzivo turških, koalicijskih, sirijskih opozicijskih sil v boju proti islamistom na jugozahodnem delu države. Operacija je bila deležna strogih kritik s strani sirskih Kurdov in prebivalcev Damaska, ki so Ankaro obtožili, da z nepovabljenim prečkanjem meje ogroža integriteto sirijskega ozemlja.

Rusija še ni podala uradnega odziva
V sredo zjutraj je tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministra Maria Zakharova dejala, da je bila Erdoganova izjava glede Assada neformalne narave in dodala, da se Moskva odziva na uradne izjave, na katere še čaka.

Po besedah Zakharove v kontekstu reševanja sirske krize in bilateralnih odnosov med Turčijo in Rusijo Rusija nadaljuje z upoštevanjem sporazumov, ki so bili sprejeti na uradni ravni in z direktnim komuniciranjem z turškim vodstvom ter dodala, da Moskva izhaja iz obstoječih sporazumov in obveznosti, ki iz njih izhajajo, ne pa iz citatov, ki so bili morda napačno razloženi ali vzeti iz konteksta. “Videli bomo kaj se bo zgodilo.” 

Foto: epa

Foto: epa

Napočil konec za Erdoganove laži
S strani sirske vlade do sedaj ni bilo nobenih komentarjev glede Erdoganovih izjav. Sirsko-arabska tiskovna agencija SANA, ki se sklicuje na neimenovan vir znotraj sirskega obrambnega ministrstva, poroča, da Erdoganova izjava končno prinaša konec njegovim lažem.

Neimenovan vir pravi, da takšne izjave razkrivajo, da je rezultat turške agresije na sirskem teritoriju le rezultat ambicij in iluzij, ki negujejo miselnost skrajnežev Muslimanske bratovščine, ki je v Turčiji ustvarila osnovo za delovanje teroristične skupine, kar negativno vpliva na stabilnost in varnost v Siriji in Iraku in bi po njegovem pričanju morala biti prva, ki bi prevzela odgovornost za trpljenje nedolžnih ljudi, ki je bilo povzročeno s terorističnimi zločini do katerih je prišlo s pomočjo Turčije.

N. Ž.