fbpx

Evropska komisija za čimprejšnjo prožnost proračunskih pravil: Zdravje ljudi je na prvem mestu!

Predsednica Evropske komisije Ursula Von Der Leyen nadaljuje prakso svojih predhodnikov, ko se z različnimi ukrepi spravljali na madžarsko vlado in njihovega premiera Viktora Orbana. (Foto: epa)

Evropska komisija je predlagala sprožitev mehanizma, ki članicam EU pri sprejemanju ukrepov v odziv na pandemijo novega koronavirusa dopušča odstopanje od veljavnih proračunskih pravil. Članice poziva, naj predlog potrdijo čim prej.

Prožnost zagotavlja sprožitev splošne odstopne klavzule pakta za stabilnost in rast, ki jo je mogoče uporabiti v primeru izrednih dogodkov, na katere država ne more vplivati. Pandemija koronavirusa izpolnjuje ta pogoj.

V paktu za stabilnost in rast so opredeljena temeljna evropska proračunska pravila: da javnofinančni primanjkljaj ne sme presegati treh odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) in da javni dolg ne sme biti višji od 60 odstotkov BDP.

Za večjo podporo zdravstvu in ljudem
V komisiji zatrjujejo, da predlagajo največjo možno prožnost pravil, ki bo vladam članic omogočila podporo sistemom zdravstvenega varstva, osebju in ljudem, ki so zaradi krize močno prizadeti, poroča STA. Ta predlog sledi sprejetju začasnega okvira za dodeljevanje državne pomoči, ki članicam omogoča zagotovitev zadostne likvidnosti za podjetja ter ohranitev kontinuitete gospodarske aktivnosti med pandemijo koronavirusa in po njej.

Poleg tega se mobilizira proračun EU, da se Evropski investicijski banki (EIB) omogoči zagotavljanje kratkoročne likvidnosti za mala in srednja podjetja, ter usmerja 37 milijard evrov za naložbe v pomoč zdravstvenemu sektorju in podjetjem.

Hana Murn