Evropska poslanka Romana Tomc glede pranja denarja: “Prihaja do številnih zlorab s strani ljudi, ki imajo denar in odvetnike, ki se lahko izognejo pravilom, po svoje pišejo zakone in celo vplivajo na postopke pred sodišči!”

Foto: Facebook

Pranje denarja bo vnovič tema v Evropskem parlamentu. Evropska poslanka Romana Tomc je v luči aktualne problematike v razpravi izpostavila, da kljub dobri zakonodaji še vedno prihaja do zlorab ljudi, ki imajo denar, da se lahko izognejo pravilom. V razpravi je omenila tudi zloglasen primer iz Slovenije, ko je bilo podjetjem, ki so v tesni povezavi z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, odpisanih 29 milijonov evrov na škodo upnikov.

Evropski poslanci so v četrtek, 19. septembra 2019, sprejeli resolucijo o stanju implementacije zakonodaje proti pranju denarja. Poslanka Tomčeva je opozorila, da kljub dobri zakonodaji prihaja do številnih zlorab s strani ljudi, ki imajo denar in odvetnike, ki se lahko izognejo pravilom, si po svoje pišejo zakone in celo vplivajo na postopke pred sodišči.

Opozorila na primer odpisa dolgov v povezavi z Jankovićem
Prav tako je Tomčeva spomnila na zaslišanje v Evropskem parlamentu pred preiskovalnim uradom PANA, ko so evropski poslanci obravnavali pranje iranskega denarja v slovenski NLB. “30.000 transakcij, milijarda evrov opranega denarja, ki je bil zelo verjetno porabljen tudi v teroristične namene, in zgodilo se ni nič.” V razpravi je nadaljevala z odmevnim primerom v Sloveniji, ko je bilo podjetjem, ki so v tesni povezavi z ljubljanskim županom, odpisano 29 milijonov evrov na škodo upnikov. “Kot poročajo mediji, so dolžniki pred tem premoženje varno skrili na Malto, poslovanje pa poteka prek nabiralnikov in skladov neznanega porekla.”

Foto: STA

Glede na to, da imamo v Evropski uniji zakonodajo o preprečevanju pranja denarja in pravila o dejanskih lastnikih podjetij, je Tomčeva komisarko Vero Jourovo vprašala naslednje: “Pravne podlage imamo, kar potrebujemo, so pošten sistem in pošteni ljudje, ki bodo sposobni preiskati in obsoditi take zlorabe. Spoštovana komisarka, kaj lahko storite vi oziroma institucije Evropske unije, ko gre za takšne anomalije? Imeti bi morali moč, da bi lahko ukrepali v primerih, ko nacionalni organi odpovedo.”

V razpravi je komisarka Jourova povedala, da morajo poskrbeti za večje zaupanje ljudi, na konkretno vprašanje Tomčeve pa je odgovorila, da z naslednjim letom z delom prične Evropsko javno tožilstvo, ki bo pristojno za reševanje takih primerov, ki jih države članice ne bodo mogle reševati same.

Hana Murn

 • Unikatna

  Nikomur več ne moreš zaupati! Ne zdravnikom, ne sodnikom, ne odvetnikom…Če sam nisi malo bolj podkovan in informiran, te uničijo kot keks. Pravico iskati na sodišču, v kolikor nisi poln denarja, je uničevanje živcev! Tudi, če imaš dokaze, je v primeru izvršb vedno zmagovalec upnik!

  Žal pa lahko nekateri delajo vse – od pranja denarja, korupcije, utaja davkov in jih ne doseže roka pravice!

  • IZBIRA

   Elita vseh navedenih poklicnih profilov, od prvega do zadnjega in še naprej so komunisti in živijo po vrednotah komunizma (nekatere ste že navedli).
   Ta elita so v bistvu kriminalci, z izobrazbo, kakorkoli pridobljeno. Glede na vse komunistične plagiatorje, ki so se odkrili v zadnjem 10-letju ter njihove strokovne in osebnostne nekompetentnosti ,za poklice ki jih opravljajo lahko dvomim o njihovi pošteni poti do izobrazbe, titul in do vodstvenih položajev. Ne dvomim, da so še vedno zvesti sledilci zločinske ideologije in nesporno brez integritete, kar dokazujejo s svojim delom. Na svojih položajih so zaradi Partije, in ker so Partijci. To so njihovi oziroma naši, kot si pravijo v Forumu 21 (skriti CK ZKS)

 • IZBIRA

  Če bi bil v Sloveniji fašizem, bi bil Janković pač najbolj zagret fašist, Ker nas mori komunizem, se okorišča kot zagovornik komunizma v duši pa je fašist. Kot demokrata me ta dvoličnež iritira že ob njegovi omembi, da ne omenim njegovih nastopov.
  Mimogrede. a ni ta družina najbogatejši dolžnik v EU? Komu so in kje sodišča v EU odpisala toliko milijonov? In da je tak človek potem obdržal javno funkcijo in naprej pametoval volilcem lai davkoplačevalcem ? Kje?