Facebook onemogoča pošteno tekmo pred evropskimi volitvami: številne, ki se ne strinjajo z levičarskimi idejami, uvrstil kar na seznam nezaželenih uporabnikov

Foto: družbena omrežja

Veliko Britanijo je pretresla vest, da je Facebook potrdil obstoj seznama nezaželenih uporabnikov, na katerem sta med drugim tudi desno orientirana Britanca, Anne-Marie Waters, ustanoviteljica stranke Za Britanijo, ter Carl Benjamin, kandidat stranke Ukip na bližajočih se evropskih volitvah. Pritisk na vse tiste, ki se ne strinjajo z levičarskimi idejami, se tako pred evropskimi volitvami le še stopnjuje.

Družbena omrežja še naprej omogočajo širjenje levičarskih idej, strani, ki se z njimi ne strinjajo, pa so mnogokrat izbrisane ali blokirane, ker naj bi širile sovražni govor. Omenjeno potrjuje tudi dejstvo, da je Facebook po poročanju spletnega portala Breitbart potrdil obstoj seznama nezaželenih uporabnikov, na katerem so številne osebe, ki se ne strinjajo z levičarskimi idejami. Do razkritja omenjenega seznama je prišlo potem, ko je Facebook začasno blokiral profil konservativnega britanskega komentatorja Candaceja Owensa.

Na seznamu nezaželenih uporabnikov so vse osebe, ki jim neposredno grozi, da jih bo Facebook blokiral. Profili oseb, zajetih na seznamu, so pod posebnim drobnogledom Facebookovih sodelavcev, pri čemer se ti osredotočajo predvsem na objave posameznikov v zadnjih treh letih. Veliko zagato za Marka Zuckerberga in njegove sodelavce predstavlja predvsem dejstvo, da so na seznamu v veliki večini le predstavniki desnih strank in medijev, kar kaže na subjektivnost in politično motiviranost Facebooka pri tovrstnem početju.

Mark Zuckerberg (Foto: epa)

Na omenjenem seznamu je tudi več britanskih kandidatov na bližajočih se evropskih volitvah, kar jasno kaže na to, da želi Facebook s svojim početjem onemogočiti pošteno volilno tekmo. Med najbolj zvenečimi imeni na seznamu sta zagotovo desno orientirana Britanca, Anne-Marie Waters, sicer ustanoviteljica stranke Za Britanijo, ter Carl Benjamin, zvezda YouTuba in kandidat stranke Ukip na evropskih volitvah.

M. D.