Filipinski predsednik Duterte ponovno razburil kristjane s sovražnimi izjavami

Rodrigo Duterte (Foto: epa)

Kontroverzni filipinski predsednik Duterte se je tokrat v svojih izjavah spravil na kristjane, doktrino Svete Trojice je označil za neumno, trdil pa je tudi, da bi za pravega boga bilo neumno, da bi se pustil križati. Njegove sovražne izjave so že v preteklosti razburjale kristjane, leta 2015 pa je razkril, da ga je kot otroka zlorabljal duhovnik.

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte se je v svojih tokratnih izjavah spravil nad katoličane. Med drugim je trdil, da je bog le en in se ga ne more razdeliti v tri, doktrino Svete Trojice pa je označil kar kot neumno. “Najprej molite k enemu Bogu in nato molite k tem trem prekletim svetnikom. Samo en Bog obstaja,” je povedal v soboto v Kidapawan Cityju. Z izredno vulgarnim jezikom je opisal tudi križanje Jezusa Kristusa: “Jaz sem bog, in vi me boste križali!? P***a! Rekel bi jim: Strela, pokončaj vse! Zažgi vse nevernike!”

Ko je bil otrok, ga je zlorabljal duhovnik
A Duterte se ni ustavil le pri tem, v svojem govoru se je spravil nad čaščenje ter verovanje v njihovo božje posredovanje. “Sveta Katarina, Sveta Ana, Sveti Tomaž, Sveti Sebastjan, Sveti Roderik niso nič. Ne poznam jih. Poglejte dokumente izpred 3 tisoč let, ne vem zakaj bi jih skrbelo za naša življenja zdaj,” je povedal glede tega. Kot še poroča RT je Duterte leta 2015 razkril, da ga je ko otroka zlorabljal duhovnik. Prav to naj bi spodbujalo njegovo sovražno retoriko do kristjanov, katolikov in do Vatikana, njegove napade pa so večkrat obsodile krščanske skupnosti po vsem svetu.

Foto: epa

J. Ž.