[FOTO] Hrvaško pretresa orožarska afera: Ekskluzivne fotografije naj bi kazale, da ZDA z otoka Krka v Sirijo tihotapijo srbsko orožje!

Fotografije, ki jih je spletnemu portalu Index.hr posredoval bralec, naj bi dokazovale, da se z Otoka Krka v Sirijo tihotapi srbsko orožje. Foto: Index.hr.

Hrvaški mediji so danes objavili ekskluzivne fotografije, ki naj bi dokazovale, da so z otoka Krka v Sirijo z letalom prepeljali srbsko orožje. Fotografije, ki jih je spletni portal Index.hr pridobil od enega izmed svojih bralcev, prikazujejo eno od letal, s katerim so z letališča v Reki, vidni pa so tudi »screenshot« posnetki radarja leta tega avijona s strani Flight Radarja 24. Orožje je sicer pred dvema tednoma odkrila bolgarska raziskovalna novinarka Dijana Gajtandžijeva, ki vodi specializirani spletni portal Arms Watch. Novinarka trdi, da so samo v zadnjih treh letih preko Hrvaške ali pa direktno iz Srbije na bližnji vzhod prepeljali milijone granat, projektilov in drugega orožja oz. streliva srbske proizvodnje, natančneje proizvajalca Krušik. Novinarka naj bi prišla celo do kupoprodajnih pogodb, podpisov za pakiranje in serijskih številk orožja. Imela naj bi tudi imena tajnih uslužbencev ZDA, Združenih arabskih Emiratov in Savdske Arabije, ki naj bi stale za to operacijo.

Kot poročajo hrvaški mediji, naj bi bili kupci srbskega orožja ameriške vojaške baze v Afganistanu in Katarju, del tega orožja pa naj bi končalo celo v Siriji in Jemnu. Dokumenti, ki jih je objavil spletni portal Arms Watch, prvič odkrivajo, da je v kraju Podhum pri Reki med letoma 2017 in 2018 delovala tajno ameriško združenje Task Force Smoking Gun, ki naj bi zagotovilo nemoteni prevoz orožja v ciljne destinacije. Ameriška letalska prevoznika Atlas Air in Kalitta Air sta z letališča na Krku srbsko orožje vozila naravnost v bazo Al Udeid v Katarju, Američani pa naj bi za prevoz dobili tudi po milijon dolarjev za let.

Index.hr trdi, da naj bi sodelavci Pentagona preh Hrvaške tovorili več kot 98 tisoč srbskih granat, ki so jih proizvedli v tovarni Krušik in Prvi partizan, med letoma 2017 in 2018. Podatki omenjenega spletnega portala so sicer sila pomanjkljivi; ni jasno, kam točno je orožje še potovalo in kdaj je bilo dostavljeno v države, kot so Katar, Kuvajt, Afganistan in Savdska Arabija.

Foto: Index.hr.

Foto: Index.hr.

Sicer pa spletni portal Arms Watch trdi, da Pentagon že leta iz držav bivšega vzhodnega bloka kupuje orožje in strelivo, t.i. nestandardno orožje (ki je nekompatibilno z NATO standardi) in ga pošilja v ameriške vojaške baze v Katarju in Kuvajtu, potem pa naprej v Sirijo. Orožje naj bi bilo v glavnem namenjeno kurdskim in arapskim borcem iz Sirskih demokratičnih sil, ki so se ob zračni in logistični podporo koalicije zaveznikov pod vodstvo Združenih držav Amerike borile proti teroristični skupini Islamska država v Siriji.

Novinarka Arms Watcha, ki se sicer sama razglaša za liberalno usmerjeno, je šla celo tako daleč, da je zatrdila, da Američani namerno oborožujejo tudi teroriste, proti katerim se sicer službeno borijo. Treba je omeniti, da kakršnih koli dokazov za takšne obtožbe zoper Pentagona novinarka ni predložila. Tudi znani obramboslovci na Hrvaškem, denimo vojaški analitik Igor Tabak, ne verjamejo v takšne zgodbe, saj avtorju člankov manjkajo podatki o poti orožja iz Hrvaške in Srbije na Bližnji vzhod, manjko podatkov pa zdaj nadomešča s svojimi lastnimi zaključki.

O novih podrobnostih te afere bomo še poročali v naslednjih dneh.

T. F.

 • Andre Frass

  Cia

  • xtc

   Verjetno Sova.

 • Nata

  UDBA

 • Jan Kovalski

  Ameriške vojaške baze v Afganistanu in Katarju verjetno ne kupujejo srbsko orožje, oz. municijo, ker imajo dosti svojih boljših proizvajalcev.

 • xtc

  Malce čudne kombinacije in veliko natolcevanja i8n svojega sklepanja ter morda zavajanja in zelo ,zelo malo trdnih dokazov ali nič
  Malce nelogično je,da bi orožjeiz Srbije vozili na Hrvaško,saj si lahko ZDa najamejo avion od npr. Ukrajinskega prevoznika in zadevo tovorijo iz Beograda,ali celo letala Fed Ex a ali drugega hitrega dostavljalca,,tovor pa je povsem civilno zapakiran z civilnimi papirji,če gre za take posle roba pride povsem legalno čez tovorni terminal na povsem nesumljivo letalo,nenazadnje še nekaj,Cia uporablja tudi ne samo svoje transportne prevoznike,marveč tudi Fed Ex,TNT in še kaj ker je manj sumljivo kot neka bolj eksotična družba.Ter ,da je navadno za tak podvig potrebno sodelovanje tudi obeh vlad.
  Sliši se bolj kot raca ,a počakajmo upam le ,da se ne bo izkazalo ,da je omenjena novinarka kaka honorarna zaposlenka Sove,ki jo je zaposlil Muri po Šarčevem nalogu.

 • lokec

  Al bo spet Janša kriv.

  • Slovenec

   Ja, za vse bo Janša kriv.

   • učko

    Bedaki in crknjeni konji so vedno na koncu vsega krivi !

 • Mirko

  O tem sem pisal že leta 2017. Nas so EU organi zajebavali z arbitražo, Hrvaška pa je s pomočjo »ukrajinske veze« zalagala Bližnji vzhod z orožjem.
  https://www.almasdarnews.com/article/croatia-sells-off-record-number-armaments-saudi-arabia/
  https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/tko-je-ovdje-lud-koliko-hrvatska-doista-prodaje-oruzja-koje-zavrsi-u-siriji-20170223
  https://www.express.hr/top-news/s-krka-polijecu-avioni-s-oruzjem-za-siriju-i-irak-12468
  Seveda, če bi orožje prodajali Asadu in ne islamističnim glavorezcem in kozojeboem, ki se po Tuškem napadu na Kurde sedaj spet bližajo prostosti, pa bojo lepo čez Srbijo ilegalno vstopili v Hrvaško ali Bosno, pa naprej v EU, ker se lahko (dez)integrirajo prav glasno.

 • Beličič

  Da ne bodo Schengena razorožili,še pred premiero!

 • učko

  Balkanska posla !

 • samotoje

  Kakšen zmazek pa je to? Nova, najprej spravite zgornje sračje gnezdo v red, potem pa vam povem, da ni nič res. Krkovič in Janša tovorita orožje za Orbana.

  • pytm

   samotoje, imaš vročino ?

   • xtc

    Sova to ve.
    Jutri bo udarna novica na Reporterju(invalidskem podjetju) in Mladini.

   • rubec

    Zakaj bi pa imel vročino? Fant je vedno cool.

    • samotoje

     Tako je, v kleti imam en cooler pa tri lagve naprešanega.

     • karpelec

      Ja pa 1 lagev je šmarnice?

     • samotoje

      Natirlih.

   • samotoje

    Ne, zebe me.

  • Felikss_AH

   LOL

 • Felikss_AH

  No ja, kaj čmo… sicer je pa to stara zadeva… je pa lepo da je zgodba našla pot tudi sem… dejstva so pač resnica… in resnice so v glavnem zahebane zadeve. Nekje v Tb arhivih imam pričevanje Iraškega vojaka ki ga je dal Ameriškemu vojnem dopisniku ko stresa jezo nad Ameri ki so ovirali takratno ofenzivo proti ISIS z “napačnim” bombardiranjem preveč zagretih Iračanov… na to pa še “pomotoma” odvrgli dobave namenjene njim na ISIS položaje.

  Tudi tole je zanimivo – “Maj. Anas Ibrahim Obaid, better known on the battlefield as Commander Abu Zayd, admitted to Fox News that he gave US-issued trucks and ammunition to Al Qaeda in Syria” … those trucks and ammo were issued to him by the United States in 2015, part of a $500 million Department of Defense effort to “train and equip” a new “ideologically moderate” force to battle ISIS – iz – “CIA Armed al Queda/ISIS, Provided Ammo and Trucks”

  Da so dobave tekle iz Krka je povsem logično… tam ima CIA še od 90tih svoje “vikendice”… in tudi letalska ruta gre po sredini Jadrana pa po sred Mediterana… in si že tam. Poleg tega je trgovina z nafto na primer med Srbi in Hrvati tekla tudi med vojno ko so se eni garbali in umirali drugi pa trgovali… se pravi stara preverjena partnerstva … Money Talks!

  Na koncu je pa grdi Putin zakompliciral zadevo in zbombardiral ISIS brez “zmotnih” dobav municije in ostale krame. Na bližnjem Vzhodu… in ne samo tam… se nič ne dogaja samo od sebe in spontano… vse je šlo in gre “by the books”. Ostaja za enkrat… vsaj meni… nejasno ali se je Sultan Erdogan povsem samostojno odločil za napad na Kurde ali je tudi tu šlo za kravje kupčije

 • pytm
 • Black_hawk

  Oboroževanje Hrvaške s strani ZDA je velika NAPAKA.

  • Felikss_AH

   Zakaj?

   • Black_hawk

    Še vprašaš

    • Felikss_AH

     Ja!

 • Janko Gedlicka

  Članek za poneumljanje. Poden od podna.

 • JANEZ GUS

  Članek za obračanje pozornosti od slovenske štalesrpentinšek-zorangutan.

 • j52

  Dajmo komentatorji malo več uvidevnosti in ne klobasat brezglavo,o tem primeru kdo je kriv!