Zgodovinar dr. Podbersič: “Izjava FDV je deplasirana, neumestna in nepoznavalska”

Datum:

“Nimam besed, da si nekateri, ki želijo biti razumniki, ki izobražujejo del humanistične in družbenoslovne elite, upajo dati tako izjavo, je … kaj naj rečem, deplasirano, neumestno, nepoznavalsko, žalostno, nenazadnje živimo v 21. stoletju v EU. Ali si predstavljate …?” je nedavno izjavo Fakultete za družbene vede komentiral zgodovinar dr. Renato Podbersič, ki meni, da njihova izjava dokazuje, da slovenska levica nikoli ni izpustila mednarodne levičarske naracije, v domačem okolju pa “se nikoli niso ločili od svoje matere partije”.

Po tem, ko so prohamasovski aktivisti po zgledu prohamasovskih aktivistov v ZDA tudi tukaj uzurpirali akademsko ustanovo, je Fakulteta za družbene vede objavila izjavo za javnost, ki je razburila več ljudi, poznavalca in zgodovinarja dr. Renata Podbersiča pa pustila brez besed.

V sklopu aktivistične prohamasovske uzurpacije je Fakulteta za družbene vede, ki podpira vneti, neartikulirani aktivizem, na svoji spletni strani objavila “izjavo UL FDV o izraelskem genocidu v Gazi”. V tem je med drugim poudarila svojo podporo Palestini, hkrati pa je navajala podatke, ki kažejo na “nepoznavanje” tematike, meni Podberšič, ki je zgrožen nad dejstvom, da ti “intelektualci izobražujejo humanistično in družboslovno elito“. “Da si upajo dati tako izjavo, je … kaj naj rečem, deplasirano, neumno, nepoznavalsko, sramotno, živimo 21. stoletju. Ali si predstavljate …?”  je bil ogorčen.

Foto: STA

“Smo država, ki je enakopravna članica Evropske unije, obnašamo pa se, kot da smo v letu 1950, sramotno, žalostno in nepoznavalsko,” je znova poudaril Podbersič in dodal, da ob tem, da bodo tako vzgajali in predavali našim potomcem, ostaja brez besed.

Gre za drugo obliko antisemitizma
Kar je poleg celotne izjave zbodlo v oči, je tudi podatek oziroma njihova navedba: “Opozarjamo tudi, da od leta 1948 Izrael izvaja vojaško okupacijo nad več kot 90 odstotkov palestinske zemlje”, za katerega Podbersič prav tako pravi, da ga ne more komentirati, pri čemer dodaja, da je za kredibilno razpravo na drugi strani potrebno imeti racionalnega in ekvivalentnega sogovornika, “ki bi imel neka empirična dejstva, tukaj pa oni nastopajo iz neke pozicije antisemitizma oziroma antiizraelizma, ki se manifestira pri naših rdečih elitah”. Izrael je nastal v krvi in ognju med prvo arabsko-izraelsko vojno 1948/49 ter se ubranil pred vojaškim napadom, nato pa resda zasedel tudi del ozemlja, ki mu ga OZN ni dodelila jeseni 1947. Toda hkrati je po vseh parametrih formalno demokratična država in tudi sami se s tem radi pohvalijo, da je na Bližnjem vzhodu edina delujoča demokracija. Imajo množico strank in dvoje približno enakovrednih političnih taborov, izidi volitev so zelo pogosto tesni.

V Sloveniji je zaradi historične vpetosti v jugoslovanski okvir z neuvrščenostjo, bratenjem s Palestinci in drugim arabskim svetom močno prisoten t. i. antiizralizem. Ameriški zgodovinar in sociolog Jerome A. Chanes podaja zelo kratko definicijo antisemitizma: “Vse oblike sovražnosti, izražene proti Judom skozi zgodovino.” Po njem je torej “naš” antisemitizem zgolj drugačne oblike, kaže se kot gnev do vsega kar simbolizira judovska država Izrael.

Sin jugodiplomata in politika Iva Vajgla, Jan Vajgl, je študent Fakultete za družbene vede. (Foto: X)

Ker številne, pa tudi nas, zanima, od kod jim ta podatek, smo se za odgovor obrnili kar na fakulteto, a Podbersič meni, da je pričakovati njihov odgovor precej “optimistično – ali bodo odgovorili s kakšnimi floskulami ali nebulozami, ali pa sploh ne bodo odgovorili, ker si oni to lahko privoščijo,” je komentiral. “Dokler ta podmladek Jan Vajgl in ostali izvajajo to agendo, mi je jasno, ker prihajajo iz družine večjega plemstva in je ta naracija sama po sebi umevna, ampak ko to ponotranjijo profesorji in dekani, potem pa se človek nekako zgrozi,” pravi.

Zasedba prostorov Fakultete za družbene vede je na moč podobna ameriškim propalestinskim akcijam. (Vir: STA)

Dr. Podbersič: “Gre za sozvočje politične levice”
Na naše vprašanje, kaj je namen te izjave, Podbersič pojasni, da gre za “sozvočje slovenske politične levice, ki ji je Izrael trn v peti že od “dobrih starih časov neuvrščenosti” oz. bratenja s Palestinsko osvobodilno organizacijo”. Če so tedaj jugoslovanske politične elite ob koncu štiridesetih let pristopile k ustvarjanju in podpori Izraelu, predvsem zaradi pogleda na judovsko državo kot nekakšno predstražo komunizma na Bližnjem vzhodu – in tudi Jugoslavija je sodelovala pri ilegalnem tranzitu orožja za Izrael – se je preobrat po njegovem mnenju zgodil leta 1967 z enostransko prekinitvijo diplomatskih odnosov med SFRJ in Izraelom ter jugoslovanski enostranski podpori arabskim političnim prizadevanjem. Podbersič pravi: “Ne bi rad manihejsko ločeval med sprtimi stranmi, nobena ni absolutno dobra ali absolutno zla, želim pa poudariti, da je bil s posebno obliko antisemitizma, ki smo se ga navzeli iz nekdanje socialistične Jugoslavije, pri nas postavljen temelj sovraštva do države Izrael.”

“Jugoslavija je bila takrat globoko vpeta v mednarodno levičarsko naracijo, t. i. neuvrščeno, proarabsko, in naša sedanja t. i. levica tega pogleda in te naracije nikoli ni opustila, nikoli se niso ločili od svoje matere partije,” je bil jasen Podbersič.

 

Nekdanji palestinski voditelj Jaser Arafat in jugoslovanski diktator Josip Broz Tito

Problem je, da pri nas vlada enoumje
“Srž te izjave je nepoznavanje, oni pa bi obducirali vse okoli sebe, ampak morate imeti nekaj znanja. Drugič je pa politična agenda, ki jo trajno zasledujejo,”
je dejal in kot primer vzel sledenje tudi ostalim “prebujenim” dnevnim redom, ki jih opažamo na Zahodu. Meni, da Izrael tukaj izgublja propagandno vojno in da še nikoli ni bilo javnosti vse tako predstavljeno. Veliko krivdo pripisuje dejstvu, da je večji del medijskega prostora levi,
“saj drugega mnenja ne slišite pri nas, to je težava”.

Pobersič se strinja, da gre za očitno indoktrinacijo, hkrati pa meni, da je precej vprašljiva že uzurpacija fakultete, “že to, da zasedajo brez jasno artikuliranih ciljev, politika nima vstopa v predavalnico, v akademski svet, to je jasna zadeva”. 

T. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj učijo Janezka?

Sprva sem nameraval te opazke poslati v obliki odprtega...

Dnevi obletnic zlorabe plemenitih čustev so minili

Mnogi nam zavidajo obdobje praznikov od 27. aprila do...

Janša za European Conservative: “Golobovo katastrofo smo pričakovali in jo tudi napovedali”

"To katastrofo smo pričakovali in jo jasno napovedali. Velika...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...