fbpx

[Foto] Voda je nosila vse pred sabo: Deli hiš so ubijali ljudi

Foto: epa

Več kot dvometrski valovi so prizadeli mesto Palu s 350 tisoč prebivalci na otoku Sulawesi. Cunami je sprožil potres z magnitudo 7,5 …

Prvi posnetki z območja nesreče kažejo človeška trupla, medtem ko je cunami v mestu uničeval vse pred seboj. Iz vse države so na prizadeto območje že poslali ekipe reševalcev, ki bodo pomagali ponesrečencem, kakor tudi poskusili oceniti škodo, saj se je v močnem potresu zrušilo veliko stavb, zaradi česar se je veliko prebivalcev zateklo v višje ležeče predele. Po informacijah glavni potresni sunek ni bil globok, seizmologi pa so ocenili, da je bil veliko močnejši kot tisti, ki je poleti prizadel indonezijski otok Lombok. Po podatkih indonezijske agencije za preprečevanje in odpravo posledic naravnih nesreč so bili valovi cunamija, ki jih je sprožil potres, visoki okoli dveh metrov ter so pred seboj poplavljali in rušili stavbe v mestu Palu.

Foto: epa

O jakosti potresnega sunka so poročali tudi iz krajev, ki so od epicentra potresa oddaljeni več sto kilometrov. 24sata poroča, da je umrlo 384 ljudi, ranjenih pa jih je okrog 350. Ameriška geološka agencija je poročala, da se je glavni potresni sunek zgodil ob 6. uri zvečer po lokalnem času na globini 10 kilometrov, ter da so plitki potresi najbolj nevarni, saj so bolj rušilni.

Foto: epa

Glavni potresni sunek, ki mu je sledilo še več popotresnih, je udaril ravno pred začetkom večerne molitve, ko je bilo v mošejah zbranih veliko vernikov. Letališče v mestu Palu so po potresu in cunamiju zaprli za najmanj 24 ur.

Indonezija sicer leži na tihomorskem “ognjenem obroču”, stičišču različnih tektonskih plošč, kjer pogosto prihaja do potresov in vulkanskih izbruhov. Letos poleti je vrsta rušilnih potresov močno prizadela indonezijski otok Lombok, življenje pa je izgubilo več kot 550 ljudi, okoli 1.500 jih je utrpelo resne poškodbe, še naslednjih 400.000 pa je moralo zavetje poiskati v začasnih zatočiščih, potem ko so v potresu izgubili svoje domove.

J. H.