fbpx

Francoska vlada želi, da se covidna potrdila izdajajo samo cepljenim

Foto: epa

Potem ko so v Franciji odkrili več kot 110 tisoč lažnih potrdil PCT, so iz tamkajšnje vlade poslali jasno sporočilo, da želijo spremeniti način uporabe covidnega certifikata, da bo ta izdan le v primeru cepljenja proti covidu-19.

Vlada bo v začetku januarja predložila predlog zakona, s katerim bo “zdravstveno izkaznico spremenila v izkaznico za cepljenje ter zaostrila pogoje nadzora in sankcij proti lažnim izkaznicam,” je v petek zvečer dejal premier Jean Castex, poroča Politico.

Enote za intenzivno nego večinoma zapolnjena z necepljenimi
Trenutno je v Franciji mogoče covidno potrdilo, ki je potrebno za vstop v restavracije, bare in dostop do številnih kulturnih dejavnosti, pridobiti le, če se ljudje odločijo za cepljenje ali imajo negativen test na novi koronavirus. Toda Castex je dejal, da si želi, da bi se v prihodnosti za potrdila o covidu upoštevalo le cepljenje, in dodal, da so “enote intenzivne nege večinoma polne z necepljenimi ljudmi”.

Premier Castex je tudi napovedal, da se bo čakalna doba pred prejemom obnovitvenega odmerka s 3. januarjem skrajšala s petih na štiri mesece, in pozval francoske državljane, naj se pred odhodom na božično-novoletna srečanja testirajo na okužbo z novim koronavirusom, poroča Index.

Foto: epa

Napovedal je tudi, da bodo lokalne oblasti prepovedale neorganizirana zbiranja na prostem, uživanje alkohola na ulici in pozvale občine, naj se vzdržijo organiziranja velikih shodov na ulicah, zlasti ognjemetov ali koncertov.

Podvojilo se bo plačilo za nadure v bolnišnicah
Po besedah francoskega predsednika vlade se bo plačilo za nadurno delo v bolnišnicah od ponedeljka podvojilo. Francija je že odkrila na stotine primerov različice virusa omikron, premier Castex pa poudarja, da bi ta sev lahko postal prevladujoč v začetku leta 2022.

Sara Kovač